nlc.hu
Otthon

Tárgyak, amiket ne porszívózz fel

Csínján a takarítással: porszívógyilkos tárgyak

A porszívó igazi jolly joker a háztartásban, ezért is vagyunk hajlamosak azt gondolni, hogy mindent is megtudunk vele oldani. Pedig nem! A következő tárgyakat jobb, ha nem porszívózod fel, mert hamar búcsút inthetsz kedvenc takarító bajtársadnak.

Hajlamosak vagyunk a kelleténél jobban támaszkodni a porszívónkra, azaz olyan dolgokat is felporszívózunk vele, amit nagyon nem kellene, mert árt a gépnek. Bármennyire is nehéz elfogadni, a legszuperebb, legmodernebb porszívók sem halhatatlanok vagy épp elpusztíthatatlanok. Nézzük, mik azok a tárgyak, amik igazi porszívógyilkosok.

Üveg

A törött üvegdarabkák feltakarítására egyáltalán nem jó ötlet előkapni a porszívót, sőt, kifejezetten felejtős hadművelet. Az apró üvegszilánkok kilyukaszthatják a porzsákot és összekarcolhatják a készülék belsejét is. A nagyobb üvegdarabokat egyszerűen söpörjük fel, a kisebbeket pedig papírtörlővel vagy egy szelet kenyérrel szedjük össze. Az One Good Thing újságírója szerint ez az apró házi trükk kiválóan működik.

Víz

Nagyon, de nagyon nem jó ötlet a vizet felszívatni abban az esetben, ha nem vizes porszívónk van. Ugyanis a felszippantott víz a készülék belsejébe jutva penészesedést vagy javíthatatlan meghibásodást idéz elő. Fogjunk inkább el felmosót, és két mozdulattal mossunk fel.

Porszívózás hátulütői

(Fotó: Getty Images)

Sminkcuccok

A szőnyegre borult sminket inkább próbáljuk nedves papírtörlővel felitatni, ugyanis, ha a porszívó kefés fejével igyekszünk eltávolítani a szövetből a púdert vagy alapozót, fennáll annak a veszélye, hogy még jobban beledolgozzuk azt.

Hamu és finom por

Az egyszerű, mezei, otthon használatos porszívókat nem az olyan apró részecskék feltakarítására tervezték, mint a hamu vagy az építkezéskor keletkező finom por. Ezek seperc alatt eltömítik a készüléket, majd a por ugyanúgy visszajut a levegőbe. Ilyen esetekben inkább ipari porszívót vessünk be, vagy söpörjünk fel.

Érmék

Az érmék komolyan megterhelhetik a porszívó motorját, kárt tehetnek a belső alkatrészeiben, de a porzsákot is könnyedén kiszakíthatják. Nem érdemes kockáztatni, inkább szedjük össze a padlóra esett érméket, mielőtt elkezdenénk porszívózni.

Vezetékek, zsinórok

A vezetékeket általában véletlenül szippantjuk fel, amit aztán nagyon nehéz kiszedni a porszívóból. Hogy kerüljük el a kellemetlenséget? Mielőtt elkezdenénk porszívózni, szedjük össze vagy helyezzük biztonságba a zsinórokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top