nlc.hu
Otthon

Legjobb portalanítási tippek

Viszlát, poros otthon! Portalanítási tippek, amelyek garantáltan működnek

Folyamatosan tüsszögünk és fullasztó a légkör otthonunkban? Valószínűleg eljött a portalanítás ideje! Több egyszerű lépést követve fellélegezhet lakásunk is.

A portörlésnek soha nincs vége. Portalanítunk minden szobát, mégis nagyon rövid időn belül az az érzésünk, hogy fullasztó mennyiségű porcica lakta be otthonunk. Hogyan halmozódhatott fel ennyi por a lakásban?

Poros kanapén ülő mosolygó nő.

Az ágyakban rengeteg por bújik meg

A válasz sokszor lehet igen egyszerű: nyitva felejtett ablak, útépítés vagy építkezés közvetlenül otthonunk mellett. Azonban rengeteg olyan más lehetőség van, amelyekre még nem is gondoltunk. Még az is előfordulhat, hogy elfelejtettünk rendszeresen portalanítani. Ezzel semmi baj nincsen, a portörlést igen egyszerű elfelejteni. Azt azonban jó észben tartani, hogy a lerakódott por nem csak piszkosabbá teszi otthonunk, hanem a levegőminőséget is rontja.

Cikkünkből kiderül, hogy miért porosodik a lakásunk és mit tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a porképződést.

Miért olyan poros az otthonunk?

Minden lakásban van valamilyen rejtett porforrás. A felhalmozódott por gyakran a rossz légáramlat következménye. Ez párosítva a ritka takarítási alkalmakkal kiváló lehetőséget kínál a poratkáknak, hogy belepjék otthonunk.  

A poratkák matracokban, párnákban és kárpitokban élnek. Ha ezek nincsenek megfelelően védve, akkor érdemes beszereznünk olyan huzatokat, amelyek megakadályozzák, hogy új poratkák telepedjenek le ezeken a területeken.

A függönyök is szinte mindig bűnösök. Érdemes beruházni redőnyökbe a textil termékek helyett. Az is megoldás, ha gyakrabban tisztítjuk függönyeink, de a legjobb kimosni őket. A függönyök mellett a szőnyegek is komoly porforrást jelentenek.

No meg ott vannak azok a porforrások, amelyekkel sosem lehet zöld ágra vergődni. A macskák, kutyák és egyéb kisállatok általában a por fő forrásai. Csökkenthetjük a porszintet azzal, ha távol tartjuk őket az olyan helyektől, ahol megtelhetnek porral. Tudjuk, hogy ez nehezen kivitelezhető, ezért érdemesebb beiktatni a gyakoribb fürdetéseket.

Ne feledjük, hogy mindezen erőfeszítések nem fognak minket végleg megszabadítani a poratkáktól. Azonban csökkenthetjük a velük való érintkezést.

Milyen gyakran kell port törölni?

A portörlés nem csak a kemény felületetek portalanításából áll. Ezzel kéz a kézben jár a porszívózás és a rendszeres ágyneműmosás is. Ideális esetben heti rendszerességgel, hogy minél kevesebb legyen a por és a vele járó sok allergén.

Ágyneműt fellebbentő nő.

Cseréljünk minél gyakrabban ágyneműt

Ez elsőre ijesztőnek tűnik, azonban nem kell mindent egyszerre elvégezni. Le is oszthatjuk napokra a feladatokat. Például, minden vasárnap kimoshatjuk és kicserélhetjük az ágyneműket, minden pénteken porszívózhatunk, és a hét valamelyik másik napján port törölhetünk.

Hogyan szabadulhatunk meg a portól?

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás a porszívózás. Amennyiben hetente vagy akár többször porszívózunk, és a porszívó jó állapotban van, még akkor sem szabad megfeledkezni a szűrő tisztításáról és a gyakori porzsákürítésekről.

Porszívózó anyuka, előtte egy kislány négykézláb.

A porszívózás kulcsfontosságú

Ha otthonunkban komoly gond a porosodás, vagy házi kedvenceink vannak, akkor érdemes lehet beszerezni egy robotporszívót. Ezt akár napi takarításra is beprogramozhatjuk, így leveszi a terhet a vállunkról. A legjobb bennük az, hogy beférnek olyan bútorok alá is, ahová a hagyományos porszívó nem.

Gondolkodjunk el egy légtisztító megvásárlásán is. Eltávolítja a levegőből a porszemcséket, ezáltal csökkenthetjük a felületeken lerakodó pormennyiséget.

Lehet már azzal megoldjuk a problémák nagyját, ha gyakrabban töröljük le a kemény felületeket. Amennyiben lehetséges, használjunk mikroszálas törlőkendőt vagy portörlőt.

Hogyan lehet megszabadulni a poratkáktól?

Konyhapulton álló, vivóruhás nő, portörlővel a kezében.

Vegyük fel a harcot a poratkák ellen

Ha valaki háztartásunkban allergiás vagy asztmás, akkor a harc itt nem áll meg ott, hogy megszabadulunk a portól. A poratkák mikroszkopikus méretűek, testrészeik és ürülékük erős allergén lehet az érintettek számára, tüsszögést, orrfolyást, szemviszketést, légzési nehézséget okozhatnak.

Sajnos a poratkákat gyakorlatilag lehetetlen véglegesen eltüntetni, de vannak olyan lépések, amelyekkel jelentősen javíthatjuk a problémát. Nagyon fontos, hogy porálló ágyneműt használjunk, a fenti módszerekkel csökkentsük a por felhalmozódását. Így elpusztíthatjuk a poratkák nagyját, és megakadályozhatjuk az elhalt hámsejtek lerakódását, ami a poratkák „kedvenc eledele”.

Mindez egyszerre soknak tűnhet, de ha leosztjuk a feladatokat és minden a napi rutinunk részéve válik, akkor rá kell jönnünk, hogy nem is olyan vészes portalanítani a lakást. Otthonunk és a benne lakók mind nagyon hálásak lesznek a tisztább levegőért.

(Forrás: Real Simple, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top