nlc.hu
Tuti Tippek

Karácsonyi asztaldíszítés

Idén karácsonykor ez a fura színű asztaldíszítés a trendi

Karácsonykor mi is és otthonunk is ünnepi díszekbe borul. Bár az asztal minden háztartás szerves része, ne hagyjuk dekoráció nélkül ezt a felületet!

Inspirációt keresünk az idei ünnepi dekorációhoz? Akkor ideje jó melegen felöltöznünk, kimennünk a szabadba, és annyi fenyőtobozt összegyűjteni, amennyit csak bírunk. Akár be is mehetünk kedvenc lakberendezési áruházunkba, hogy állatos díszeket és gallyakból és bogyókból készült füzéreket vásároljunk. Idén karácsonykor az a trendi, ha természetes elemekkel teremtjük meg a hangulatos légkört.

Néhány tervező szerint szintén népszerűek az ékszertónusok és az arannyal díszített tárgyak. „Fontold meg, hogy a szokásos vörös és zöld színek mellé tegyél kék színt is – mondta Ben Palmer-Ball, a Digs Home and Garden tulajdonosa. –A kék idén trendi szín. Ha a kék díszeket piros díszekkel párosítod, ünnepi és friss megjelenést teremthetsz vele”.

Kék karácsonyi dekor

(fotó: Profimedia)

Lee Farris, a Bliss tervezője szerint nagy különbséget tehet néhány jól átgondolt és szokatlan kiegészítő az ünnepekre való dekorálás során.

Íme néhány karácsonyi asztaldíszítési ötlet, amelyekkel biztosan ünnepivé és emlékezetessé varázsolhatjuk az ünnepi étkezést.

Melyek a karácsonyi asztali dekoráció színtrendjei 2023-ban?

Idén karácsonykor változtassuk meg a megszokott színsémát! Legyünk kreatívak és próbáljuk meg minél ötletesebben feldobni otthonunk. Ferris szerint kezdjük azzal, hogy az ünnepi asztalt leterítjük egy (új) fehér terítővel. Minél puhább, annál inkább a „gyönyörű hóesés” illúzióját keltheti. Helyezzünk el különféle ezüst és csillogó kiegészítőket és gyertyákat, hogy izgalmasabb legyen a látvány.

„Ha gyertyákat használsz az asztalon, akkor válassz különböző méreteket és helyezd őket csoportosan” – mondja a tervező. A gyertyák csoportos elhelyezése egy tükrös tálca tetején szintén további csillogást biztosíthat.

Hogyan díszítsük a karácsonyi asztalt semleges, monokróm színekkel?

Ne féljünk a hagyományos piros és zöld színkombinációtól eltérő színeket használni, beleértve a fehéret, a krémszínt, a barnát és a lilát.

Arany gyertyatartók és asztali díszek.

Egy aranyos csendélet bármelyik asztalon jól mutatna

Ha például ihletet merítünk a fenti fotóból, akkor mi magunk is elkészíthetünk egy aranyos csendéletet, miközben egyik „hagyományos” karácsonyi szín sem jelenik meg. Az arany és a fehér tökéletes kombináció nem csak a karácsonyozáshoz, de akár előtte és utána is.

„Nem kell karácsonykor mikulásvirágokkal díszíteni – hangsúlyozza Farris. – Annyi más virág és növény van, például levendula, amelyek váratlan és gyönyörű színfoltot adnak az asztalnak.” Ezekkel a növényekkel szintén kimozdulunk a jól bevált karácsonyi díszítőelemektől, és kipróbálhatunk valami frissítően újat.

Karácsonyi asztali dekorációs ötletek egy családi reggelihez

Néhány plusz elem különlegessé teheti az asztalt karácsony reggelén. Farris szalvéták helyett konyhaiterítőkkel teríti meg az asztalát. Ez a váratlan asztalterítő vidám és meglepő, de nem veszti el funkcionalitását sem: ellátja egy szalvéta feladatát, közben könnyen mosható, vasalás nélkül.

Helyezzünk ki különböző méretű  asztalidíszeket is. Egyszerű ezeket elkészíteni! Fogjunk kisebb tortaformákat és töltsük meg kedvünk szerint narancsokkal, fenyőtobozokkal, cukorkákkal, zöldekkel és egyéb apró díszekkel. Azt is fontolóra vehetjük, hogy szalaggal egy személyre szabott harisnyát kössünk mindenki székére. Majd ezeket a harisnyákat töltsük meg apró finomságokkal és zöld ágakkal, hogy harmóniában legyenek az asztaldísszel.  

Így díszíthetjük fel ízlésesen a kisasztalokat

Itt vannak az ünnepek, miért ne legyünk egy fokkal extrábbak? Az uzsonna- vagy desszertasztalt egyszerűen feldíszíthetjük, ha egy fatálcát vagy kosarat megtöltünk színes karácsonyi gömbökkel, egy szoborral, esetleg egy gyermekjátékkal, például egy kis plüssmacival, majd mindezt kiegészítjük egy zöld fűzérrel.

Üvegedényben kiflik az asztal közepén.

Nassolnivalóval is díszíthetjük az ünnepi asztalt

Töltsünk meg kis celofánzacskókat süteményekkel vagy édességekkel, amelyeket egy csinos masnival lekötözve szintén dekorálhatjuk bármelyik asztalt.

Last minute karácsonyi asztali dekorációk

Mi van akkor, ha idén teljesen megfeledkeztünk az asztal kidíszítéséről? Semmi gond. Egyszerűen vegyük le a koszorút a bejárati ajtóról, vagy gyorsan készítsünk otthon egy koszorút, amelyet kihelyezhetünk az asztalra.

Hogyha annyira nem passzol az asztalhoz egy koszorú, akkor élhetünk más díszekkel is. Fogjunk egy befőttes üveget, töltsük meg ünnepi édességekkel és szárított gyümölcsökkel. Ez az egyszerű és természetes színkavalkád a legunalmasabb asztalokat is feldobja. Na meg ha közben megéheznénk, mindig ott lesz a lehetőség, hogy elcsenjünk valami finomságot.

Mielőtt beszabadulnánk a legelső boltba, fontos tudatosítanunk, hogy ne költsünk el egy vagyon ünnepi dekorációkra. Próbáljunk meg minél több dolgot újrahasznosítani, természetes módon beszerezni vagy újra felhasználni a régi díszeket. Az új és puccos termékek nem teremtik meg azt az otthonosságot, mint amelyet a kézzel készített dekorációk.

(Forrás: Courier journal, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top