nlc.hu
Tuti Tippek

Karácsonyi hagyományok

Így ünnepelnek más kultúrák karácsonykor

A saját karácsonyi hagyományainkat már ismerjük, még talán az ország másik felében élőkét is. Na de ismerjük-e a külföldi hagyományokat?

A karácsony az év legvarázslatosabb és legmeghittebb ünnepe, amelyet az emberek szerte a világon ünnepelnek. De mi teszi ezt az ünnepet olyan különlegessé és egyedivé? Nos, a karácsonyi hagyományok kétségtelenül részben választ adnak erre a kérdésre.

Karácsony világszerte

A karácsony varázsa különböző módon valósul meg a világ különböző tájain. Azt mondják, hogy a hagyományok összekötik az embereket, és a karácsony valóban ezeknek a hagyományoknak a kavalkádja. Az ünnep a családi együttlétről, az ajándékozás öröméről, a finom ételekről és a dekorációk fényéről szól. De mindegyik kultúra sajátos megközelítéssel és hagyományokkal rendelkezik.

A magyarországi hagyományokat már ismerjük. Bár az ország különböző pontjain kicsit másképp ünnepelnek, ha a nagy képet nézzük, akkor a szokások elég hasonlóak. A legtöbb család adventi koszorúval készül a karácsonyi ünnepre. (Legkésőbb) december 24-én mindenki feldíszíti a karácsonyfát, majd aznap este el is fogyasztják a karácsonyi vacsorát és az ajándékozás is megtörténik. Az ünnepi fogás a legtöbb helyen töltött káposzta. Egyeseknél még 3 nap múlva is, annyi készült.

Azonban hogyan ünnepelnek a világ más pontjain?

A skandináv Télapó és a Julbock

A skandináv országokban a karácsonyi ünnepek központi alakja a Télapó, aki itt nem más, mint a barátságos, játékos figura, aki ajándékokat hoz a jó gyerekeknek. A svéd hagyományok közé tartozik a Julbock, a karácsonyi kecske, amely a skandináv ünneplés fontos jelképe. Sok házban a családok készítenek egy nagy szalmából készült kecskét, amelyet karácsonykor a házukba helyeznek.

A skandináv kecske, Julbock.

A skandináv kecske, Julbock

A amerikai karácsony

Az Egyesült Államokban a karácsony hagyományosan az otthon melegében és az ajándékozás örömében telik. Az emberek kidíszítik a házukat fényfüzérekkel és karácsonyfával, és karácsonyi dalok csendülnek fel mindenhol. Amerikában az ünnep fontos szereplője Santa Claus (Mikulás), aki az ajándékozás és a családi összejövetelek jelképe is.

Az olaszok karácsonyi hagyományai

Az olaszoknak is sajátos karácsonyi hagyományaik vannak. Egyik legismertebb az „üres tál” hagyomány, amely szerint az olaszok az ünnepi asztalra egy üres tálat tesznek azokért az emberekért, akik már nincsenek közöttük. Emellett az olaszoknál a Befana is nagy szerepet játszik. Befana egy idős asszony vagy jó boszorkány, aki a hagyomány szerint ajándékokat hoz a gyerekeknek.

Boszorkány baba.

Az olaszok ajándékhozója, Befana

A közép- és kelet-európai karácsony

A közép- és kelet-európai régiókban is gazdag hagyományokkal találkozhatunk ebben az ünnepi időszakban. A lengyelek például elfogyasztják a Wigilia nevű karácsonyi vacsorát, amely hagyományosan 12 fogást tartalmaz, és a családtagok az asztal körül gyűlnek össze. Magyarországon a karácsony az ünnepi vacsorával és a betlehemezéssel is összekapcsolódik, amely során a gyerekek betlehemi jeleneteket játszanak el.

Betlehemi játék.

Betlehemi játék nélkül nem is igazi a karácsonyunk

Karácsony Japánban

Bár Japánban a karácsony nem számít nemzeti ünnepnek, polgárai mégis találnak érdekes és ízletes ünneplési módokat. Igen, ízleteseket. A japánok ahelyett, hogy az asztal körül gyűlnének össze egy vacsorára, a családok elmennek a helyi Kentucky Fried Chickenbe (KFC). A hagyomány 1974-ben kezdődött egy rendkívül sikeres marketingkampány után: „Kurisumasu ni wa kentakkii!”, avagy „Kentucky karácsonyra!”. A gyorsétteremlánc megőrizte az ünnep népszerűségét, aminek következtében egyesek hónapokkal előre megrendelték a karácsonyi csirkeszárnyas kosarakat.

Dél-Afrika

Dél-afrikai sütemények.

A dél-afrikai malva puding.

Míg Dél-Afrikában a hagyományok régiónként és kultúránként változnak, a legtöbb család összejön egy főzésre, az úgynevezett braaingre az ünnepen. Főételként pácolt steaket és boerewors kolbászt szolgálnak fel. A szokásos desszert malva puding. A hagyományos karácsonyfákat különféle csecsebecsékkel, köztük kézzel gyöngyözött afrikai díszekkel díszítik fel.

Portugália és Brazilía

A brazil és a portugál családok karácsony estéjén összegyűlnek vacsorázni, már este 10-kor. Aztán pontosan éjfélkor ajándékot cserélnek, koccintanak, és boldog karácsonyt kívánnak egymásnak. Az éjféli mise, a Missa Do Galo remek alkalom arra, hogy találkozzanak a szomszédokkal és a nagy családdal, hogy jó egészséget kívánjanak egymásnak az ünnepi szezonban. Az istentiszteletet gyakran tűzijáték követi a város főterén.

(Forrás: Country Living, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top