Fűszeres kacsaleves petrezselymes csillaggal
Hozzávalók 4 személyre:
- pár csipet só
- 1,5 kg kacsaaprólék
- 1 db zeller gumó
- 1 db alma
- 1 db fehérrépa
- 4 szem szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 3 szem szegfűbors
- 1 db sárgarépa
- ízlés szerint bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 db karalábé
Levesbetét:
- 3 evőkanál liszt
- pár csipet só
- 1 evőkanál tejföl
- 1 db tojás
- 0,5 dl olaj
- 1 kiscsokor petrezselyem
Elkészítés
A leveshez az aprólékot mossuk és tisztítsuk meg, a bőr nagy részét távolítsuk el, hogy ne legyen nagyon zsíros a leves. Tegyük fel főni a húst annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Adjuk hozzá egészben az almát, a megpucolt fokhagymát és vöröshagymát, a fahéjat, a szegfűborsot és a szegfűszeget, enyhén sózzuk. Főzzük a húst, amíg megpuhul. Ekkor adjuk hozzá a meghámozott, feldarabolt zöldségeket, és főzzük a levest, amíg ezek is megpuhulnak. Sózzuk, borsozzuk.
A levesbetéthez a tojással keverjünk el annyi lisztet és a tejfölt, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Sózzuk, keverjük bele a felaprított petrezselymet. Süssünk belőle kevés olajon vastag palacsintát, majd kicsi, csillag alakú kiszúróformával formázzuk. Ezzel a levesbetéttel kínáljuk a levest.
Almapuncs
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 evőkanál cukor
- 2 dl vörösbor
- 1 rúd fahéj
- 4-5 db szegfűszeg
- 1 db narancs
- 2 db alma
- 1 l almabor
Elkészítés
Az almákat karikázzuk fel, vágjuk ki a magházukat. A narancs héját sikáljuk meg alaposan, karikázzuk fel a gyümölcsöt. Öntsük össze a cidert, a vörösbort, adjuk hozzá a cukrot, a gyümölcsöket és a fűszereket. Forraljuk a keveréket 10 percen keresztül, majd forrón szedjük poharakba, egy-egy karika gyümölccsel együtt.
Pulykatekercs hidegen
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 kávéskanál só
- pár csipet bors
- 1 csokor petrezselyem
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 db citrom
- ízlés szerint koriander
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 70 dkg pulykamellfilé
- 5 dkg fenyőmag
Elkészítés
A pulykamellet vágjuk be úgy, hogy téglalapnak szét tudjuk hajtani. A fenyőmagot serpenyőben pirítsuk meg zsiradék nélkül, amikor kihűlt, törjük durvára. Az olívaolajba reszeljük bele a citrom héját, adjuk hozzá a római köményt, a tengeri sót, 1 evőkanál citromlevet, frissen őrölt borsot. Keverjük el alaposan. A zöldfűszereket aprítsuk fel.
A pulykaszeletet kenjük meg a fűszeres olajjal, egyenletesen szórjuk rá a tört fenyőmagot, majd az összekevert koriandert és petrezselymet. Tekerjük fel szorosan a húst. Csomagoljuk alufóliába, tegyük sütőlemezre, majd süssük 220 fokos sütőben 50 percen keresztül. Amikor kihűlt, csomagoljuk ki, vékonyan szeleteljük, zöld salátával kínáljuk hideg előételnek.
Szilvával töltött sertésszűz mákos tésztakéregben
Hozzávalók 4 személyre:
- pár csipet só
- kenéshez tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl vörösbor
- ízlés szerint bors
- 1 kávéskanál fahéj
- 25 dkg leveles tészta
- 5 dkg aszalt szilva
- 60 dkg sertésszűz
Elkészítés
A vörösbort öntsük lábosba, adjuk hozzá a fahéjat, csipet sót, frissen őrölt borsot és a felaprított fokhagymát. Adjuk hozzá a kisebb kockákra vágott szilvát, és forraljuk, amíg a szilva megpuhul és a bor alkoholtartalma elfő. A húst oldalról vágjuk úgy be, hogy tölteni tudjuk, nyissuk szét, bőven sózzuk, borsozzuk, helyezzük rá a szilvát. Tekerjük ki a leveles tésztát, helyezzük rá a húst, majd szorosan tekerjük fel. Kenjük meg a tésztát a felvert tojással, és bőven szórjuk meg a mákkal. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 35 percet. Tört burgonyával kínáljuk.
Fahéjas mézparfé forralt boros sziruppal
Parféhoz, 4 személyre:
- 3 db tojássárgája
- 3,5 dl tejszín
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 10 dkg méz
- díszítéshez kandírozott narancshéj
Borszirup:
- 10 dkg cukor
- 2 dl vörösbor
- 1 rúd fahéj
- 3-4 db szegfűszeg
- 1 db narancs
Elkészítés
A parféhoz vízgőz felett a mézet keverjük habosra a tojássárgájával, adjuk hozzá a fahéjat. A tejszínt verjük fel kemény habnak, óvatosan keverjük el a besűrűsödött, habos sárgájával. Szedjük a krémet műanyag tálba, tegyük a mélyhűtőbe.
A sziruphoz a bort keverjük el 1 dl vízzel, adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot, fél narancs kifacsart levét, a másik felét felkarikázva. Forraljuk be egészen sűrű szirupnak. A megfagyott parfét fagyiskanállal adagoljuk, majd locsoljuk meg a boros cukorsziruppal, díszítsük kandírozott narancshéjjal.