Céklás heringsaláta – Svédország
Hozzávalók 4-6 főre:
240 g cékla
150 g só
750 ml víz
100 g cukor
180 ml fehérborecet
1 ek. szegfűbors
5 babérlevél
1 rúd fahéj
fél ek. fehérbors
1 ek. szegfűszeg
1 vöröshagyma, felvágva
1 téli alma felszelve
120 g krumpli
120 g pácolt hering, darabokban
80 ml tejföl
5 g snidling, felvágva
5 g kapor, felvágva
só, bors
Elkészítése:
1) Előmelegítjük a sütőt 190 Celsius fokra.
2) A megtisztított céklákat egy sütőtálba, sóágyra tesszük. Az edényt alufóliával lefedjük, majd kb. egy órán át sütjük a céklát, amíg megpuhul.
3) Közben puhára főzzük a krumplit. Lehűtjük, és felkockázzuk. Ha a cékla kihűlt, szintén felkockázzuk.
4) Összekeverjük a vizet, a fehérborecetet, a cukrot, a szegfűborsot, a babérlevelet, a fahéjat, a fehér borsot és a szegfűszeget egy nagy tálban. Beletesszük a céklát, a hagymát és az almát. Két óráig pihentetjük, majd összekeverjük.
5) Hozzáadjuk a krumplit, a heringet, a tejfölt és a zöld fűszereket. Sózzuk, borsozzuk.
Karácsonyi gombaleves pelmenyivel – Oroszország
Gombaleves
Előkészítés: 30 perc
Főzés: 150 perc
Hozzávalók 6 főre:
450 g szárított gomba
2 liter víz
1 gerezd fokhagyma
1 tk. só
2 ek. vöröshagyma, felvágva
1 ek. olaj vagy margarin
Elkészítése:
1) Kis darabokra törjük a szárított gombát, majd alaposan megmossuk. Feltesszük főni a két liter vízben, a sóval és a fokhagymával. Lefedve két órán át főzzük lassú tűzön, amíg a gomba megpuhul. Ha kell, még sózzuk.
2) Amikor a leves elkészült, olajon megpirítjuk a vöröshagymát, és hozzáadjuk a leveshez. Néhány percig főzzük.
Pelmenyi:
Hozzávalók 50 db-hoz:
a tésztához:
450 g liszt
2 tojás
125 ml hideg víz
fél kk. só
a töltelékhez:
350 g darált zsíros disznóhús (az oroszok hagyományosan a karácsonyi vacsorán nem esznek húsos ételt, csak halat).
2 kisebb vöröshagyma, felaprítva
0,5-1 dl víz
só, bors
Elkészítése:
1) A lisztet leszitáljuk, kis mélyedést formázunk a közepébe. Ebbe ütjük a tojásokat. Sózzuk, majd hozzáöntjük a vizet. Egy gyúródeszkán meggyúrjuk a tésztát, amíg nem ragad. Letakarjuk, vagy fóliába csomagoljuk, és félretesszük legalább 30 perce, de két órára is lehet.
2) A darált húst egy tálban összegyúrjuk a hagymával és a fűszerekkel, és hozzáadjuk a vizet.
3) Újra elővesszük a gyúródeszkát. Megszórjuk liszttel, hogy a tészta ne ragadjon. Sodrófával laposra nyújtjuk a tésztát, majd egy pogácsaszaggatóval (vagy egy pohárral) köröket szaggatunk belőle.
4) A tölteléket a kiszaggatott körökre helyezzük. Félbehajtjuk a tésztát félhold alakban, majd összezárjuk.
5) A kis csomagokat forrásban lévő, sóval és babérlevéllel ízesített vízbe tesszük, és az újraforrástól számítva kb. 10 percig főzzük őket. A pelmenyi akkor van készen, amikor feljön a víz tetejére. Főzés közben érdemes megkavarni őket, hogy ne ragadjanak le a lábas aljára.
6) Tálaláskor olvadt vajba forgatjuk. Adhatunk hozzá tejfölt vagy ecetet, ízlés szerint.
Pulyka sült fokhagymával – Olaszország
Előkészítés: 35 perc
Főzés: 110-120 perc
+ a pihentetés
Hozzávalók 6 főre:
2-2½ kg pulykacomb
olívaolaj
kb. 10 vékony szelet sovány szalonna vagy pancetta
rozmaringágak
1 nagy hagyma, 8 szeletre vágva
A töltelékhez:
4 ek. olívaolaj, plusz egy kevés a permetezéshez
2 közepes méretű hagyma, felaprítva
3 gerezd fokhagyma, felaprítva
50 g fenyőmag
85 g reszelt parmezán
6-8 szelet pancetta, felvágva
1 kis szelet ciabatta (280 g kenyérbél)
4 ek petrezselyemlevél, felvágva
1 ek. rozmaring, apróra vágva
1 citrom héja, lereszelve
2 tojás, felverve
A sült fokhagymához:
3 fej fokhagyma, függőlegesen félbevágva
1 citrom, 6 szeletre vágva
A szószhoz:
4 ek. liszt
175 ml közepesen édes Marsala (likőrbor)
850 ml pulyka- vagy csirkealaplé
Elkészítése:
A sütési idő kiszámításához megmérjük a húst. Kilogrammonként 20 perccel számoljunk, plusz 70 percet adjunk hozzá. Ha a hús nehezebb, mint 4 kg, 90 percet adjunk hozzá.
1) Előmelegítjük a sütőt 190 Celsius fokra. A húst leöblítjük, és egy papírtörlővel megtörölgetjük.
2) Óvatosan bedörzsöljük olívaolajjal, majd borssal ízesítjük. A pancettaszeleteket/szalonnaszeleteket a hús tetejére helyezzük, úgy, hogy befedjék a felületét. A rozmaringágakat véletlenszerűen a pancettaszeletek közé helyezzük. Borsozzuk, majd spárgával átkötjük 2-3 helyen, hogy rögzítsük a pancettákat.
3) Egy nagy tepsibe tesszük a hagymaszeleteket, majd ráhelyezzük a pulykát. Lefedjük alufóliával, és a súlya alapján kiszámított ideig sütjük.
4) Elkészítjük a tölteléket. Felhevítünk 3 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd 5-8 percig sütjük, amíg megpuhulnak és aranybarna színt kapnak. A hagymát a serpenyő egyik oldalára kanalazzuk, és hozzáadjuk a fenyőmagot. További egy percig sütjük.
5) A maradék olajban összekeverjük a töltelék hozzávalóit egy marok parmezánnal. Sóval és borssal ízesítjük.
6) A tölteléket egy olajjal megkent sütőtálba kanalazzuk. Meghintjük olívaolajjal és a maradék parmezánnal, majd lefedjük sütőpapírral. Félretesszük, és lehűtjük, akár egy napot is pihenhet.
7) A sütési idő lejárta előtt 30 perccel kivesszük a húst, és a sütőt 200 Celsius fokra állítjuk. (Ha krumplit is sütünk mellé, ez a megfelelő idő, hogy betegyük azt is.) Megsütjük a fokhagymát: levesszük az alufóliát, és az elfelezett gerezdeket a citromszeletekkel együtt a pulyka köré rendezzük. Az egészet meglocsoljuk a hús levével. Visszatesszük a sütőbe a hátralevő 30 percre.
8) Kivesszük a pulykát, a citromszeleteket és a fokhagymát a sütőből (a hagymát nem!) meleg tálra tesszük, lazán letakarjuk alufóliával, és 30 percig pihentetjük.
9) A sütőt közben 220 Celsius fokosra állítjuk, és 20 perc alatt megsütjük a tölteléket. Ha ez letelt, levesszük a sütőpapírt, és további 5 percig sütjük, amíg aranyszínt kap.
10) Elkészítjük a szószt. Kikanalazzuk a tepsiből a húsból kisült zsírt, de a hagymát és a levet otthagyjuk. A tepsit a tűzhelyre tesszük, közepes hőfokra állítjuk. Hozzáadjuk a lisztet és két percig kevergetjük. Hozzáadjuk a Marsalát is, és lassú tűzön 2 percig főzzük. Hozzáöntjük a szárnyas-alaplevet, felforraljuk, majd 5-10 percig főzzük még alacsony hőfokon. Borssal ízesítjük. A kész szószt egy serpenyőbe kanalazzuk, átmelegítjük, és egy üvegbe tesszük.
12) A pulykát rozmaringágakkal, sült fokhagymával és a citromszeletekkel, a töltelékkel tálaljuk, a szószt melléhelyezzük.
Kiemelt kép: illusztráció, iStock