Vannak, akik a töltött húsokat nem hagynák ki soha a karácsonyi menüből, mások az olyan hétköznapi klasszikusok, mint a rántott hús ünnepi változatát készítik el rendszeresen, és vannak a húsimádók, akik ezt is és azt is szeretik, így legszívesebben egész karácsony alatt húsos fogásokkal kényeztetnék a családot.
Ünnepi sült csirke
Hozzávalók:
- 1 db konyhakész egész csirke
- 1 db citrom
- só, bors
- 5 dkg vaj (megolvasztva)
- oregánó (szárított)
- olívaolaj
- 50 dkg sárgarépa
- 80 dkg burgonya
- 50 dkg édesburgonya
A sült csirke receptje a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Csirke pekándiós bundában almamártással
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 4 csirkemellfilé
- fél csésze pekándió
- fél csésze liszt
- 1 kk kakukkfű
- só, bors
- 2-2 ek vaj és olaj
- kb. 1 dl tej
A mártáshoz:
- 2 dl almalé (100%-os)
- 2,5 dl zsíros tejszín
- 2 ek méz
- 1-2 ek hagyma aprítva
- 1/2 kk só
- csipet bors
- 1 tk almaecet
- 1 tk vaj
Az ünnepi rántott hús receptje a Mrs. Lipton konyhája blogon olvasható.
Baconös csirkerolád
Hozzávalók:
- Kb. 50-60 dkg csirkemell
- 1 tálca bacon
- 3 tojás
- 3 evőkanál liszt
- 15-20 dkg sajt
- só, bors, ízlés szerinti fűszer
A csirkerolád receptje a Saját otthon project blogon folytatódik.
Klasszikus töltött csirkecomb
Hozzávalók:
- 3 egész nagy bőrös csirkecomb
- 1 zsömle
- 4 főtt tojás
- 2 nyers tojás
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 kk só, bors, pirospaprika (ízlés szerint)
- 2 ek zsír
- 6-7 ek zsemlemorzsa
A töltött csirkecomb receptje a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Mézes karácsonyi töltött csirke fetás-tökmagos sütőtökpürével
Hozzávalók:
- 70 dkg csirkemellfilé
- 30 dkg főtt gesztenye (tisztán)
- 5 ek mazsola
- 2 kicsi vagy 1 nagy tojás
- 10 dkg ementáli sajt
- só, frissen őrölt bors
- 1 dl szilva- vagy szőlőlekvár
- kevés olaj
- 2 kg sütőtök (körte alakú)
- 8 dkg hántolt, sótlan tökmag
- 15 dkg feta
- néhány ek tökmagolaj
- kevés zsíros tejszín
- só, bors
A recept a Tetovált lány konyhája blogon folytatódik.
Fahéjas-mandarinos csirke
Hozzávalók kb. 2 adaghoz:
- 1 egész csirkemellfilé
- 3 ek cukor
- 3 db mag nélküli mandarin vagy 2 kisebb mandarinkonzerv
- 2 narancs leve, vagy másfél dl narancslé
- 2-3 szegfűszeg
- fél kk fahéj
- 1 dl száraz fehérbor (elhagyható)
- só, olaj
- 1 ek keményítő
A recept folytatása a Wannabe Chef blogon olvasható.
Eperborban párolt kacsamell chilis-mézes eperraguval és kapros sütőtökpürével
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db kacsamell (kb. 25 dkg-osak)
- 2 dl eperbor
- 2 ek vaj
- 30 dkg eper
- 1 chili
- só, bors
- 2 ek méz
- 1 közepes méretű, körte formájú sütőtök
- 1 ek vaj
- 4 ek kapor
- kb. 1 dl tej
- só, bors
A különleges kacsamell receptje a Tetovált lány konyhája blogon folytatódik.
Dióval, sajttal és pármai sonkával töltött sertéskaraj
Hozzávalók:
- kb. 1 kg kicsontozott sertéskaraj, comb, esetleg tarja
- 100 g dióbél
- 150 g vékonyra szelt pármai sonka
- kb. 150 g Valle d’aostai fontina sajt
- bors
- kb. 200 g vékonyra szelt húsos szalonna
- 1 ág rozmaring
- 2 cikk fokhagyma
- extra szűz olívaolaj
A töltött karaj receptje a Tavola in Piazza blogon folytatódik.
Fűszeres karaj sült zöldségekkel
Hozzávalók:
- 1 kg rövidkaraj (csont nélküli)
- só, bors
- szárított oregánó
- kevés olaj
- 1 kg édesburgonya
- 5 fej lila hagyma
- 10 dkg vaj
- 1 nagy fej fokhagyma
- só, bors
- fél kg burgonya
A recept a Csak a Puffin oldalon folytatódik.
Szalonnával, hagymával és ecetes uborkával töltött sertéstekercsek
Hozzávalók:
- 4 szelet csont nélküli sertéskaraj (vagy 4 szelet 20 dkg-os vesepecsenye)
- 4 kiskanál mustár
- ízlés szerint őrölt, fekete bors
- 8 szelet húsos, füstölt szalonna (fekete erdei vagy pármai sonka is jó)
- 2 kisebb ecetes uborka
- 1 kicsi vöröshagyma
- 1/2 dl olaj
- 3 dl száraz fehérbor
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 200 g sűrű krémsajt (vagy tejszín)
- ízlés szerint só
A tekercsek receptje a Zsuzsi finomságai blogon folytatódik.
Piemonti marhalapocka
Hozzávalók:
A húshoz:
- 800 g marhalapocka
- 1 üveg barolo
- 1 fej hagyma
- 2 cikk fokhagyma
- egy kb. 20 cm hosszú zellerszár
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 babérlevél
- 1 ág rozmaring
- 2 zsályalevél
- 4-5 szem borókabogyó
- 2 szegfűszeg
- 10 szem fekete bors
- 1 kis darab fahéj
- só
- 1 ek. vaj
A püréhez:
- 1 kg krumpli
- 2 tk vaj
- 1 dl tejföl
- tej
- só, bors
- szerecsendió
A recept a Tavola in Piazza blogon folytatódik.
Még több húsos recept, hogy legyen miből válogatni:
- Ezt a húsos fogást ki kell próbálnod: Gombával töltött pulykamelltekercs
- 5 szuper töltött hús receptje
- Rántott és töltött hús a sztárséftől
- Mit főzzek ma ebédre? Almával töltött pulykamellet