Bulgária – sült kecskesajt Szentestére
A bolgárok karácsonyi konyhaművészetét Ivan Manchev mutatja be, aki a Bolgár Séfszövetség elnöke. Ő stara planinát készít, ami sült kecskesajt hirtelen kisült spenóttal, újhagymával, friss gombával és tökkel. Főfogásként pedig kapamával töltött tököt készít. Míg utóbbi zöldség hazánkban is ismeretes, a kapama kevésbé: ez egy jellegzetes bolgár étel, amely húsokból (ez esetben disznó- és csirkehúsból, illetve többféle kolbászból), gombából és zöldségekből készül.
Románia – töltött sertéskaraj
A román karácsonyi ételeket Florin Scripca – művésznevén Chef Foa – készíti, aki korábban nem kisebb hírességgel dolgozott együtt, mint Jamie Oliver, jelenleg pedig a bukaresti Flavours séfje. Előételként káposztatekercset tálal, főételként pedig házikolbásszal, szalonnával és friss fűszerekkel töltött sertéskarajt.
Szerbia – kolbásszal és dióval töltött paprika
A szerb gasztrokalandokat az ország ünnepelt mesterszakácsa, Nenad Gladić – más néven Lepi Brka – mutatja be. Főételként sviacha pitát készít többféle töltelékkel: sajttal, almával és szárított gyümölcsökkel. Nem maradhat el a hagyományos töltött paprika sem, ami viszont sokkal több, mint amire a “hagyományos” alapján gondolhatnánk. A gazdag töltelék ugyanis többek között kolbászból, szalonnából, dióból, gombából és póréhagymából áll.
Jellegzetes szerb ünnepi fogás a lovačke šnicle sa šampinjonima is, amelynek magyar elnevezése: vadász steak csiperkegombával.
Hozzávalók 4 főre
• 4-6 marha- vagy sertésszelet
• 1 fej hagyma
• 3 fokhagyma
• 400 g csiperkegomba
• 1 ek. mustár
• 2 ek. liszt
• 3 pohár víz (1 pohár = 2 dl)
• só
• bors
• babérlevél
• olaj
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Elkészítés:
• Klopfoljuk ki a hússzeleteket.
• Kevés olajban pirítsuk meg őket egy serpenyőben, mindkét oldalon néhány percig.
• Vegyük ki a hússzeleteket a serpenyőből, és ugyanebben a serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a mustárt.
• Adjuk hozzá az apróra vágott csiperkegombát, és addig pároljuk, amíg a folyadék el nem párolog az edényből.
• Adjunk hozzá két evőkanál lisztet, és keverjük meg jól.
• Öntsünk hozzá két pohár vizet, és jól keverjük meg.
• Tegyük bele a hússzeleteket és vegyük lejjebb a hőmérsékletet.
• Fűszerezzük ízlés szerint egy kis sóval és borssal, majd babérlevéllel.
• Lassan öntsük hozzá a harmadik pohár vizet, és keverjük meg. A szósz ne legyen se túl sűrű, se túl híg.
• Főzzük benne a hússzeleteket körülbelül egy órán keresztül közepes lángon.
A sorozat magyar karácsonyi gasztrokultúrát bemutató részében Jókuti András készít el egy összetéveszthetetlenül hazai vacsorát.
“Úgy gondolom, rendkívül izgalmas felismerni a hasonlóságokat és a különbségeket régiónk főzési kultúrájában. A karácsony egy jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk a hagyományos magyar, bolgár, román és szerb ételekkel. Ez volt az az egyszerű, de nagyszerű alapötlet, amely tökéletesen illeszkedik a TLC ünnepi műsorkínálatába” – mondta el Alexandra Tiganas, csatornaigazgató.
A legjobb karácsonyi vacsora című műsort november 30-tól, szerdánként láthatjátok a TLC csatornán.