Gondoltunk már a húsimádókra, ajánlottunk ünnepi menüt a vegáknak, így most eljött a halimádók ideje! A hagyományos halas fogások mellett érdemes egy kicsit újítani is, a halászlé és a rántott ponty mellé beiktatni egy finom pisztrángot, egy északi hallevest, vagy akár egy finom tőkehalas fogást.
Norvég halleves
Hozzávalók:
- 60 dkg tőkehalfilé
- 3 tk. barnacukor
- 4 ek. fehér borecet
- 1,5 l zöldség alaplé
- 1 póréhagyma
- 1 fehérrépa
- ízesítéshez őrölt bors
- 6 dkg vaj
- ízesítéshez petrezselyem
- 2 sárgarépa
- 1 vöröshagyma
- 3 dl crème fraiche
- ízesítéshez só
A hagymát apróra vágom, a répát, gyökeret és a pórét felkarikázom, az alaplevet felforralom, beleteszem a halat, pár percig főzöm, majd kiszedem, és egy tálba teszem. Egy másik lábosban megolvasztom a vajat, hozzáadom a zöldségeket, majd lefedve, időnként megkeverve 20 percig párolom. Rászűröm az alaplevet, majd hozzáadom a borecetet, cukrot, sót, borsot. A crème fraiche-t a legvégén a hallal együtt teszem a levesbe. Petrezselyemmel megszórva tálalom.
Sóban sült pisztráng
Hozzávalók 4 személyre:
- személyenként 1 zsigerelt pisztráng (kb. 15-20 dkg)
- citromdarabka
- 2 csokor friss kakukkfű
- só, frissen őrölt tarka bors
- durva tengeri só a sóágyhoz
A halat megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk. A citromot felkarikázzuk. A hal belsejét borsozzuk, majd megtömjük kakukkfűvel, és citromkarikákat fektetünk bele. Egy tepsibe 1 cm magasan sót szórunk, erre fektetjük a halakat úgy, hogy legyen köztük hely arra, hogy mindegyik külön burokban sülhessen. A halakat is beborítjuk sóval. (Picit be is spriccelhetjük vízzel, így keményebb burok jön létre, de el is hagyhatjuk ezt a lépést.) 180 °C-on 40 percig sütjük, majd kivéve óvatosan feltörjük a sóburkot (a sült sót kidobjuk, már nem használható). A pisztrángokat jó minőségű sóval sózzuk, sült zöldségekkel (például céklával és kukoricával) tálaljuk. A megsült halakat a gerincnél vízszintesen félbevágjuk, a gerincet egyben kiemeljük, és ezt követően daraboljuk a filét.
Tőkehal olívás paradicsommártásban
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olívaolaj
- 400 g hámozott, darabolt paradicsom
- 1 citrom
- csipet rozmaring
- 4 szelet tőkehalfilé
- 170 g fekete olajbogyó
Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra!
Az apróra vágott hagymát pirítsuk meg olajon. Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá egy csipet rozmaringot, forraljuk fel, majd adjuk hozzá az olajbogyót!
A halakat a bőrös felükkel lefelé helyezzük egy hőálló edénybe, kanalazzuk rá a paradicsommártást, tegyük bele a citromszeleteket, majd süssük 15 percen át.
A tálból tálaljuk, rozmaringgal díszítsük!
Füstölt lazac spenótleveles tésztacsomagban
Hozzávalók:
- 20 dkg leveles spenót (fagyasztott)
- 1 ek. vaj
- fokhagyma
- szerecsendió
- só
- frissen őrölt bors
- 10 dkg füstölt lazac
- 1 tojás
- 1 rúd leveles tészta
- 4 kerámiaforma
- 1 ek. tejföl
A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, majd a leveles spenótot közepes lángon felolvasztjuk rajta. Sózzuk,borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. A leveles tésztát kitekerjük, a lazacot apróra vágjuk. A tésztát négy részre vágjuk, majd kerámiaformákat kibélelünk vele. A lazacot a kinyomkodott spenóthoz keverjük. A tojást felverjük és a spenóthoz adjuk, majd a leveles tésztába töltjük, és a kerámiaformák tetején megcsomózzuk. Tejföllel megkenjük és 180 fokos sütőben megsütjük.