Christina Merryfield, dietetikus egy londoni kórházban osztályozta különböző nemzetek karácsonyi ételeit aszerint, hogy melyik mennyire egészséges. Tudom, hogy egy csomóan ilyenkor nem törődnek azzal, hogy mennyire egészséges mondjuk a halászlé, hiszen karácsonykor azt (is) kell enni, de szerintem jó látni, hogy is csinálják ezt más országokban.
A dietetikus 1-től 10-ig osztályozta a brit, lengyel, amerikai, francia, spanyol, német, és ausztrál karácsonyi konyhát. Mielőtt elárulom, mire tippeltek, hol a legegészségesebb a karácsonyi menü.
Ezzel a levessel a lengyelek nyertek: borscs, vagyis céklaleves gombóccal. A lengyel karácsonyi menühöz még kompót is esznek és persze sült pontyot. (Sajnos a magyar menüt nem nézte meg a brit dieteikus, de ebből kiindulva szerintem mi is jó pontokkal zártuk volna.)
10-ből 6 pontot kaptak az ausztrálok, ők a második a listán, akik sült húst esznek áfonyaszósszal, sült zöldségekkel, salátával, tenger gyümölcsit is természetesen, és friss gyümölcsöket, például mangót. Aztán jönnek a franciák, a spanyolok és a németek, a lista végén pedig a britek és az amerikaiak kullognak a sült pulykával és a sült krumplival. Itt az eredeti karácsonyi menü lista angolul.