Emeld az ünnepi hangulatot, tedd meghittebbé a karácsonyi pihenőnapokat forró italokkal! Összegyűjtöttük a legszuperebb átmelegítő itókarecepteket. Mindegyik könnyen elkészíthető, akár a karácsonyi asztalra szánod, akár csak az esti bekuckózáshoz.
Fűszeres almabor
Hozzávalók (4 személyre):
- 10 dl almabor
- 20 g reszelt gyömbér
- 6 db szegfűszeg
- 4 fahéjrúd
- 4 szelet alma
- 4 kk. méz
A méz kivételével a többi hozzávalót tegyük kis lábosba. Nyomkodjuk ki a gyömbérből a levet. Közepes lángon forraljuk fel, majd zárjuk el, és tegyük félre 3 percre, amíg a fűszer átitatja a bort. Adjuk hozzá a mézet, szűrjük le, majd tálaljuk.
Fűszeres forró csokoládé
Hozzávalók (2 bögréhez):
- fél liter mandulatej vagy zsíros tej
- 40 g ét- vagy tejcsokoládé
- 1 ek. kakaópor
- fél kk. fahéj
- 1 ek. méz
Lassan melegítsük meg a tejet, hogy éppen forrjon. Keverjük hozzá a csokoládét, a kakaóport, a fahéjat és a mézet. Öntsük ki a bögrékbe, majd tálaljuk pillecukorral a tetején.
Karácsonyi puncs
Hozzávalók (4 adag):
- 4 dl rum
- 4 dl száraz vörösbor
- 1,5 csésze erős tea
- 25 dkg cukor
- fél narancs leve
- fél citrom leve
Melegítsük fel (de ne hagyjuk forrni!) a bor, a tea, a citrom és a narancs levét, majd öntsük egy nagy, hőálló tálba. Öntsünk cukrot egy nagy merőkanálba, a fennmaradt cukormennyiséget pedig a puncsos tálba. A merőkanálnyi cukrot öntsük fel rummal. Keverjük össze, és még forró állapotban öntsük a puncsos tálba. Jól keverjük meg. A maradék rumot is adjuk hozzá a puncshoz. Fehérboros poharakban kínáljuk.
Grog
Hozzávalók (2 személyre):
- 1,2 dl rum
- 0,2 dl citromlé
- 2 kockacukor
- 2 szelet citrom
- 4 szem szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- citromhéj
A rumot, a citromlét és a cukrot keverjük el egy füles pohárban, adjunk hozzá néhány szem szegfűszeget és a fahéjdarabkát, majd az egészet öntsük fel forró vízzel. A tetejét szórjuk meg a citromhéjjal, s végül dobjunk a pohárba egy citromszeletet.
Karácsonyi egg nog
Hozzávalók (6 adag):
- 6 dl tej
- 1 egész vaníliarúd
- 6 tojássárgája
- 20 dkg cukor
- 1½ dl rum
- 1½ dl brandy
A tejhez hozzáadjuk a hosszában félbevágott a vaníliarudat, felforraljuk, aztán 15 percre lefedve félretesszük. A vaníliás tejet leszűrjük, kivesszük a vaníliarudat. Közben egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a tojássárgákat a cukorral. Fokozatosan hozzáadjuk a meleg tejet, folyamatosan kevergetve közben, nehogy összeugorjon. A keveréket visszaöntjük a tejeslábosba és besűrítjük. Hozzáadjuk a rumot és a brandyt, majd habbá verjük a tejszínt a porcukorral. Tálaláskor tejszínhabbal és reszelt szerecsendióval díszítjük.