A húsimádókat is megértjük, nekik is készültünk egy igazi húsos ünnepi menüvel, de van egy olyan érzésünk, hogy ez a vega ünnepi menü is tetszeni fog nekik. Van itt minden, körte, füge, ricotta – és még csak a falatkáknál tartunk, vargánya, cékla és sok-sok mag, és a végén egy isteni diós süti – kell ennél több? Nem, szerintünk sem!
Ricottakrémes crostini
Hozzávalók:
- bagett
- 250 g ricotta
- só, bors
- füge
- körte
- méz
- dióbél / mandula
- zöldfűszerek
A ricottát sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. A bagettszeleteket megpirítjuk, a gyümölcsöket felszeleteljük. A megpirított bagettre ricottakrémet kenünk, ráhelyezzük a gyümölcsszeleteket, és kevés mézzel meglocsolva tálaljuk. Tehetünk a tetejére diódarabokat, zöld fűszereket is.
Vargányakrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg friss vargánya + a levesbetéthez
- fél fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 paszternák
- 1 ek. olívaolaj
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 dl tej
- diónyi vaj
- 1 csésze natúr joghurt (2 dl)
- 1 ek. mascarpone
- só, fehér bors, kakukkfű
Az olívaolajon megdinszteljük az aprított hagymát és a tisztított, darabokra vágott paszternákot, hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a megmosott, szeletelt vargányát, sóval, fehér borssal és kakukkfűvel fűszerezzük. Felöntjük a zöldségalaplével, 15 percig főzzük, pürésítjük, majd átszűrjük. A mascarponét a joghurttal elkeverjük, hozzáadunk egy merőkanálnyit a forró levesből, majd az egészet a leveshez tesszük, végül belekeverjük a vajat. (Ezután már nem szabad melegíteni!) Levesbetétként adhatunk hozzá grillezett vargányaszeletet.
Kuszkusz céklával és sült halloumi sajttal
Hozzávalók 4 főre:
A kuszkuszhoz:
- 150 g nyers cékla, meghámozva
- 100 g puyi lencse, megfőzve
- 1 sonkahagyma, finomra vágva
- 10 g friss gyömbér, lereszelve
- 100 g csemegeuborka, felkockázva
- 20-20-20 g kapor-, menta- és petrezselyemlevél, durvára vágva
- fél ek. vörösborecet
- 2 ek. olívaolaj
- frissen facsart citromlé (opcionális)
- pita
A sült céklához:
- 400 g cékla, kb. azonos méretűek (nem kell meghámozni!)
- olívaolaj
A fűszeres magokhoz:
- 30-30 g napraforgómag és tökmag
- 1 ek. olívaolaj
- 1 ek. római kömény
- egy csipet Cayenne-bors
A halloumihoz:
- 300 g halloumi, szeletekre vágva
- 2 ek. olívaolaj
Lencsés céklás „kuszkusz”: Meghámozzuk a céklát, és apró darabokra vágjuk. Mixerrel egészen apró darabokra aprítjuk. Egy nagy tálban az összes hozzávalót összekeverjük (a céklakuszkusz hozzávalóit), a citromlé és a pita kivételével. Ízlés szerint ízesítjük, a citromlevet is hozzáadhatjuk, majd lehűtjük.
Sült cékla: Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius-fokra. A céklákat fóliába tekerjük, és 30-40 percig sütjük, amíg eléggé megpuhulnak (beléjük tudunk szúrni egy kést). Kivesszük a céklákat a sütőből, eltávolítjuk a fóliát. Amikor kicsit már kihűltek, lehúzzuk a héjukat. Ehhez a művelethez használhatunk gumikesztyűt is, ha a cékla még túl forró. Falatnyi darabokra vágjuk, meghintjük olívaolajjal, és félretesszük.
Fűszeres magok: A hozzávalókat egy tepsibe tesszük, és egy nagy csipet sóval ízesítjük. 5-10 percig sütjük, amíg a magok aranyszínűek lesznek.
Halloumi: Egy tapadásmentes serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és 2-3 percig sütjük a sajtszeleteket, amíg aranyszínt kapnak. A sütési idő alatt egyszer megfordítjuk őket. Azonnal tálaljuk a sült céklával, a lencsés céklakuszkusszal és a pitával.
Diókrémes minipiték
A tésztához:
- 24 dkg liszt
- 1 dkg őrölt fahéj és mézeskalácsfűszer
- 10 dkg enyhén puha vaj
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 2 tojás
A krémhez:
- 3 ek. liszt
- 2 dl tej
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg darált dió
- 1 cs. vaníliás cukor
- 0,5 dl rum
A tetejére:
- dióbél
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, celofánba csomagoljuk, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Ha letelt az idő, elővesszük a tésztát, és kibélelünk vele több kisebb sütőformát úgy, hogy a formák oldalára is jusson tészta. Alaposan megszurkáljuk a tészta alját villával, majd sütőbe toljuk, és kb. 20 percig sütjük, figyelve, hogy ne piruljon meg a tészta. Ha kész, kivesszük a sütőből, és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
A krémhez a tejből és lisztből sűrű krémet főzünk, majd ha kihűlt, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót is, és ezzel töltjük meg a kis tésztakosarakat. Dióbéllel díszítve tálaljuk.