Az örök jolly jokerek: a krumplisaláták
Majonézes krumplisaláta
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 5 dl tejföl
- 3 fej lilahagyma
- 2 dl majonéz
- 1 ek. mustár
- 1 kk. őrölt bors
- 1 mk. cukor
- fél citrom
- só
Elkészítés:
A krumplit jó alaposan mosd meg, és héjában főzd puhára körülbelül 15-20 perc alatt. Arra figyelj, hogy ne essen szét. Pucold meg, majd várj, míg kihűl, és karikázd fel. A hagymát is vágd fel.
A mártáshoz a majonézt jól keverd ki a tejföllel, a mustárral, a sóval, kevés cukorral, őrölt borssal és a citrom levével. Rakd egy tálba a krumplit, szórd rá a hagymát, és forgasd bele a mártásba. Érdemes pár órára behűteni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Ecetes krumplisaláta
Hozzávalók:
- 80 dkg burgonya
- 3 fej lila hagyma
- 3 ek. 20%-os ecet
- 2 ek. cukor
- 1 kk. só
- őrölt bors
Elkészítés:
A krumplikat alaposan mosd meg, majd sós vízben, héjastul főzd meg őket. Ezután vedd ki a vízből, hagyd lecsepegni és kihűlni, majd hámozd meg a szemeket. A krumplit és a lila hagymát is szeleteld fel, sózd be és tedd félre.
A vizet a cukorral, a sóval és ízlésed szerint borssal keverd össze. Öntsd rá ezt a zöldségekre, és keverd össze az egészet, de vigyázz, nehogy eltörd a krumpliszeleteket. A kész salátát tedd be a hűtőbe, és hagyd néhány órát a hidegben, hogy az ízek alaposan összeérjenek.
A megunhatatlan: franciasaláta
Hozzávalók:
- 1 nagy doboz tejföl
- 1 tubus majonéz
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg alma
- 20 dkg ecetes uborka
- 10 dkg krumpli
- 4 ek. mustár
- citromlé
- só
Elkészítés:
A krumplit és a sárgarépát vágd apró kockákra, majd a zöldborsóval egyetemben külön-külön főzd meg őket. A tejfölt a majonézzel és a mustárral keverd össze. Ebbe a mártásba keverd bele a lecsöpögtetett zöldségeket, valamint a felkockázott uborkát és almát. Ízlés szerint sózd meg, és csepegtess bele citromlevet. Tedd hűtőbe tálalás előtt, hogy az ízek jól összeérjenek.
Svéd gombasaláta
Hozzávalók:
- 25 dkg gomba
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 citromból nyert citromhéj
- fél citromból nyert citromlé
- 440 g konzerv paradicsom
- 70 g sűrített paradicsom
- 1 babérlevél
- 1 ek. olívaolaj
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A gombákat vékony szeletekre vágjuk fel. Egy serpenyőben az olívaolajon pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát, amire aztán dobjuk rá a felszeletelt gombát. Pirítsuk addig a gombát, amíg lehetőleg elfő az összes leve, de közben sózzuk, borsozzuk ízlésünknek megfelelően. Öntsük rá a konzerv és sűrített paradicsomot is, majd reszeljük rá egy citrom héját -lehetőleg bio vagy kezeletlent használjunk-, aminek aztán a levét is facsarjuk rá, és dobjunk egy babérlevelet is a gombához.
Majonézes kukoricasaláta
Hozzávalók:
- 1 doboz kukoricakonzerv
- 1 cs. újhagyma
- 15 dkg márványsajt
- 1 doboz tejföl
- 1 ek. majonéz
- bors
Elkészítés:
Egy tálban elkeverjük a majonézzel a tejfölt. Belevágjuk az újhagymát, pici borsot szórunk rá, majd hozzáadjuk a kukoricakonzervet. Végül beledaraboljuk a márványsajtot.
Kiemelt kép: iStock