Spenótos rétes
Hozzávalók 2 rúdhoz:
- 1 db tojás (kenéshez)
- 1 dl olaj (lapok kenéséhez)
- 1 csomag réteslap
Töltelék:
- 1 evőkanál só
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál őrölt bors
- 350 g spenótpüré
Elkészítés:
A 2 evőkanál olajon megpirítjuk az apró kockákra vágott fokhagymát, majd felmelegítjük rajta a felengedett spenótpürét. Ha már felforrt, a keményítőt pici vízzel elkeverjük, és besűrítjük vele a spenótot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni. A réteslapokat megkenjük olajjal, egymásra rétegezzük (rudanként 3-4 darab), a tölteléket egy rúdba rendezzük a tészta szélén, és szorosan feltekerjük. Megkenjük tojással, ha van kedvünk, megszórhatjuk olajos magvakkal is. 170-180 °C-fokos sütőben pirosra sütjük.
Brokkoli szalonnával sütve
Hozzávalók / 4 adaghoz:
- 50 dkg brokkoli
- 50 dkg füstölt szalonna (húsos)
- 175 g tejföl
- 7 dkg margarin
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, a szárát meghámozzuk és csíkokra vágjuk, gőz felett megpároljuk. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, megszórjuk morzsával, belehelyezzük a brokkolit, szintén megszórjuk morzsával. A többi margarint megolvasztjuk, belekeverjük a tejfölt, sózzuk, ráöntjük a brokkolira. Tetejére szeletelt szalonnát teszünk, megsütjük 180 fokon.
Fokhagymás-zsályás pirított gomba
Hozzávalók:
- 1/2 kg gomba
- 1 evőkanál olaj
- 1/4 csésze vaj
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 teáskanál zsálya
- 1 evőkanál citromlé
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A gombákat forgassuk meg az olajban, ízesítsük sóval és borssal, majd 200 fokos, előmelegített sütőben süssük őket barnára. Ha a gombák készen vannak, egy serpenyőben hevítsünk vajat, és várjuk meg, amíg a vaj aranybarna nem lesz. Adjuk hozzá a citromlevet, a fokhagymát és a zsályát, rotyogtassuk össze, aztán dobjuk bele a sült gombákat is. Szükség szerint ízesítsük sóval borssal.
Sült cékla birsalmával
Hozzávalók:
- 2 cékla
- 3 birsalma
- 1 kiskanál juharszirup
Elkészítés:
A céklát és a birsalmákat mossuk meg, és sütőlapra fektetve forró sütőben süssük puhára. 50-60 perc elteltével, mikor megpuhultak, vegyük ki a sütőből, és hámozzuk le a héjukat. Szeleteljük fel, és locsoljuk meg egy kevés juharsziruppal.