Komoly versenytársai akadtak a majonézes krumplinak és a krumplipürének! A csőben sült lila hagyma izgalmas, a sajtos-brokkolimártásos karfiol egyszerűn pazar, a mustáros kelbimbó pedig varázslatos. Élvezd a változatosságot!
Sajtos karfiol (8 személyre)
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 600 ml félzsíros tej
- 500 g brokkoli
- 75 g cheddar sajt
- 1 kg karfiol
- 2 szelet szikkadt kenyér
- 2 száll friss kakukkfű
- olívaolaj
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Hámozd meg és szeleteld finomra a fokhagymát a mártáshoz, majd tedd fel egy lábosban a vajjal együtt közepes lángra.
- Amikor a vaj már felolvadt, add hozzá a lisztet, és keverd 1 percig, hogy sűrű paszta legyen, majd fokozatosan, habverővel keverve adagold hozzá a tejet, hogy sima legyen és kezdjen besűrűsödni.
- Aprítsd durvára a brokkolit, tedd a lábosba, és hagyd főni kb. 20 percig, aztán keverd simára botmixerrel. Reszeld bele a sajt felét, keverd össze, majd sózd, borsozd.
- Szedd rózsákra a karfiolt, és tedd egy sütőálló edénybe. Öntsd rá a brokkolimártást, és reszeld rá a maradék sajtot.
- Daráld morzsává a kenyeret és a kakukkfű leveleit 1 evőkanál olajjal, egy csipetnyi sóval és fekete borssal, majd öntsd a sajtos-brokkolis karfiol tetejére.
- Süsd 50-60 percig.
Csőben sült lila hagyma (6 személyre)
Hozzávalók:
- 4 nagyobb lila hagyma
- olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 száll friss kakukkfű
- 100 ml fehérbor
- 4 ek. tejföl
- 40 g félkemény sajt
- 20 g parmezán
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Tisztítsd meg, vágd negyedekre a hagymákat, és bontsd ki a rétegeket.
- Tedd egy sütőedénybe, locsold meg 1 evőkanál olajjal, majd szórd meg sóval és fekete borssal.
- Add hozzá a felszeletelt fokhagymát, szórd rá a kakukkfüvet, és rázd össze.
- Öntsd rá a fehérbort, majd fedd le alufóliával, és süsd 1 órán át.
- Amikor már karamellizálódik a hagyma, vedd ki, és keverd bele a tejfölt, és reszeld rá a sajtokat.
- Tedd vissza még 20-25 percre, hogy barnára piruljon.
Mustáros kelbimbó (6-8 személyre)
Elkészítés:
- Tisztogass meg 1 kiló kelbimbót, majd főzd 8 percig sós vízben.
- Közben szeletelj vékonyra 6 darab ecetes gyöngyhagymát, és tedd fel egy lábosba 25 g vajjal és 1 kávéskanál mustárral együtt, hogy a vaj megolvadjon, és jól összekeveredjenek.
- Kanalazz hozzá a zöldségek főzőlevéből, hogy mártássá váljon.
- Szűrd le a kelbimbót, keverd a mártásba, majd rázd össze, és sózd-borsózd.
(via)
Kiemelt kép: iStock