nlc.hu
Ünnepi menü
2 zseniális lazacrecept Gordon Ramsay-től

2 zseniális lazacrecept Gordon Ramsay-től

Ütős halas fogások.

A hagyományos rántott ponty vagy halászlé helyett mindkettő tökéletesen alkalmas az ünnepi asztalra.

Tésztában sült lazac (4-6 személyre)

Fotó: iStock

Hozzávalók:

  • 2 db, egyenként 500 g-os lazacfilé
  • olívaolaj
  • 60 g vaj
  • 1 citrom héja
  • 1 ek. apróra vágott, kandírozott gyömbér
  • 75 g mazsola
  • fél tk. őrölt szerecsendió
  • fél tk. őrölt szegfűszeg
  • fekete bors
  • 1 kg omlós tészta (ehhez: 60 dkg liszt, 3 ek. só, 40 dkg vaj és víz – turmixgépben összekeverve, hogy laza tészta legyen)
  • liszt
  • 2 felvert tojássárgája
  • kakukkfű

 

Elkészítés:

  1. Keverd össze a fűszervajhoz a vajat, a citromhéjat, a gyömbért, a mazsolát és az őrölt fűszereket. Sózd, borsozd a lazacfiléket. Kend  meg vajkeverékkel az egyik szeletet, majd fektesd rá a másikat.
  2. Nyújtsd ki a tésztát, fektesd a közepére a filéket, a tészta többi részét kend meg a tojássárgával. Hajtsd fel a tészta két szélét és a végeit, és illeszd össze, majd helyezd a sütőlapra.
  3. Kend meg a tésztát a tojással, irdald be, szórd meg sóval és borssal, tedd rá a kakukkfüvet, 15 percre hűtsd be.
  4. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és süsd a tésztát 20-25 percig.
  5. Ha kész, pihentesd 5 percig, majd vágd szeletekre, tálald mentás hollandi mártással és zöld körettel.

 

Tormás pácolt lazac (4 személyre)

Fotó: iStock

Hozzávalók:

  • 500 g lebőrözött lazacfilé
  • 25 g durva só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 25 g granulált cukor
  • 2-3 ek. tejszínes torma
  • nagy maréknyi kapor, petrezselyem és koriander zöldje

Az öntethez:

  • 1 ek. balzsamecet
  • 1 ek. dijoni mustár
  • 3 ek. olívaolaj
  • fekete bors

 

Elkészítés:

  1. Keverd össze a sót a cukorral, majd borsozd meg, szórd a halfilére. Tekerd fóliába, és tedd a hűtőbe egy éjszakára.
  2. Csomagold ki a lazacot, és töröld szárazra. Kend meg az oldalát tejszínes tormával, szórd meg zöldfűszerekkel. Tekerd újra fóliába, és hűtsd be.
  3. Vágd vékony szeletekre a halat.
  4. Az öntethez keverd el a balzsamecetet a mustárral és az olívaolajjal, sózd és borsózd. Öntsd rá a halra, majd tálald.

 

Kiemelt kép: iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top