Eljött az advent, ami a várakozás, egyben pedig a visszahúzódás ideje is, vagy, ahogy mostanában mondani szokták, a bekuckózásé. Ilyenkor szeretjük, ha meleg, ismerős és otthonos dolgok vesznek körül minket, a hétvégi menüt is ennek a jegyében állítottam össze.
Májgaluskalevest főzünk – a bevállalósak friss csirkemájból készítik a levesbetétet, akik pedig ilyesmihez hozzá nem nyúlnának, bolti májasból. Mindenképpen finom lesz, és mivel ebben az ételsorban a leves tartalmazza a szükséges zöldségadagot, semmiképpen se ugorjuk át! A főétel csirkemelltallér tejszínes borsmártásban, hozzá pedig krumplikarikákat sütünk tepsiben. A desszert egyszerű, de ütős: langyos aranygaluska-pohárkrémet készítünk.
Májgaluskaleves
Mivel a főétel a husi–krumpli vonalat fogja követni, nem tehetünk mást, a levesbe csempésszük bele azt a zöldségmennyiséget, ami nélkül nem élet az élet. A májgombócleves egyébként nem más, mint egy tiszta zöldségleves, amiben a májgombóc a levesbetét, ebből következik, hogy nyugodtan elkészítheted a saját, szokásos zöldséglevesedet is, ha van. Ha nincs, vagy szereted a változatosságot, akkor kövesd ezt a receptet, a végén pedig jönnek a májgaluskák.
Hozzávalók
- 1 fej hagyma
- olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 kicsi zeller
- 1 kisebb darab karalábé
- pár szál petrezselyem- és zellerzöld
- só, bors
A májgaluskához
- 200 g sertésmájas, vagy 4-5 db csirkemáj
- 2 tojás
- 4-5 ek. búzadara
- só
Elkészítés
- Kevés olajon megdinszteljük a hagymát. Közben megtisztítjuk és felvágjuk a zöldségeket, a gyökereket karikára, a gumókat kis hasábokra, és hozzáadjuk őket a hagymához. Időnként megkeverve addig hagyjuk így sülni az egészet, amíg illatozni nem kezd, és egy kicsit el nem kezdenek pirulni a zöldségek. Ettől lesz olyan finom a leves.
- Ezután felöntjük két liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a megroppantott fokhagymagerezdet, a zöldeket, takarékra vesszük, lefedjük, és addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
- Közben elkészítjük a májgaluskákat. Ehhez két út kínálkozik: az egyszerűbb, ha bolti májast használunk. Ez nagyon kényelmes, de jó tudni, hogy még a „prémium” minőség is csak negyedrészt tartalmaz májat, a többi 75 százalék valami más hozzávaló. Tehát, ha elég elszántak vagyunk, és törekszünk a jóra, akkor készítsük el friss csirkemájból! Ehhez négy-öt csirkemájra lesz szükségünk, amit deszkán elkaparunk egy késsel. Innentől kezdve az eljárás ugyanaz: hozzáadjuk a két tojást, sózzuk, hozzákeverjük a búzadarát, és adunk neki egy kis időt, hogy a gabona megszívja magát. Fűszerezhetjük apróra vágott petrezselyemmel, majoránnával, vagy akár dinsztelt hagymával is – én nem szoktam, mert nem szeretem elnyomni a máj tiszta ízét.
- Ekkor a levesbe mártott kiskanállal galuskát szaggatunk a májas mixtúrából a forró levesbe. Lehet tele a kiskanál a masszával, pont az lesz végül az ideális galuskaméret. Megvárjuk, míg az első megfő, ez pár másodpercig tart csak. Ha szétesik, akkor még adunk hozzá búzadarát. Újabb próbát teszünk, és ha jól néz ki a galuska, akkor a többit is beleszaggatjuk a levesbe. Megvárjuk, míg egyet rottyan, és már kész is a májgaluskaleves.
Csirke tejszínes borsmártásban, tepsis sült krumplival
Ilyenkor, karácsony előtt tudatosan próbálok egyszerűbb hozzávalókból főzni. Egyrészt az advent, a várakozás miatt, ami hagyományosan semmiképp sem a dőzsölés ideje, másrészt pedig szeretném egy kicsit lejjebb szállítani a család ingerküszöbét, hogy az ünnepi menü valóban nagyot szóljon. Én tényleg megpróbáltam, tisztelt bíróság, a gyerekek szerint viszont, idézem, „ez volt eddig a legfinomabb ebéd”. Hát így állunk.
Hozzávalók
- 2 egész csirkemell
- 3-4 ek. olívaolaj
- 15 dkg kockázott bacon
- fél hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- fél liter tejszín
- fél tk. színes bors
- 1 csokor friss petrezselyem
- só
A körethez
- 1 kg krumpli
- só
- olívaolaj
Elkészítés
- Először a krumplit készítjük el, mert sokáig kell sülnie. Meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, majd halpikkely-szerűen lefektetjük egy kiolajozott, tűzálló tálba. Soronként sózzuk, olajozzuk, én ehhez olívaolajspray-t szoktam használni az egyszerűség kedvéért.
- A tetejét szintén sózzuk, olajozzuk, majd lefedjük alufóliával, és beküldjük a 200 °C-ra előmelegített sütőbe. Fél óra múlva óvatosan levesszük az alufóliát, és hagyjuk, hogy piros-ropogósra süljön. Így a teteje chips-állagot kap, míg az alsó sorok puhák lesznek, pont jók a tejszínes húshoz.
- A csirkemelleket elfelezzük, majd keresztben karikához hasonló szeletekre vágjuk. Mindkét oldalukat sózzuk, majd egy megfelelő méretű serpenyőben, olívaolajon szép aranyszínűre sütjük mindkét felüket.
- Közben megtisztítjuk és felvágjuk a hagymát és a fokhagymát.
- Amikor az összes csirkemellszelet kisült, kiszedjük őket a serpenyőből, a helyükre tesszük a bacont és a hagymákat. Ha kell, pótoljuk az olajat. Hagyjuk, hogy összeessen a hagyma, és színt kapjon a szalonna, majd felöntjük a tejszínnel. Hozzáadjuk a színes borsot és az apróra vágott petrezselymet is, elkeverjük, majd visszarakjuk a húst a serpenyőbe, és készre pároljuk.
Aranygaluska-pohárkrém
Mivel éppen „arany dió, mogyoró” időszak van, adja magát, hogy aranygaluska legyen a desszert. Csakhogy hétvégén semmiképp sem szeretnénk korán kelni, így az ebédfőzésnek bele kell férnie másfél órába, tehát valami borzasztóan leegyszerűsített változatot mutatok most. Természetesen tudom, hogy milyen az igazi aranygaluska, de higgyétek el, ez sem lesz rossz!
Hozzávalók
- 12 szál babapiskóta
- 2 tojás sárgája
- 6 dkg cukor
- 1 ek. vaníliakivonat vagy 2 csomag vaníliás cukor vagy fél teáskanál vaníliaőrlemény
- fél liter tej
- 2 csapott ek. liszt
- 2 marék dióbél vagy mogyoróbél
Elkészítés
- Először megfőzzük a vaníliasodót. Egy deci tejben jól elkeverjük a lisztet, a cukrot, a tojások sárgáját (a fehérjét lefagyasztjuk) és a vaníliát, majd felöntjük a többi tejjel, és addig főzzük alacsony lángon, gyakran megkevergetve, amíg be nem sűrűsödik.
- A babapiskótákat 5-6 darabba vágjuk.
- A diót vagy mogyorót ledaráljuk, és száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, csak amíg illatozni nem kezd.
- Ha minden kész, összerakjuk a pohárkrémet: alulra egy sor piskóta kerül, leöntjük a vaníliasodóval, megszórjuk a darált dióval, majd újabb réteg piskóta, vaníliasodó, és a tetejére darált dió. A vaníliasodó menet közben átjárja a piskótát, amitől az megpuhul. Langyosan tálaljuk, nem várjuk meg, amíg kihűl.