A töltött káposzta már a 17. század óta része a magyar gasztrokultúrának, káposztás hús formájában. A mai verzió már a 18. században terjedt el török hatásra Magyarországon. Ami a húsos töltött káposztából nem maradhat ki: a darált hús, a rizs és a savanyú káposzta.
Töltött káposzta, a megunhatatlan
A fűszerezést mindenki a maga kedvére finomhangolhatja: só, bors, pirospaprika, fűszerkömény, vöröshagyma és fokhagyma hozzáadásával. Mindezek persze nem kell, hogy hiányozzanak a vegetáriánus töltött káposztából sem, főleg ha szeretnénk az eredeti ízek illúzióját hozni.
Vegetáriánus töltött káposzta
Ezerféle változata lehet a vegetáriánus töltött káposztának is, attól függően, ki mit szeret. Tehetünk bele tofut, szejtánt, szójagranulátumot, riszt, gerslit, gombát vagy fehérbabot. Egyszóval bármit, amitől igazán ízletes és laktató lesz ez a csodás karácsonyi fogás.
Gombás töltött káposzta hozzávalói
- Fél kg savanyú káposzta
- 20 dkg rizs
- 50 dkg csiperkegomba
- olaj
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 doboz tejföl
- 1 tojás
- Só, bors
- Pirospaprika
- Őrölt fűszerkömény
Elkészítés:
- A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük.
- Az apróra vágott vöröshagymát, a lereszelt fokhagymával olajon megpároljuk. Szórjuk meg a fűszerekkel. A felét tegyük át egy nagyobb fazékba, és pakoljuk rá a savanyú káposzta felét, öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi, és hagyjuk fődögélni 20-25 percet.
- A hagymás alap másik felén pároljuk meg a felaprított gombát.
- Ha kész, keverjük össze a gombát a főtt rizzsel, a tojással és a tejföllel, majd kis gombócokat formázva töltsük a káposztalevelekbe.
- A szorosan feltekert, töltött leveleket ráültetjük a lábosban fődögélő káposztára, és betakarjuk a savanyú káposzta másik felével.
- Felöntjük még kevés vízzel, ami pont ellepi, és 1 órát főzzük.
- Tejföllel, kaporral tálaljuk.