Ünnepi menü

Nagyobb költekezést hoz az idei karácsony

Évről évre többet költünk karácsonyi ajándékokra. Visszük a karácsonyi hitelt is, mint a cukrot.

Egyre mélyebbre nyúlnak az emberek a pénztárcájukba az adventi időszakban. Idén a megkérdezettek összesen átlagosan 58 ezer forintot terveznek ajándékokra fordítani (tavaly 56 ezer, az azt megelőző évben pedig 52 ezer forintot szántak az ünnepekre), amivel a legtöbben 6 szerettüket szeretnék meglepni – írja a Világgazdaság a Budapest Bank felmérése alapján. A megkérdezettek 38 százalékának egyáltalán nem jelent anyagi terhet az ünnep, a fővárosban pedig ez az arány 47 százalék.

A karácsonyhoz köthető kiadásokat jellemzően az aktuális fizetésükből és általános tartalékaikból fedezik a megkérdezettek, de sokan tesznek félre kifejezetten erre a célra. A 23-29 évesek egyötöde, a 30-39 évesek egytizede, a 40 év felettieknek az egyharmada azt tervezi, hogy a karácsonyi ajándékok megvásárlásához bankkölcsönt vesz fel. 

Somogyi Péter, a bank lakossági üzletágvezetője szerint a javuló gazdasági környezetnek és az emelkedő béreknek köszönhetően a havi jövedelem és az általános megtakarítások nagyobb arányban tudják fedezni a karácsonyi költségeket, mint tavaly.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top