nlc.hu
Ünnepi menü

Csokimikulás-, és a szaloncukor-árak 2021

Nagyot drágult a csokimikulás és a szaloncukor, indul a roham az ünnepi édességekért

Megdönthetetlen a zselés szaloncukor uralma.

Magasabb árakkal találkozhatnak idén a vásárlók az ünnepi édességek között válogatva, az alapanyagok mellett ugyanis szinte minden termelési tényező ára nőtt – írja a Magyar Nemzet. Intődy Gábor, a Magyar Édesség­gyártók Szövetségének a főtitkára szerint idén csak szerényebb mértékű drágulás várható az édességpiacon, az elmúlt hónapokban tapasztalt árrobbanás hatása – az üzemanyagtól az energián át a jövő év elején esedékes minimálbér-emelésig – jelentősebb mértékben csak 2022-ben mutatkozik majd meg.

A kínálatban egyre nagyobb szerep jut a különleges szaloncukroknak és édességeknek, az organikus, a bio- és a vegán termékek száma dinamikusan emelkedik. Ám a legtöbben így is a hagyományos ízekhez ragaszkodnak. A Magyar Édesség­gyártók Szövetsége által készített felmérésből az derült ki, hogy még mindig a zselés szaloncukor viszi a prímet.

szaloncukor

A szaloncukor-választék nagyon széles – Fotó: illusztráció, MTI/Mónus Márton

Az elmúlt években egyébként inkább a minőség irányába terelődött a forgalom: sokan inkább kevesebb, de jobb minőségű desszertet választanak a karácsonyi időszakban. Ennek köszönhetően mára gyakorlatilag eltűntek a kínálatból az úgynevezett kakaómasszából készült édességek, helyüket pedig a valódi csokoládé váltotta fel.

A várakozások szerint az idén mintegy 8 millió csokoládéfigurát és 3500 tonna szaloncukrot viszünk haza a boltokból, a teljes decemberi forgalom pedig elérheti az 50 milliárd forintot.

Ez is érdekelhet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top