A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette a tavaly debütált Év Bejglije versenyt. A versenyre „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni.
Kategóriánként 3 fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A 3 kategóriában idén is összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a zsűri.
Az Ínyenc kategóriában a vegyes töltelékű, különleges bejglik is indulhattak. A kreatív szakemberek számos különleges ízkombinációval neveztek. Kedvelt volt a pisztácia, a mogyoró, a kesudió, a marcipán, az aszalt szilva és szilvalekvár, de előfordult a körte, a napraforgó, a fenyőmag, a sütőtök, a mangó és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.
A Magyar Cukrász Ipartestület a honlapján tett közzé a versenyeredményeket:
A „Hagyományos diós” kategória:
- Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Simon Andrea, Trattoria di Sophia – Budapest
- Ezüstérmes: Pass Szilvia, Aranyalma Cukrászda – Székesfehérvár
- Bronzérmes: Kiss Zoltán és Kiss Dániel, Kiss Cuki – Lajosmizse
A „Hagyományos mákos” kategória:
- Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Szurgent Péter, Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda – Budapest
- Ezüstérmes: Németh Béla, Sütibolt – Keszthely
- Bronzérmes: Kara József Zoltánné, Erika Cukrászda – Kesztölc
Az „Ínyenc” kategória:
- Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Advent Gyöngye – Urbán Ildikó, Ildikó Cukrászda – Szarvas
- Ezüstérmes: Napos Körte bejgli – Berecz Attila, Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba
- Bronzérmes: Karamellizált almás, sütőtökös bejgli – Rus Annamária, Békés Kitti, Fodor Ibolya, Virág Cukrászda – Érd
Az Év Ínyenc Bejglije, az Advent Gyöngye hagyományos pozsonyi tésztával készült, töltelékébe pedig mandulás franzsipán, Irsai pálinkába áztatott apróra vágott vörös áfonya, valamint pirított és őrölt fekete szezámmag került, egy csipetnyi fahéjjal megfűszerezve.