nlc.hu
Ünnepi menü

Vegetáriánus karácsonyi menü levessel és főételekkel

4 fogásos, kicsit sem unalmas, vega karácsonyi menü

Ha vega vagy, vagy egyszerűen idén karácsonykor mellőznéd a húst, akkor ezt a húsmentes karácsonyi menüt készítsd el! Imádni fogod!

Az ünnepi ételek legtöbbjéhez hozzátartoznak a húsok, de egyáltalán nem lehetetlen az, hogy ízletes vega karácsonyi menüt állíts össze. Habár egyre több a vegetáriánus, még mindig sokakban él az a tévhit, hogy ha egy ételben – különösen, ha az ünnepi fogás – nincs hús, akkor az csak unalmas lehet. Mi erre most rácáfolunk! Vega ünnepi menüsor következik, nem csak vegáknak!

Mennyei finom vega karácsonyi menü

Egy kellemesen fűszerezett, könnyű húsmentes karácsonyi menüsort mutatunk, amihez nem kell semmilyen extra hozzávaló, nincs benne különleges összetevő, így minden hozzávalót könnyen beszerezhetsz a legközelebbi boltban.

Ráadásul ezt az húsmentes ünnepi menüsort még akkor is el tudod készíteni, ha nem vagy nagyon gyakorlott a konyhában, vagy egyszerűen az időd nagy részét nem a konyhában szeretnéd tölteni az ünnepek alatt.

Karácsonyi paradicsomos káposztaleves

A káposzta hagyományos karácsonyi étel, és abszolút illik a vega karácsonyi menüsorba is. Mivel ez egy húsmentes ünnepi ételsor, most nem töltött káposztát készítünk belőle, hanem levest. Persze, a töltött káposzta is lehet vega, amit korábban már el is készítettünk, a receptjét itt találod.

Ez az ünnepi káposztaleves tele van finom és egészséges zöldségekkel, és sokkal hamarabb megvan, mint azt elsőre gondolnád.

Vega karácsonyi menü - paradicsomos káposztaleves

Mennyei vega káposztaleves (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej káposzta
  • 1 közepes fej zeller
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1,5 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 db 20 dkg-os konzerv paradicsompüré
  • 2 db 20 dkg-os paradicsomkonzerv
  • só, őrölt bors
  • ízlés szerint cukor/nyírfacukor
  • 2 db babérlevél
  • olaj
  • 2 liter víz

Elkészítés:

Fogj egy fazekat, amiben majd a levesed fő, és olajon dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát. Pucold meg a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert, vágd kockákra, majd dobd bele a fazékba őket. Sózd, borsozd, öntsd hozzá a paradicsompürét, a darabolt paradicsomot, majd öntsd fel vízzel, és add hozzá a babérleveleket is. Hagyd egy kicsit főni, közben készítsd elő a káposztát.

Szedd le a káposzta külső leveleit, mosd meg, majd vágd fel vékony csíkokra, és mehet bele a levesbe! Utolsó lépésként cukrozd meg a levest, és közepes lángon hagyd főni, amíg minden zöldség meg nem puhul.

Töltött padlizsán

Az ünnepi főétel hús nélkül is lehet finom! Ez a töltött padlizsán tökéletes vega karácsonyi főétel, ami nemcsak nagyon ízgazdag, hanem mutatós is lesz az ünnepi asztalon. Fűszeres, illatos, a sajtoktól és a paradicsomos tölteléktől ellenállhatatlanul krémes, és magában pont olyan finom, mint burgonyakrokettel vagy krumplipürével.

Vega karácsonyi menü - töltött padlizsán

A húsimádókat is meggyőzi ez a töltött padlizsán (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán
  • 5-7 db paradicsom
  • 2 db vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 10 dkg rizs
  • 10 dkg mozzarella
  • 10 dkg kéksajt
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

Mosd meg a rizst, és tedd fel főni sós vízben. Közben készülj elő a többi hozzávalóval: mosd meg paradicsomokat, vágd be a héjukat, forrázd le őket, húzd le a héjukat, majd vágd fel apró darabokra. A csiperkegombát pucold meg, sózd, borsozd, és öntsd hozzá a paradicsomhoz. Most mosd meg a padlizsánokat is, vágd ketté hosszában, vájd ki a belsejüket, és amit kiszedtél, kockázd fel, majd add hozzá a paradicsomokhoz.

Vágd fel apróra a vöröshagymákat, zúzd össze a fokhagymagerezdeket, és keverd hozzá a paradicsomos-gombás töltelékhez. Ez után szórd meg oregánóval, kakukkfűvel, frissen őrölt borssal és sóval az egészet. Fogj egy lábast, és olívaolajon dinszteld meg egy kicsit a paradicsomos tölteléket, majd főzd 15 percig, hogy megpuhuljanak a zöldségek. Ha megfőtt a rizs, és a paradicsomos elegy is, vedd le a tűzről mindkettőt, és keverd össze őket. Most jöhet a kockákra vágott mozzarella fele és a kéksajt fele, amit szintén forgass bele a töltelékbe.

Ha mindezzel megvagy, fogd a kivájt padlizsánokat, kanalazd beléjük a tölteléket, a maradék sajtot pedig halmozd a töltött padlizsánok tetejére. Tedd a padlizsánokat sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süsd 180 fokos sütőben körülbelül 20 percig!

Bazsalikomos grillezett padlizsántekercsek

Egy másik verziót is mutatunk a töltött padlizsánra, ami még az előbbi receptnél is egyszerűbb. Ha van otthon grillserpenyőd, érdemes elkészítened, mert a bazsalikomos, fetás töltelék még akkor is meg fog győzni, ha egyébként el sem tudod képzelni az életedet hús nélkül.

Vega karácsonyi menü - padlizsántekercsek

A töltött padlizsántekercshez a tzatziki mártás jól illik (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 db padlizsán
  • ½ csésze bazsalikomos pesztó
  • 1 csésze morzsolt feta sajt
  • 1 kis csokor bazsalikomlevél
  • ½ csésze parmezán sajt vagy cheddar sajt reszelve
  • só, őrölt bors
  • extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

Tisztítsd meg a padlizsánt és vágd szeletekre. Melegítsd elő a grillserpenyőt, és tedd rá a padlizsánszeleteket, és hagyd rajta addig őket, amíg meg nem puhulnak mindkét oldalukon. Csak a nagyobb padlizsánszeleteket használd, mert azokat fogod tudni feltekerni. Amik kisebbek, azokat vágd össze kis kockákra, és tedd a töltelékbe.

A töltelékhez keverd el keverd össze a padlizsánkockákat, a morzsolt feta sajtot, a paradicsomos pesztó, az apróra vágott bazsalikomleveleket, valamint ízlés szerint sót és őrölt fekete borsot. Keverd össze alaposan, majd kend a megpuhult padlizsán szeletekre, és tekerd fel őket.

Locsolj olívaolajat egy tepsibe, rakd bele sorban a padlizsán tekercseket, és a tetejüket szórd meg a parmezánnal. 180 fokon 20 perc alatt készre sülnek. Mellé tzatziki mártogatóst is tálalhatsz.

Diós-aszalt szilvás brownie

A karácsonyi menüsorból nem hiányozhat a desszert sem. Most nem bejglit hoztunk, hanem egy nagyon finom brownie-t. A brownie több országban is klasszikus karácsonyi süti, itthon is hódít már jó pár éve, és ez az aszalt szilvás-diós verzió különösen finom. Érdemes akár dupla adagot is készítened belőle, mert egészen biztos, hogy nagyon gyorsan el fog fogyni.

Vega karácsonyi menü - aszaltszilvás brownie

Puha, szaftos brownie (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 3 tábla étcsokoládé
  • 8 dkg aszalt szilva
  • 8 dkg tört dió
  • 5 evőkanál kakaópor
  • 15 dkg liszt
  • 4 egész tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 15 dkg vaj

Elkészítés:

Kezdésként vízgőz fölött olvaszd fel az étcsokoládékat, és add hozzájuk a vajat. Közben egy tálban keverd el a tojásokat és a cukrot, valamint a fahéjat, egy másikban pedig a lisztet és a kakaóport. Ha megolvadt a csokid, add a tojásos keverékhez, és keverd el.

Vágd fel a szilvát kis darabokra, törd össze a diót, és mehet bele a sütialapba, majd végül az egészhez add hozzá a kakaóporos keveréket is. Ez után már csak annyi a teendőd, hogy sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntsd a tésztát, és 180 fokon 30 percig süsd – közben azért végezz tűpróbát, és ha már nem ragad, akkor kész a brownie-d.

Inspirálódj velünk a karácsonyra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top