Mentes karácsony

Vegetáriánus töltött káposzta, a karácsonyi vacsora sztárja

A töltött káposztáról annak sem kell lemondania karácsonykor, aki a húsmentes, vegetáriánus életmódot választotta. Így nem maradnak ki a nagy családi karácsonyi töltött káposztázásból, sőt még az is lehet, hogy a húsevők pártolnak át a vega verzióra.

A töltött káposzta már a 17. század óta része a magyar gasztrokultúrának, káposztás hús formájában. A mai verzió már a 18. században terjedt el török hatásra Magyarországon. Ami a húsos töltött káposztából nem maradhat ki: a darált hús, a rizs és a savanyú káposzta.

Hús nélküli töltött káposzta. MTI-fotó: Marjai János

Hús nélküli töltött káposzta. MTI-fotó: Marjai János

Töltött káposzta, a megunhatatlan

A fűszerezést mindenki a maga kedvére finomhangolhatja: só, bors, pirospaprika, fűszerkömény, vöröshagyma és fokhagyma hozzáadásával. Mindezek persze nem kell, hogy hiányozzanak a vegetáriánus töltött káposztából sem, főleg ha szeretnénk az eredeti ízek illúzióját hozni.

Vegetáriánus töltött káposzta

Ezerféle változata lehet a vegetáriánus töltött káposztának is, attól függően, ki mit szeret. Tehetünk bele tofut, szejtánt, szójagranulátumot, riszt, gerslit, gombát vagy fehérbabot. Egyszóval bármit, amitől igazán ízletes és laktató lesz ez a csodás karácsonyi fogás.

Vegetáriánus töltött káposzta

Vegetáriánus töltött káposzta

Gombás töltött káposzta hozzávalói

  • Fél kg savanyú káposzta
  • 20 dkg rizs
  • 50 dkg csiperkegomba
  • olaj
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz tejföl
  • 1 tojás
  • Só, bors
  • Pirospaprika
  • Őrölt fűszerkömény

Elkészítés:

  1. A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük.
  2. Az apróra vágott vöröshagymát, a lereszelt fokhagymával olajon megpároljuk. Szórjuk meg a fűszerekkel. A felét tegyük át egy nagyobb fazékba, és pakoljuk rá a savanyú káposzta felét, öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi, és hagyjuk fődögélni 20-25 percet.
  3. A hagymás alap másik felén pároljuk meg a felaprított gombát.
  4. Ha kész, keverjük össze a gombát a főtt rizzsel, a tojással és a tejföllel, majd kis gombócokat formázva töltsük a káposztalevelekbe.
  5. A szorosan feltekert, töltött leveleket ráültetjük a lábosban fődögélő káposztára, és betakarjuk a savanyú káposzta másik felével.
  6. Felöntjük még kevés vízzel, ami pont ellepi, és 1 órát főzzük.
  7. Tejföllel, kaporral tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top