A gurábli az ünnepek alatt legalább olyan népszerű a Vajdaságban, mint itthon a hókifli vagy a nagyi-féle zserbó. Habár abszolút igaz rá, hogy sokáig eltartható, valójában annyira finom, hogy sokat nem fog állni a sütis dobozban, ez egészen biztos!
Az omlós, diós gurábli receptje
A gurábli egy kifejezetten egyszerű, és nagyon finom diós ünnepi sütemény, aminek a receptjét még a nagymamámtól tanultam. Miskolczi Miklós Gurábli című regényében így ír a diós süteményről:
„A gurábli laktató, alighanem sváb eredetű sütemény, bunyevác konyhákban. Bácskai férfiak időtlen idők óta ezt vitték katonaságba, börtönbe, internáláshoz, kitelepítéskor, vadászatra, kirándulásra, háborúba. Ha a szokottnál is nagyobb intenzitással guráblit kezdtek sütni az asszonyok, már gondolni lehetett, hogy vagy karácsony, vagy húsvét lesz, vagy katonai behívót kapott valaki.”
Mivel a gurábli a Vajdaságban hagyományos ünnepi sütemény, az év végén sokan lázas guráblikészítésbe fognak, de Szerbiában nemcsak az év végi ünnepek alkalmával, hanem húsvétkor is sütnek ebből az omlós, diós, leginkább teasütinek beillő édességből. Én a 100 évvel ezelőtt született nagymamámtól ismerem a receptet, amit pont ugyanúgy szeretek ma is, mint gyerekkoromban, amikor még ő készítette nekem.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- ½ citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
- 20 dkg zsír
- 20 dkg cukor
- 1 csipet só
- 3 tojássárgája
- tojásfehérje a kenéshez
- tört dió a szóráshoz
Elkészítés:
Mosd meg alaposan a citromot, vágd ketté, majd reszeld le az egyik felének a héját. Öntsd egy tálba a lisztet, a darált diót, a citromhéjat és a szódabikarbónát, egy másikban pedig a zsírt, a cukrot, a vaníliás cukrot és az egy csipet sót keverd el. Öntsd össze a kettőt, és dolgozd el a tésztát, majd hagyd egy órán át pihenni.
Ha megvagy, lisztezett vágódeszkán nyújtsd ki a tésztát, de ne túl vékonyra: 1 ujjnyi vastagság a megfelelő. Ezután szaggasd ki sütiszaggatóval, kend le a tetejüket tojásfehérjével. Szórj egy kevés diót rájuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe téve 180 fokon süsd körülbelül 15 percig.
Arra ügyelj, hogy ne zsúfold össze a sütiket a tepsiben, mert meg fognak duzzadni sütés közben, és ha hagysz közöttük távolságot, egymáshoz sülnek. Ezzel kész is a gurábli, ami hetekig is eláll – persze, csak elméletben, mert a gyakorlatban néhány nap alatt elfogy.