A karácsonyi időszakban nem lesz hiány a magyar halból, viszont idén mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk a vásárláskor. Az élő ponty ára az előző évhez képest mintegy 40 százalékkal lesz magasabb, kilója 1800 és 2200 forint között alakul ebben az évben, míg a feldolgozott hal még drágábban kapható az árusoknál – írja a Magyar Nemzet.
A drágább halak közül harcsából fedezni fogja a kínálat a hazai igényeket, süllőből és csukából valamennyivel kevesebb kerülhet idén a piacra. A megszokottnál magasabb árak vélhetően a fogyasztást is visszafogják majd. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke azzal számol, hogy idén – az előző évekre jellemző trenddel ellentétben – ismét az élő ponty fogyhat a legjobban. A szakember azt tanácsolja, hogy akinek az ideje engedi, idén az élő hal vásárlásával járhat a legjobban, a feldolgozott halfiléhez és a halszeletekhez képest ugyanis jóval gazdaságosabban juthat halhúshoz.
Az idei karácsonyi időszakban minden bizonnyal csökkenni fog a hazai halfogyasztás, mivel a viszonylag magas áron kapható ponttyal az árstoppal érintett baromfi- és sertéshús versenyez a vásárlók kegyeiért.
Kiemelt kép: illusztráció, iStock