A Gesztenyés lencsekrémleves egyrészt gyorsan elkészül, másrészt minimális mosogatnivalóval jár. A gesztenye miatt tökéletesen illik az ünnepi alkalomhoz.
Dinszteljük meg – olajon vagy libazsíron – az aprított zöldségkeveréket, ami egy szál póréhagymából, egy sárgarépából, egy fej hagymából és egy zellerszárból áll. Nigella receptje nyomán, ha megpuhult a zöldség, adjunk hozzá körülbelül 250 gramm vöröslencsét. Keverjük bele a puha zöldségkeverékbe, majd öntsük fel másfél liter vízzel. Adjunk hozzá egy kis zöldségalaplevet, majd hagyjuk főni. Ha a lencse megpuhul, akkor krémessé teszi a leves levét.
Mivel ez egy előétel, nem kell olyan tartalmasnak lennie, mint egy valódi első fogásnak. Csupán egy kis gesztenyével ízesítsük: adjunk hozzá 300 gramm megfőzött gesztenyét, majd főzzük együtt a lencsével körülbelül 10 percig, aztán tegyük az egészet a robotgépbe, hogy lágy krémleves legyen belőle.
Tálalásnál csepegtessünk rá egy kis tejszínt és szórjuk meg petrezselyemmel.