nlc.hu
Ünnepi menü

Hús nélküli töltött káposzta

Újragondolt töltött káposzta – Hús nélküli és vegán változatban

A töltött káposztát meglepően sokféleképpen lehet elkészíteni, a hagyományos variációk mellett hús nélkül és vegán változatban is az asztalra kerülhet.

A fűszerezésnek köszönhetően egészen úgy sikerülhet a merőben újragondolt töltött káposzta is, mint a jól megszokott, így kíváncsiságból akár még a megrögzött húsevőknek is a kedvére tehetsz ezekkel a receptekkel

Az első, amolyan újhullámos töltött káposztának azt a vegetáriánus verziót tekinthetjük, amibe dió kerül az amúgy igazán sokféleképp elkészíthető darált hús helyére. Bizony, jól látod, nemcsak az ünnepi sütikbe kerülhet dió, hanem az egyik legnépszerűbb karácsonyi főételbe is!

Húsmentes töltött káposzta dióval

 Hozzávalók:

  • 800 g savanyú káposzta
  • 10-12 db káposztalevél
  • 1-1,5 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 20 dkg rizs
  • 20 dkg darált dió
  • 1 tojás
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl növényi olaj
  • 4-5 db babérlevél
  • Só és bors ízlés szerint
  • Petrezselyemzöld
  • Tejföl (szükség esetén laktózmentes)
Töltött káposzta

A darált dió tökéletesen kiváltja a húst!

Így készül:

  1. A töltelékhez a rizst félpuhára főzzük, lecsepegtetjük és hagyjuk, hogy kihűljön. Ha ez megvan, összekeverjük a darált dióval, az összetört fokhagymával, sóval és borssal. Beleütjük a tojást és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.
  2. A már megszokott módon megtöltjük vele a káposztaleveleket és a főzéshez használandó edény közelébe készítjük.
  3. A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon alacsony lángon üvegesre pároljuk. Elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük egy pici vízzel.
  4. Rátesszük a kinyomkodott savanyú káposzta felét és a babérleveleket, erre kerülnek a diós töltelékkel töltött káposztalevelek, majd befedjük a kimaradt aprókáposztával. 
  5. Felöntjük annyi vízzel, hogy a tetejéig érjen, majd lefedve alacsony lángon főzzük legalább 60 percig. Időnként óvatosan megkeverjük vagy megrázogatjuk az edényt, s ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet.
  6. Tálalás előtt megszórjuk egy kis petrezselyemzölddel és tejföllel tálaljuk.

Vegán töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 800 g savanyú káposzta
  • 10-12 kisebb káposztalevél
  • 1-1,5 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 250 g gomba
  • 100 g darált dió
  • 200 g apróra morzsolt tofu
  • 200 g rizs
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • Só és bors ízlés szerint
  • Növényi tejföl a tálaláshoz
Vegán töltött káposzta

Akár hiszed, akár nem, a töltött káposzta vegán változatban is finom!

Így készül:

  1. A gombát apróra vágjuk és összekeverjük az elmorzsolt tofuval, valamint a darált dióval. Fokhagymanyomón áttörjük a fokhagymát és azt is beleforgatjuk, azután sóval és borssal ízesítjük.
  2. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és gyakran kevergetve 10-12 percig pirítjuk rajta a tölteléket. Amikor kissé kihűlt, hozzáadjuk a rizst és a sűrített paradicsomot.
  3. Kisebb gombócokat gyúrunk belőle (ha nehezen formázhatónak tűnik, egy kis darált dióval javíthatunk az állagán) és megtöltjük vele a káposztaleveleket.
  4. A megmaradt olajat egy nagyobb edénybe öntjük, üvegesre pároljuk rajta az aprított hagymát, majd pirospaprikát szórunk rá és egy kevés vízzel felöntjük.
  5. Erre tesszük a rendkívül egészséges savanyú káposzta felét, a megtöltött káposztaleveleket és a megmaradt savanyú káposztát.
  6. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje az egészet, majd lefedve főzzük legalább 1 órán át. Időnként óvatosan megkeverjük, és ha szükséges, vizet öntünk még hozzá.
  7. Növényi tejföllel kínáljuk.

(Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top