nlc.hu
Ünnepi menü

Zselés szaloncukor recept

Házi készítésű, retró zselés szaloncukor

A zselés szaloncukor igazán megosztó édesség: van, aki látni sem bírja, másnak pedig az egyik legjobb dolog a karácsonyban. Ha te is ez utóbbiak közé tartozol, ki kell próbálnod ezt a receptet!

Végre elindult az idei visszaszámlálás is karácsonyig, így már senki nem mondhatja, hogy túl korán van az ünnepi készülődéshez. A ráhangolódás egyik legjobb módja a konyhai sürgés-forgás, aminek akkor is csodás vége lehet, ha be sem kapcsolod a sütőt. A gyerekkort idéző retró zselés szaloncukor házilag is könnyen elkészíthető, sütőpapírba és sztaniolba csomagolva igazi múltidéző csemege lehet belőle!

A csábítás a boltokban is hatalmas, hiszen halmokban állnak a színes és egyre többféle ízben kapható szaloncukrok, a zselés változatot azonban otthon sem nagy kihívás elkészíteni, akár gyerekekkel is szuper program lehet. Ha kuktáskodni nincs is kedvük, a kóstolásban és a minőségellenőrzésben egész biztosan számíthatsz a család minden tagjára!

Otthon készült zselés szaloncukor

Házi készítésű zselés szaloncukor

Hozzávalók:

  • 3 dl jó minőségű gyümölcslé (meggy, alma, narancs vagy bármi, ami kedvünkre való)
  • 2 evőkanál cukor
  • 6 teáskanál zselatinpor vagy 6 db lapzselatin
  • 20 dkg étcsokoládé

Olvasztott csokoládé

Így készül:

  1. A gyümölcslevet egy kis edénybe öntjük és elkeverjük benne a cukrot.
  2. Ha zselatinlapot használunk, hideg vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon, majd kinyomkodjuk.
  3. Beletesszük a gyümölcslébe és alacsony lángon melegíteni kezdjük. Ha zselatinporral dolgozunk, azt előáztatás nélkül, egyszerűen belekeverjük a gyümölcslébe hevítés előtt.
  4. Folyamatosan kevergetjük, figyeljük az állagát, hogy szépen besűrűsödjön. 
  5. Ha ez megvan, tapadásmentes, téglalap alakú tepsibe öntjük és hagyjuk kellően megszilárdulni – az sem túlzás, ha egy éjszakán át hagyjuk a hűtőben dermedni!
  6. Amikor szeletelhetővé szilárdul, próbáljuk egyforma darabokra vágni, majd vízgőz felett felolvasztott és langyosra hűlt csokoládéba mártogatjuk – ehhez szuper segédeszköz lehet például egy nyárs vagy egy szimpla hurkapálcika.
  7. Sütőrácson hagyjuk lecsepegni és megkeményedni, majd sütőpapírba és sztaniolba csomagoljuk. Jól mutat egy tálban az asztalon, de mint a régi szép időkben, cérnával átkötve akár a fára is felaggathatjuk.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top