nlc.hu
Ünnepi menü

Pisztáciás bejgli recept

Itt a pisztáciás bejglitöltelék receptje!

Az örök klasszikusnak számító diós és mákos bejglitöltelék mellett vagy helyett idén próbáld ki a pisztáciásat is!

A hagyományos karácsonyi édességet, azaz a bejglit már ezerféleképp lehet tölteni, a gesztenyés mellett tavaly sokak kedvence lett a zöld diós bejgli, de mangós, marcipános, vörösboros, sütőtökös vagy aszalt szilvás változatban is az asztalra tehettük a kreatív cukrászoknak köszönhetően. Az olajos magvak közül a kesudióban, a mogyoróban, a fenyő- és napraforgómagban is sokan láttak fantáziát, a mi kedvencünk a pisztáciás bejglitöltelék lett, aminek most a receptjét is elhozzuk!

Pisztácia-praktikák

  • Ahhoz, hogy a pisztáciás bejglitöltelék igazán finom legyen, érdemes száraz serpenyőben (vagyis zsiradék hozzáadása nélkül) picit megpirítani a pisztáciát, így sokkal intenzívebb lesz az íze. Ha ez a lépés kimarad, csak halványan érződik az amúgy karakteres pisztáciaíz, ami miatt csalódás lehet a bejglisütés vége.
  • Ugyanezt a műveletet sütőben is elvégezhetjük, sütőpapírral bélelt tepsiben 175°C-ra előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt. Ha ezt választjuk, érdemes 3-4 percenként kicsit megrázogatni a sütőlapot és végig szemmel tartani, nehogy túlzottan megpiruljanak a zöldes-barnás pisztáciaszemek.
  • Nagyon fontos, hogy mindig sózatlan pisztáciával dolgozz, ha erre az apróságnak tűnő részletre nem figyelsz, sajnos az egész munkád kárba vész!
  • A ledarált pisztáciához, még mielőtt hozzáadnád a töltelék többi hozzávalóját, érdemes 2-3 evőkanál zsemlemorzsát is keverni, így még klasszabb lesz a sütibe kerülő massza állaga, és dolgozni is könnyebb lesz vele.
Pisztácia karácsonyi fényekkel

Pisztáciával is töltheted a bejglit!

Pisztáciás bejglitöltelék

Ez a mennyiség a fél kiló lisztből készült bejglitészta megtöltéséhez elegendő, akkor lesznek igazán csinosak a bejglirudak, ha 4 egyenlő részre osztjuk a tésztát, és a töltelékkel is így teszünk. Nem túlzás konyhai mérleget ragadni és grammra pontosan negyedelni a készülő süteményt, mert a szemmértékre hagyatkozva borulhatnak az arányok, és ez a karácsonyi desszertnek igen rosszat tehet!

Hozzávalók:

  • 400 g sózatlan pisztácia (héj nélkül mérve!)
  • 40-60 g zsemlemorzsa
  • 95 ml tej
  • 60 g porcukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 csipet só

Így készül: 

  1. A pirított pisztáciát ledaráljuk, összekeverjük a porcukor felével és a zsemlemorzsával.
  2. A tejet egy kisebb edénybe öntjük, hozzáadjuk a megmaradt cukrot, egy csipet sót, a vaníliarúd kikapart belsejét és a vaníliarudat. Közepes lángon forráspontig melegítjük, kivesszük a vaníliarudat, majd hozzákeverjük a pisztáciához.
  3. Egy tányérra simítjuk és megvárjuk, hogy kihűljön. Ezt azért fontos megvárni, mert így éri el a tökéletes állagot: kissé morzsásnak kell lennie, de ha összenyomjuk, szépen összeáll.
  4. Ekkor 4 egyenlő részre vágjuk, a szépen kinyújtott bejglitésztán egyenletesen elosztjuk, majd feltekerjük.

(Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top