A klasszikus bejgli–linzer–mézeskalács triumvirátuson túl csempésznél némi frissességet a karácsonyi menübe? Ne keresgélj tovább, találtunk neked egy olyan látványos, mégsem túl bonyolult receptet, amit egyszerűen imádni fogsz! Jó, igazából a TikTok-algoritmusunk bukkant rá, az ajánlotta ezt a már több mint 10 millió megtekintésnél és közel 2 millió lájknál járó videót.
Madison Koutrouba karácsonyi piskótatekercs receptje elképesztően ötletes, és bár a megvalósításkor sok múlik a kézügyességeden, biztos, hogy óriási sikert fog aratni a vendégségben. Szerencsére Madison nemcsak videót, hanem a pontos receptet is megosztotta. Kedvet kaptál hozzá? Mutatjuk, hogy készítsd el!
@thesqueakymixer Happy November 1st! ❤️ You know what that means… 🎅🏼🎄 Recipe in bio! What recipes do you want to see next?! #bakingtiktok #christmas #christmasbaking #cake #cakerecipe #recipe
Hozzávalók:
- 6 tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál olaj
- 4 evőkanál tej
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 bögre liszt
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 6 tojásfehérje
- ½ teáskanál ecet
- 4 evőkanál cukor
A vajkrémhez:
- ½ bögre vaj
- 1 és ¾ bögre porcukor
- ¼ teáskanál borsmenta kivonat
- 1-2 evőkanál tej
- 3-4 evőkanál összetört candy cane cukorka
Elkészítés
- Melegítsd elő 190 °C-ra a sütőt, és tegyél sütőpapírt a tepsire.
- Keverd simára a tojássárgáját a cukorral, aztán add hozzá az olajat, a tejet, a vaníliát. Majd szitáld bele a kukoricakeményítőt és a lisztet, ezután keverd csomómentesre a tésztát.
- Verd kemény habbá a tojásfehérjét az ecettel és a cukorral, amit aztán forgass bele a tésztába.
- Vegyél ki a keverékből úgy 3-3 evőkanálnyi adagot külön tálkákba, amiket egyenként beszínezel. Madison barna, piros és zöld ételfestéket ajánl. A tésztát ezután töltsd habzsákba, és rajzolj vele neked tetsző karácsonyi mintákat a sütőpapírra. Tipp: segítségül szolgálhat, ha előzőleg megtervezed a formákat, és ceruzával felrajzolod a körvonalakat a papír másik oldalára. Ha megvagy, 10 percre tedd a tepsit a fagyasztóba, hogy még véletlenül se mozduljon el a díszítés.
- Ha már megdermedt a minta, mehet rá a maradék tészta. 9-11 percig sütsd. Amíg a süti sül, készíts elő egy kissé nedves konyharuhát, amivel majd fel tudod csavarni a tésztát, amint kijött a sütőből. Helyezd a tésztát a konyharuhára, óvatosan szedd le róla a sütőpapírt, és mehet a görgetés. Figyelj rá, hogy úgy tekerd fel, hogy az alján lévő minta kerüljön kívülre. Hagyd hűlni 1 órán át.
- Amíg a süti hűl, készítsd el a tölteléket. Használhatsz sima baracklekvárt vagy tejszínhabot is, de ha Madison receptjét követed, akkor a következő a teendő: keverd krémessé a vajat a cukorral úgy, hogy közben fokozatosan adagolod hozzá a tejet. Mikor már sima, forgasd bele a borsmenta kivonatot és a candy cane darabkákat.
- A kihűlt tésztát tekerd ki, töltsd meg a vajkrémmel (vagy lekvárral/tejszínhabbal), csavard fel újra, aztán 15-20 perc pihentetés után már tálalhatod is.