A mákos gubában sok más mellett azt szeretjük, hogy nagyszerű maradékhasznosító étel, hiszen nem sok jobb dolog történhet a megszikkadt kiflikkel, minthogy az ünnepi asztalon végezzék, méghozzá egy vaníliaillatú desszertben. Ha messziről kerülöd a hagyományos, fehér lisztes péksütiket, a diétás mákos guba alapját teljes kiőrlésű vagy szénhidrátcsökkentett kifli is adhatja, a tökéletes végeredményhez azonban fontos, hogy ne frissen, hanem pár nap álldogálás után használd fel.
Diétás mákos guba
Hozzávalók:
- 5 db teljes kiőrlésű vagy szénhidrátcsökkentett kifli
- 450 ml kókusz- vagy mandulatej
- Eritrit ízlés szerint (kb. 4-5 dkg)
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 120 g cukrozatlan darált mák
- 1 db kezeletlen héjú citrom
- 2-3 kiskanál kókuszzsír a tál kikenéséhez
Így készül:
- Egy edénybe öntjük a növényi tejet, hozzákeverünk egy kis eritritet és a vaníliarúd kikapart belsejét, majd beletesszük a hosszában bevágott vaníliarudat. Lassú tűzön melegíteni kezdjük.
- Közben a kissé szikkadt kifliket karikákra szeleteljük, ha megvagyunk vele, nagyobb lángra kapcsolunk az édesítős tej alatt és folyamatos kevergetés mellett forráspontig hevítjük. Mikor elzárjuk alatta a gázt, kivesszük a vaníliarudat.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra és egy tűzálló tálat kikenünk kókuszzsírral. A tálba sorakoztatjuk a kiflikarikák felét, ráöntjük a vaníliás tej felét és megszórjuk az édesítővel és a citrom reszelt héjával elkevert mákkal.
- Erre ismét kiflit rétegezünk, ráöntjük a megmaradt tejet és megszórjuk a citromos darált mákkal. A többféle variációban is készíthető mákos gubát 8-10 percre betoljuk a sütőbe, hogy egy kicsit megpiruljon és mennyei vaníliás-citrom illat szálljon a konyhában.
(Fotó: Getty Images)