nlc.hu
Ünnepi menü

A világ legaranyosabb aprósütije: ezt jelenti a baci di dama, a „hölgyek csókja”

A baci di dama két mogyorós csók, finom csokoládéval összeragasztva.

Az egyszerű mogyorós csóknak, ami tojásfehérjéből, cukorból és mogyoróból áll, van egy továbbfejlesztett, sőt, kifinomultabb verziója, ez pedig a nápolyi csók, azaz a baci di dama. A „hölgyek csókja” egy apró, ropogós sütemény, amely két mogyoróval fűszerezett félgömböcskéből áll, amit krémes csokoládéréteggel ragasztanak össze a talpuknál.

Az olasz mogyorós csók története a 19. századi Piemont régióba, egészen pontosan Tortona városába nyúlik vissza. A legenda szerint a királyi udvar cukrászai szerették volna meglepni a Savoya-dinasztia királyát valami újdonsággal. Mivel a Piemont környéki Langhe régióban kiváló minőségű mogyoró terem, adta magát az ötlet, hogy ebből készüljön a cukrászremek – a mandulán alapuló amaretti mintájára. A süti alakját a királyné ajkai inspirálták: a két süti egy csókot imitál, melyek közé a hűsítő csokoládé került. Ezzel megszületett a „hölgyek csókja” (baci di dama), ami hamarosan az arisztokrácia és a felsőbb osztályok kedvencévé vált.

mogyorós csók

A baci di dama ideális teasütemény. (Fotó: Marina07, Getty Images)

A sütemény lényege és egyben buktatója a tökéletes textúra eltalálása. A hagyományos recept csak néhány alapanyagot tartalmaz: mogyoróőrleményt (vagy mandulát), lisztet, cukrot és vajat. Nincs benne térfogatnövelő szer, sütőpor, vagy ilyesmi, így a tésztának omlósra, de mégis ropogósra kell sülnie. A darált mogyoró olajtartalmától és a vajtól csodálatos illata lesz a süteménynek, az állaga pedig olyan, hogy úgy érezzük, szinte szétolvad a szájban.

Természetesen a két kekszet összetartó csokoládé sem lehet akármilyen: selymes, jó minőségű, legalább 50-60%-os kakaótartalmú csokira van szükség. Ezt a krémet vagy vékonyan simítják a kekszek közé, vagy az elkészült csókokat félig belemártják.

Bár az eredeti mogyorós csók Olaszországból származik, mára az egész világon elterjedt, és számos változata létezik: készülhet dióval, pisztáciával, vaníliás vagy fehér csokoládés töltelékkel. A titok azonban mindig ugyanaz marad: az egyszerűségben rejlő elegancia és a tökéletes alapanyagok harmóniája.

Baci di dama

Könnyen megjegyezhető recept, mindenből ugyanannyi kell bele. 

baci di dama

Baci di dama, az olasz, mogyorós-csokis aprósüti. (Fotó: NoirChocolate, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg őrölt törökmogyoró
  • 1 kicsi tojásfehérje (vagy egy nagy fele)
  • 15 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 20 dkg jó minőségű étcsoki az összeragasztáshoz

Elkészítés:

  1. A puha vajat és a cukrot jól kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a darált mogyorót és szintén jól belekeverjük.
  2. Most hozzáadjuk a tojásfehérjét, amivel szintén elegyítjük, majd a legvégén beledolgozzuk a lisztet is.
  3. Csomagoljuk a tésztát frissentartó fóliába és tegyük a hűtőbe 2-3 órára.
  4. A megszilárdult tésztát egy lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd vonalzó, vagy az alátét jelzéseinek, és egy derelyemetszőnek a segítségével vágjuk fel a tésztát 2×2 centiméteres négyzetekre. Ennek csak annyi jelentősége van, hogy egyformák legyenek a sütik, de lehet nagyobb is.
  5. Kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra!
  6. A négyzetekből göngyölítsünk golyókat, majd tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire (egy sorba 6 darab kerüljön, összesen 4 sor fér egy normál méretű sütőlemezre) Jó szórakozást, kapcsolj be hozzá egy podcastet, mert ez azért el fog tartani egy darabig. Ebből a tésztamennyiségből kb. 5 tepsi sütire kell számítani.
  7. Nagyjából 12 perc alatt sül meg egy tepsi csók.
  8. A csokit apróra törjük és gőz felett, vagy mikróban megolvasztjuk. Ha mikróban olvasztjuk, ne felejtsük el gyakran átkeverni és egyszerre csak rövid időre tegyük be, nehogy megégjen. Folyósnak kell lennie.
  9. Kezdhetjük a kihűlt sütik összeragasztását: a legegyszerűbb megoldás, ha egy kiskanál segítségével kenjük meg az egyik süti talpát a csokival, majd ráragasztunk egy másik sütit. Enyhén összenyomjuk és félretesszük hűlni.

Fémdobozban nagyjából egy hétig tárolhatjuk, vagyis karácsonyi aprósüteménynek is ideális.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top