Az egyszerű mogyorós csóknak, ami tojásfehérjéből, cukorból és mogyoróból áll, van egy továbbfejlesztett, sőt, kifinomultabb verziója, ez pedig a nápolyi csók, azaz a baci di dama. A „hölgyek csókja” egy apró, ropogós sütemény, amely két mogyoróval fűszerezett félgömböcskéből áll, amit krémes csokoládéréteggel ragasztanak össze a talpuknál.
Az olasz mogyorós csók története a 19. századi Piemont régióba, egészen pontosan Tortona városába nyúlik vissza. A legenda szerint a királyi udvar cukrászai szerették volna meglepni a Savoya-dinasztia királyát valami újdonsággal. Mivel a Piemont környéki Langhe régióban kiváló minőségű mogyoró terem, adta magát az ötlet, hogy ebből készüljön a cukrászremek – a mandulán alapuló amaretti mintájára. A süti alakját a királyné ajkai inspirálták: a két süti egy csókot imitál, melyek közé a hűsítő csokoládé került. Ezzel megszületett a „hölgyek csókja” (baci di dama), ami hamarosan az arisztokrácia és a felsőbb osztályok kedvencévé vált.

A baci di dama ideális teasütemény. (Fotó: Marina07, Getty Images)
A sütemény lényege és egyben buktatója a tökéletes textúra eltalálása. A hagyományos recept csak néhány alapanyagot tartalmaz: mogyoróőrleményt (vagy mandulát), lisztet, cukrot és vajat. Nincs benne térfogatnövelő szer, sütőpor, vagy ilyesmi, így a tésztának omlósra, de mégis ropogósra kell sülnie. A darált mogyoró olajtartalmától és a vajtól csodálatos illata lesz a süteménynek, az állaga pedig olyan, hogy úgy érezzük, szinte szétolvad a szájban.
Természetesen a két kekszet összetartó csokoládé sem lehet akármilyen: selymes, jó minőségű, legalább 50-60%-os kakaótartalmú csokira van szükség. Ezt a krémet vagy vékonyan simítják a kekszek közé, vagy az elkészült csókokat félig belemártják.
Bár az eredeti mogyorós csók Olaszországból származik, mára az egész világon elterjedt, és számos változata létezik: készülhet dióval, pisztáciával, vaníliás vagy fehér csokoládés töltelékkel. A titok azonban mindig ugyanaz marad: az egyszerűségben rejlő elegancia és a tökéletes alapanyagok harmóniája.
Baci di dama
Könnyen megjegyezhető recept, mindenből ugyanannyi kell bele.

Baci di dama, az olasz, mogyorós-csokis aprósüti. (Fotó: NoirChocolate, Getty Images)
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 15 dkg őrölt törökmogyoró
- 1 kicsi tojásfehérje (vagy egy nagy fele)
- 15 dkg liszt
- 1 csipet só
- 20 dkg jó minőségű étcsoki az összeragasztáshoz
Elkészítés:
- A puha vajat és a cukrot jól kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a darált mogyorót és szintén jól belekeverjük.
- Most hozzáadjuk a tojásfehérjét, amivel szintén elegyítjük, majd a legvégén beledolgozzuk a lisztet is.
- Csomagoljuk a tésztát frissentartó fóliába és tegyük a hűtőbe 2-3 órára.
- A megszilárdult tésztát egy lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd vonalzó, vagy az alátét jelzéseinek, és egy derelyemetszőnek a segítségével vágjuk fel a tésztát 2×2 centiméteres négyzetekre. Ennek csak annyi jelentősége van, hogy egyformák legyenek a sütik, de lehet nagyobb is.
- Kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra!
- A négyzetekből göngyölítsünk golyókat, majd tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire (egy sorba 6 darab kerüljön, összesen 4 sor fér egy normál méretű sütőlemezre) Jó szórakozást, kapcsolj be hozzá egy podcastet, mert ez azért el fog tartani egy darabig. Ebből a tésztamennyiségből kb. 5 tepsi sütire kell számítani.
- Nagyjából 12 perc alatt sül meg egy tepsi csók.
- A csokit apróra törjük és gőz felett, vagy mikróban megolvasztjuk. Ha mikróban olvasztjuk, ne felejtsük el gyakran átkeverni és egyszerre csak rövid időre tegyük be, nehogy megégjen. Folyósnak kell lennie.
- Kezdhetjük a kihűlt sütik összeragasztását: a legegyszerűbb megoldás, ha egy kiskanál segítségével kenjük meg az egyik süti talpát a csokival, majd ráragasztunk egy másik sütit. Enyhén összenyomjuk és félretesszük hűlni.
Fémdobozban nagyjából egy hétig tárolhatjuk, vagyis karácsonyi aprósüteménynek is ideális.