A bejgli a karácsony elmaradhatatlan része, de gyakran előfordul, hogy többet sütünk (vagy vásárolunk), mint amennyi az ünnepek alatt elfogy. Teljesen jogos kérdés tehát, hogy meddig áll el és hogyan lehet megőrizni a frissességét, hogy minél tovább kedvünk legyen csemegézni belőle.
A hagyományos, házi bejgli, amibe nyilvánvalóan nem tettünk semmiféle tartósítószert, szobahőmérsékleten, száraz, hűvös helyen tárolva általában egy-két hétig áll el, feltéve, hogy szakszerűen tároljuk. Szerencsés, akinek van egy fűtetlen spájza vagy kamrája, na meg egy tekercs folpackja, habár az utóbbit egészen egyszerű beszerezni. A szakértők szerint akár az ünnepi időszak végéig, sőt, egyes források szerint három hétig is friss maradhat a minőségi, vajas/zsíros tésztával és sok töltelékkel készült, fel nem vágott rúd.
A hűtőszekrényben tárolt bejgli hasonló eredményeket produkált a teszteken, mint a kamrában tartott, szóval semmi sincs veszve. A szobahőmérsékleten, szabadon tartott bejgli élettartama ugyanakkor jóval rövidebb, az ilyen szerencsétlen sorsú sütiket folyamatosan fenyegeti mind a kiszáradás, mint a penészedés réme.
Fontos tehát, hogy a bejglit légmentesen záródó dobozban vagy fóliába csomagolva, hűvös helyen tároljuk, és csak annyit hagyjunk a sütis tálon, amennyi rövid idő alatt elfogy.
A bejgli akkor romlik meg, ha megjelenik rajta a penész. Ilyenkor nincs mese, ki kell dobni. Ne próbáljuk megmenteni, lefarigcsálni róla a penészes részeket, a gombafonalak ugyanis már rég beszőtték a süteményt, a penész pedig primer karcinogén (rákkeltő). A penészes bejgli: kuka.

Mákos kalács (fotó: Emanuel David / 500 px
Ezzel szemben a kiszáradt bejgliben még rejlenek lehetőségek, például pudinggal vagy sodóval leöntve egészen finom pohárkrémet vagy mákos gubát készíthetünk belőle. Az is jó megoldás, ha a bejgli szeleteket vajon megpirítjuk és lekvárral, kakaóval tálaljuk. Végső esetben pedig daráljuk le az egészet és némi folyadékkal, például tejjel elkeverve készíthetünk belőle golyókat vagy cake popot.
Fagyasztható a bejgli?
A bejgli szuperül viseli a fagyasztást, így akár 2-3 hónapig is megőrizhetjük az ízét és állagát. Lehetőleg minél frissebben fagyasszuk le az egész vagy felvágott rudakat, de előtte csomagoljuk be jól folpackba, majd zárjuk nejlonzacskóba, hogy megkíméljük a fagyási sérülésektől. Ne felejtsük el ráírni, hogy mi van a csomagban, és a dátumot, mert két hét múlva már gőzünk sem lesz, hogy mi az a múmia ott a fagyóban.
Kiolvasztani a lehető legkíméletesebb módon érdemes, vagyis egyszerűen tegyük át a hűtőszekrénybe és adjunk neki annyi időt, amennyire szüksége van. Bármilyen más módszer lerövidíti a süti élettartamát, legalábbis kevésbé lesz szerethető tőle.
A lényeg, hogy a bejgli sokáig élvezhető finomság maradhat, ha odafigyelünk a megfelelő tárolására, és nem félünk a fagyasztástól!