nlc.hu
Ünnepi menü

3 féle töltelék, amivel új szintre emelheted a bejglit

Unod a klasszikus mákos és diós bejglit? Mutatunk 3 különleges tölteléket, amivel garantáltan kivívod mindenki ámulatát az ünnepi asztalnál!

A bejgli a karácsonyi asztal sztárja, de valljuk be: évek óta ugyanaz a mákos és diós verzió kerül elénk. Ha idén szeretnél valami igazán különlegeset, próbáld ki ezeket a kreatív bejglitöltelékeket! Nem bonyolultak, mégis új ízeket hoznak az ünnepbe.

1. Gesztenyés-narancsos krém – elegáns és illatos

A gesztenyepüré nemcsak desszertekben, hanem bejgliben is fantasztikus. Keverd össze a gesztenyét kevés vajjal, porcukorral, reszelt narancshéjjal és egy löttyintés narancslikőrrel. Ettől a töltelék krémes, illatos és ünnepi lesz. Tipp: egy kis étcsoki darabokkal még izgalmasabbá teheted.

Bejgli rudak szeletelve

Fotó: Getty Images

Hozzávalók (1 rúdhoz):

  • 250 g gesztenyepüré (cukrozott)
  • 50 g puha vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 ek narancslikőr (vagy narancslé)
  • 50 g apróra vágott étcsokoládé (opcionális)

Elkészítés:

  1. A gesztenyepürét villával törd át, majd keverd össze a vajjal és porcukorral.
  2. Add hozzá a reszelt narancshéjat és a narancslikőrt, dolgozd simára.
  3. Ha szeretnéd, keverj bele apróra vágott étcsokit.
  4. Kend a kinyújtott bejgli tésztára, tekerd fel, és süsd a szokásos módon.

2. Szilvás-fahéjas töltelék – a gyümölcsös csoda

Ha szereted a gyümölcsös ízeket, ez a töltelék neked való! Főzz össze aszalt szilvát kevés vízzel és cukorral, majd turmixold simára. Adj hozzá fahéjat, egy csipet szegfűszeget, és már kész is a fűszeres, illatos krém. Tipp: egy kis rumot is csepegtethetsz bele, hogy még karakteresebb legyen.

Hozzávalók (1 rúdhoz):

  • 200 g aszalt szilva
  • 50 g cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 csipet szegfűszeg
  • 1 ek rum (opcionális)
  • 50 ml víz

Elkészítés:

  1. Az aszalt szilvát aprítsd fel, majd tedd egy lábasba a vízzel és cukorral.
  2. Főzd puhára, majd turmixold simára.
  3. Add hozzá a fahéjat, szegfűszeget és a rumot, keverd el.
  4. Hagyd kihűlni, majd kend a tésztára, és tekerd fel.

3. Marcipános-meggyes töltelék – az édesszájúak kedvence

A marcipán és a meggy párosa igazi ünnepi ízbomba. Reszeld le a marcipánt, keverd össze apróra vágott, lecsepegtetett meggyel és kevés porcukorral. Ha szeretnéd, egy kis vaníliás cukorral és mandulalikőrrel is megbolondíthatod. Ez a töltelék nemcsak finom, hanem gyönyörűen mutat a szeletekben.

Hozzávalók (1 rúdhoz):

  • 150 g marcipán
  • 150 g lecsepegtetett meggy (befőtt)
  • 50 g porcukor
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 1 ek mandulalikőr (opcionális)

Elkészítés:

  1. A marcipánt reszeld le, majd keverd össze a porcukorral és vaníliás cukorral.
  2. A meggyet aprítsd fel, és keverd a marcipánhoz.
  3. Ha szeretnéd, adj hozzá mandulalikőrt.
  4. Kend a tésztára, és óvatosan tekerd fel, hogy a töltelék ne folyjon ki.

Tipp: A különleges töltelékeknél figyelj arra, hogy a tészta ne legyen túl vékony, mert a krémek lágyabbak lehetnek, mint a klasszikus mák vagy dió. Ha szeretnéd, készíts kisebb rudakat, így többféle ízt kínálhatsz az ünnepi asztalon.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top