Aktív nyár
Szponzorált tartalom

Kőkemény és menő nyári átformálás tiniknek

Megnéztük, melyek azok az izgalmas, kőkemény testformálást adó vagy állóképességet is fejlesztő nyári mozgásformák, amelyekre érdemes a tinédzserkorú gyerekeinket rászoktatni a nyári hónapokban.

Szinte nem is kérdés, hogy a legtöbb szülő szeretné, ha a gyereke több időt töltene nyáron a szabadban, és aktívabban használná ki a tág időkereteket.

Az iskolai év épületekben eltöltött magas óraszám, A folytonos mobil-, iPad-, és játékkonzol használat miatt nagy eséllyel a tiniknek fizikailag is szükségük van a testük, szervezetük szabadtérben való edzésére. Érdemes ilyenkor olyan programot keresni, amely számára is izgalmas, kihívásokkal teli szórakozás, nem csak nekünk tűnik annak, hogy tényleg kilépjen a szimpla strandolás, vagy olvasás az árnyékban program kettőséből…

Akár egy egy-két hetes családi nyaralásról, akár egy teljes nyári szezonról van szó, hasznos beiktatni egy állandó, új és kihívásokkal teli tevékenységet számunkra, a körülményektől, és a gyermekünk fizikai állapotához szabva.

Most öt olyan rekreációs tevékenységet mutatunk be, amely nemcsak a kalóriákat égeti, hanem formál, és az erőt, állóképességet is fejleszti.

Egyszerű, de nagyszerű

A futás viszonylag könnyen kivitelezhető, bárhol nyaral is éppen a tinédzserkori gyerekünk, ráadásul a felkészültsége, állóképessége szerint magának állíthatja be a távokat. Külön izgalmas lehet számára, ha kedvenc applikációját kiválasztva a mérheti, mennyit is fejlődik egy-egy kimerítő edzés után. Állóképessége szerint magának állíthatja be a távokat, és a legtöbb alkalmazás beépített funkciójának hála, ezt akár a barátaival is megoszthatja. Érdemes először egy 5 km-es célt kitűzni, és azt fokozatosan elérni, az eredmény pedig nem marad el. A szív és érrendszeri hatása kitűnő, és ha kitartóan, napi szinten csinálja a gyerek, az önbizalmára is jó hatással lesz. Csak arra figyeljünk, hogy biztonságos terepen fusson, illetve ha, olyan időszakban fut, amikor a napnak még van ereje, a napvédelem is fontos.

Irány a pálya

A kosárlabdázást az egyik legteljesebb körű edzésnek tartják, a vádlit, a combokat, a core (gerinc) izomzatot is gyönyörűen fejleszti, miközben nagyon jó hatással van az általános állóképességünk erősítésében. A jótékony fizikai hatások mellett fontos itt a közösség építő vonzat is, pláne egy tini esetében. Akár a vakációban a megszokott helyére jár el kitartóan, akár, ha épp nyaral, nagy ereje lesz az edzéseknek. Utóbbi a társas kapcsolatteremtést is erősíti. A vakációra való megérkezés után érdemes megérdeklődni, merre van a legközelebbi pályára, félpálya, ahol idegen srácokkal, lányokkal tud játszani kimerítő, izgalmas csatákat. Akár már kettő a kettő ellen felállásban is… Ha védőfelszerelésre nem is bírjuk rávenni a tinikorú gyermekünket, jó, ha bőrgyógyító krémekkel készülünk a komolyabb meccsekből hazatérő, a betonpályás „támadásokban, védésekben” könnyen sérülő játékost.

nyar-kemeny-tini

Fotó: MTI/Balázs Attila

Egyre magasabbra

A hiking, vagyis túrázás egyre elismertebb szabad téri tevékenység azok között, akik fizikailag karban tartanák magukat, miközben egyúttal a természet csodáit is élveznek. Ma már messze nem csak kirándulgatásokból, könnyed gyalogtúrákból álló műfaj, komoly fizikai igénybevétellel járó sport is lehet. A lényeg, hogy megfelelően kemény terepet, vagy útvonalat találjunk. Garantáltan izgalmakkal, gyönyörű látványosságokkal teli edzés lesz, amely során gyilkos tempóban is éghetnek a zsírok, pláne nehezebb terepen. Leginkább a lábakat, a karokat, a hátat és a vállakat veszi igénybe, de mielőtt a gyermekünk a Mount Everestet célozná meg, érdemes fokozatosan nehezedő útvonalakat keresni számára a túrákhoz – természetesen megfelelő öltözettel, és felszerelést biztosítva.

Fekvőtámasz

A filmjelenetekben látott macsós fekvőtámasz szériák a való életben is működnek… Remek módja annak, hogy a mellkast, a karokat, és a vállakat erősítse vele a tinédzserkorú gyermekünk. A folyamatos „challenge” amúgy is menő tinikorban, javasoljunk egy hasonló kihívást számára. Ma már tesztek segítségével is be tudjuk állítani, kinek mennyit érdemes kitűznie célként. Ha megfelelő az állóképessége, akár 100-at is csinálhat egyszerre, de a fokozatosság itt is célszerű. Ha esetleg egy-két napot kihagy, jó eséllyel már őt is zavarni fogja, ilyenkor akár többet is csinálhat a következő napon, ha nem is egyszerre. Kéthetente emelheti a fekvőtámaszok számát!

Kajak, a vízimádóknak

Kajakozni szerencsére Magyarországon is könnyen lehet, de természetesen nyaralások során is beiktathatjuk a programba a tinikorú gyermekünk, vagy akár családilag is. Izgalmas, újszerű tevékenység lehet számára a vízfelszínen való edzés, ráadásul gyönyörű kilátással, a saját maga által meghatározott sebesség örömével kiegészítve. Olyan sportág, amit akár – ha megszeret-, később is folytathat, természetesen a hidegebb időjárásnak megfelelő öltözetben. De lássuk, mi mindenre is hat jótékonyan a gyermekünk fizikai állapotát tekintve a kajakozás. Az evező mozdulatsor a karokat, a vállakat, a bicepszet, tricepszet, a core izomzatot, és a hátat erősíti remekül.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top