A hisztamin az emberi testben termelődő hormon, amelyet a szervezet is előállít, de az étkezés során is bejuthat a véráramba. A hisztamin a májban bomlik le enzimek segítségével. Ha viszont nincs meg a megfelelő mennyiségű enzim, és olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyekben sok a hisztamin, allergiaszerű tünetek jelentkezhetnek. Az allergiás reakciók során sok hisztamin szabadul fel, és annak lebontása nem megfelelően történik.
Hisztaminintoleranciáról akkor beszélünk, ha az élelmiszerrel bevitt hisztaminra ilyen módon reagál a szervezet. Európában egyre több embert érint a betegség. A szakemberek szerint nemcsak bizonyos gyógyszerek, leginkább antibiotikumok szedése hajlamosít rá, hanem az egészségtelen életmód is hozzájárul a terjedéséhez.
A hisztaminintolerancia tünetei az étkezés vagy italfogyasztás után jelentkezhetnek:
- vörösödés, csalánkiütés, ekcéma, viszketés
- orrfolyás, légzési nehézség
- fejfájás, hőhullámok
- szapora szívverés
- hasmenés, puffadás, hasi görcsök
- kimerültség, alvászavar
A hisztaminintoleranciának is vannak fokozatai: a szinte nem is észlelhető, enyhe érzékenységtől egészen az anafilaxiás sokkig reagálhat a szervezet a túl sok hisztaminra. Ha bekövetkezik az allergiás reakció, azt antihisztaminnal lehet kezelni. Azoknak, akik tudják, hogy milyen ételt, italt vagy esetleg gyógyszert nem bír a szerveztük, mindenképpen kerülniük kell a reakciót kiváltó termékek fogyasztását.
Hisztamin termelését fokozó élelmiszerek:
- tojásfehérje
- eper
- paradicsom
- alkohol
- hal
- csokoládé
- ananász
Olvass még többet az allergiáról az NLCafén:
- Utálsz futni? Lehet, hogy allergiás vagy rá!
- Belehalhat egy szerelmes csókba az allergiás
- SMS-ben rúgták ki a fiatal nőt, miután súlyos allergiás rohamot kapott