Aranyanyu

Gyógyír a léleknek: Dobó Kata és Nagy Tímea legkedvesebb Aranyanyu-történetei

A tavalyinál is több köztünk élő hősnőre érkezett ajánlás 2012-ben: közel félezer a Richter Aranyanyu Díjra jelöltek száma. Fáradhatatlan ápolónőket, a tanítványaikért élő tanárnőket, fogyatékkal élő gyermekekért küzdő orvosnőt és lehetetlent nem ismerő gyógypedagógusokat ajánlottatok a díjra.

Ha történetesen egy ufó olvashatná a beérkezett több száz jelölést ezekről a fantasztikus nőkről, irigykedve állapítaná meg, hogy a létező világok legjobbikát teremtettük meg: önzetlen és odaadó emberekből áll. Már önmagában az ajánlásokat olvasni is gyógyír a léleknek. Akárcsak tavaly, idén is nehéz dolga lesz a zsűrinek és a szavazóknak, mert csupa kiváló jelölt közül kell majd kiválasztaniuk a legjobbakat.

A zsűri számára amilyen felemelő olvasni a hálával teli történeteket, annyira hálátlan feladat kiválasztani közülük azt a 4-4 nőt, akik a Richter Aranyanyu Díj döntőjébe kerülnek. Az idei tizenkét döntős Aranyanyura már szavazhatsz is itt, a Nők Lapja Café oldalán.

Nagy Timi, vagyis Titi, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőr-vívónk már tavaly is tagja volt az Aranyanyu Díj zsűrijének és küzdött a könnyeivel a díjátadón – az idén is erre készül.

Titi: Bevallom, nekem nagyon nehezemre esik választanom ennyi Aranyanyu-jelölt közül, mert szívem szerint mind a közel 500 jelöltnek adnék díjat. Mivel logopédus az eredeti hivatásom, talán a gyógypedagógusok állnak mégis a legközelebb a szívemhez. Külön öröm, hogy jó néhány jelölés érkezett rájuk. Számomra az egyik legkedvesebb Gizi mama, aki 38 éve dolgozik gyógypedagógusként Tompán, és több generációnak segített kipörgetni helyesen a répa-retek-mogyorót, de emellett persze nem csupán a hangképzésükkel, hanem valódi nevelő módjára a lelkükkel is foglalkozott, az életre készítve fel őket, ahogy egyik hálás jelölője írja. Nyugdíjasként is felkeresik tanácsért egykori tanítványai, sőt a helyi önkormányzatba is beválasztották – egyedüli nőként! –, amit naná, hogy fizetség nélkül vállalt el. Az ilyen emberektől mindig mélységesen meghatódom. Tartok tőle, a díjátadót sem lesz könnyű száraz szemmel végigcsinálni, nekem tavaly sem sikerült.

Gyógyír a léleknek - Titi és Dobó Kata legkedvesebb Aranyanyu-történetei

Dobó Kata színésznő idén csatlakozott a zsűrihez, és lenyűgözve áll az Aranyanyuk hosszú sora előtt, akiket most ismert meg a jelölésekből. Ráadásul ő személy szerint is érintett, mert szíve szerint húgának is Aranyanyu Díjat adna, aki odaadóan nevel egy tucat gyermeket óvónőként a két saját gyermeke mellett.

Dobó Kata: Lelkesen olvastam, hogy mennyien jelölték Aranyanyu Díjra az idén a gyermekük óvónőjét – a húgom miatt különösen örülök, hogy ilyen sokan nagyra tartják az óvónőket. Ha egy jelölést kell kiemelnem a sok közül, engem egy kivételes történet ragadott meg: egy igazi love story. A jelölés egy orvosnőről szól, akinek az osztályán egy fiatal nő haldoklott, a rákbetegség utolsó stádiumában. Rendszeresen látogatta őt egy fiatalember, aki szintén halálos betegségben szenvedett. Amikor kiderült, hogy ők ketten egyek, az orvosnő az egész osztálya segítségével szabályos esküvőt szervezett nekik, tortával, esküvői ruhával, sminkkel és anyakönyvvezetővel. Színházi emberként, fogékonyan a drámára azonnal megelevenedtek előttem ennek a tragédiának a szereplői. Ráadásul – mivel a Hospice Alapítványban is dolgozom immár tíz éve –, úgy gondolom, hogy ez a fiatal pár az orvosnő emberségének köszönhetően méltóan búcsúzhatott az élettől, és ez mélyen megérintett.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top