Baba

Kismamák zöldben

A fürdõszobában és a konyhában különösen kényesek vagyunk a tisztaságra. Ezekben a helyiségekben használjuk el a legtöbb, legerõsebb vegyszert, pedig természetes szerekkel is csillogóan tisztává varázsolhatunk mindent.




Az asztal alatt naponta söpörjünk vagy porszívózzunk. Májustól októberig legyen szúnyogháló a nyitott ablakokon, ajtókon, szellőzőnyílásokon. Ezek után nem lesz szükségünk hangyaűző és légyirtó szerekre.
A tűzhely lapját azonnal takarítsuk le, ha kifröccsent az étel. A zománcozott részeket forró vízben oldott mosószódával mossuk le. Az égők körül, nehezen hozzáférhető, szűk helyeken egy kiselejtezett fogkefe segíti a takarítást.
A sütő tisztítására legjobb, ha a még meleg sütőbe szódabikarbóna és víz keverékéből készült pasztát kenünk. Amikor megszáradt, forró vízzel és kefével mossuk, töröljük ki. Zsíros csempe, konyhaasztal tisztítására ecetes rongyot, vagy erősebb szennyeződés esetén nedves rongyra szórt szódabikarbónát használhatunk. Mosogatáshoz is használhatjuk a jól bevált, januári számunkban már ismertetett szappanpehely-mosószóda keveréket. Mosószódával, vagy bórax és szódabikarbóna 2:1 arányú, vízzel pépesített keverékével mosogatógépben is moshatunk. Akár géppel, akár kézzel mosogatunk, a mosogatószer adagolásánál kövessük a gyártó ajánlatát, mosószódából pedig egy evőkanálnyit tegyünk a meleg mosogatóvízbe.
 
Fertőtlenítés
Szelíd, természetes eredetű fertőtlenítőszer a bórax (nátrium-perborát), ha ésszerűen használjuk és tároljuk. Enyhén lúgos kémhatású, forró vízben jól oldódó só, ami fertőtlenítésre, fehérítésre, vízlágyításra és penészes felületek tisztítására is alkalmas. Beszerezhető fotóvegyszerként, illetve alkalmanként háztartási vegyszerboltokban, valamint kereshetjük az Ökoszolgálatnál és a KÖT-hálózat környezeti tanácsadó irodáiban. A mosogatót sóval sikáljuk ki, ez fertőtlenít és tisztít. Alkalmazhatunk ecetet is. Körülbelül kétujjnyi ecetes forró vizet hagyjunk állni fél óráig a mosogatóban, majd mossuk körbe a falát, és öblítsük le vízzel. Általános fertőtlenítőt készíthetünk gyógynövényekből a következőképpen: rozmaring, fekete üröm, borókabogyó, kakukkfű, levendula, zsálya és angyalgyökér 1:1 arányú keverékéből lassú tűzön, kevés vízzel főzetet készítünk. Leszűrjük. A tömény oldatból egy keveset a padlófelmosáshoz, a mosdó, a lefolyó fertőtlenítésére használhatunk. A kihűlt főzet hűtőben egy hétig eláll.

Fejenként és naponta átlagosan 110-210 liter vizet fogyasztunk el. Ennek ötödét vécéöblítésre, ugyanennyit mosogatásra, negyedét mosásra, harmadát tisztálkodásra használjuk, néhány litert pedig meg is iszunk. Gyakorlatilag ugyanennyi szennyvizet termelünk. Nagyjából minden harmadik ember szennyvize nem szennyvíztisztító műbe, hanem a talajba jut. A talaj bizonyos szennyeződéseket képes feldolgozni, másokat azonban csak tökéletlenül, vagy élővilága megváltozásával, ismét másokat pedig egyáltalán nem képes szűrni.
Kézi vagy gépi mosogatásnál is öblítsünk tiszta vízzel, esetleg forró ecetes vízzel. Folyó vizet csak az öblítéshez használjunk. A mosogatógépet magas vízfogyasztása miatt csak telirakva indítsuk el. Négytagú vagy annál nagyobb létszámú család esetében a gépi mosogatással kevesebb vizet használunk el, mint a hagyományos módszerrel. A vegyszer nélküli, forró vizes áztatás még a több centis odaégett réteget is feloldja, ha az edény tényleg rozsdamentes. A zománcos vagy alumíniumedény aljára égett ételt két teáskanálnyi szódabikarbóna és egy deci víz forralásával lazíthatjuk fel.
Faeszközeinket, a kenyértartót, a gyúródeszkát mosogatás után lehetőleg napon szárítsuk, ez fertőtlenít. A mosogatógép szárítóprogramja helyett csupán nyissuk ki az ajtaját, így energiát takarítunk meg.
A lefolyótisztító vegyszerek a szennyvíztárolókban és a szennyvíztelepeken elpusztítják a hasznos mikrobákat. A dugulást leghatásosabban lefolyóvédő kosárkával akadályozhatjuk meg. Ezt persze rendszeresen tisztán is kell tartani. Lefolyóba zsiradékot, szilárd anyagot és veszélyes anyagot ne engedjünk. A dugulás elhárításra még így is szükségünk lehet. Ha pumpával sem tudunk segíteni, dugjuk be a túlfolyónyílást egy ronggyal. Szórjunk két evőkanálnyi szódabikarbónát a lefolyóba, és öntsünk utána két deci ecetet, majd gyorsan dugaszoljuk be a lefolyót is. A keletkező szén-dioxid gáz megszünteti a dugulást.

Fürdőtakarítás
A tapasztalat szerint célszerű a csempékkel kezdeni, aztán következhet a kád, majd a mosdó. A kerámiafelületekre a forró víz és a szódabikarbóna a legjobb súrolószer. Vízkőlerakódást citromleves vagy ecetes ronggyal takarítsunk le.
A WC tisztításakor megnedvesítjük a kagylót, szódabikarbónát szórunk bele, s kisikáljuk a kefével. Alkalmazhatjuk a fele-fele arányban vízzel hígított ecetet is. Vízkő ellen itt is használjunk bátran húszszázalékos ecetet.
Egy szál meggyújtott gyufa gyorsan szagtalanítja a vécé légterét. Ne féljünk, nem robban! A vendégeknek írhatunk kedves, vicces útmutatót a dobozra, amiben a gyufát tartjuk. Illatosításhoz szárított gyógynövényeket (rózsa, levendula, potpourri) kössünk vászonzacskóba, és akasszuk jól látható helyre. Ha kell, morzsolgassuk meg: illatuk hamar betölti a helyiséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top