Baba

6 ötlet a kistestvérért

Azt gondolnánk, kitaposott ösvényen könnyebb járni – ahol egy gyerek már megvan, ott a második is gond nélkül megterem.

Egyes családoknál így is van, csak úgy potyognak a tesók egymás után. Máshol viszont hiába vágynak újabb kicsire – telnek az évek gyermekáldás nélkül. Lássuk, mi állhat a baba útjába! Időnként meglepően egyszerű dolgok.

1. Termékeny szex
Máris egy érzékeny pont. Hát persze, hogy kell a szex, anélkül nincs baba, ezt mindenki tudja. Ám az is fontos, hogy mennyi és mikor. Az első gyerek megszületése után gyakran csitulnak a szenvedélyek, s a szülők figyelme inkább a meglévő gyerekre, a mindennapok „túlélésére” összpontosul. Az elsőszülött mellett nehéz lehet megfelelő időt és alkalmat találni a meghitt szeretkezésre. Pedig a párnak havonta csak néhány nap áll rendelkezésére. A peteérés után a petesejt nagyjából 12 órán át alkalmas a megtermékenyülésre, a spermiumok közel három napig maradnak életben a nő testében. A fogamzóképes időszak a peteérés előtt legföljebb három-négy nappal kezdődik és utána egy nappal ér véget. Minél gyakrabban szeretkezik ilyenkor a pár, annál nagyobb az esély az új babára.

Nagyobb valószínűséggel lesz termékeny a szex, ha
– olyankor szeretkeznek, amikor mindketten igazán kívánják. A legkívánósabb napok sokszor éppen egybeesnek a termékeny napokkal;
– olyan pozícióban szeretkeznek, amelyben a sperma mélyen a hüvelybe jut, és nem folyik ki onnan. Szinte bármelyik testhelyzet alkalmas erre, amelyben a nő fekszik, de a legjobb, ha megemeli a medencéjét, például párnával a csípője alatt, vagy négykézláb helyezkedik el;
– nem használnak síkosító anyagokat, mert ezek károsíthatják a spermiumokat;
– az anya „ügyel” hüvelyflórájának minőségére, ez ugyanis döntő lehet a megtermékenyülésben. A hüvely normális, peteérés körüli időszakban „spermabarát” közegét károsítják a különböző fertőzések és a túlzásba vitt szappanozás, hüvelyöblítés.

2. Megfelelő időzítés
Idejében abba kell hagyni a hormonális fogamzásgátlást (tablettaszedést), ugyanakkor fontos tudni, hogy így akár azonnal is bekövetkezhet a terhesség. Egyes nőknek rögtön visszaáll természetes menstruációs ciklusuk, amint elhagyják a tablettaszedést. Másoknak több hét kell, hogy bekövetkezzen az első valódi peteérés. Ezután még hónapokba telhet, amíg a havi ciklus pontosan „beáll”. Ha nem tér vissza a menstruáció a tablettaszedés abbahagyása utáni negyedévben, forduljanak orvoshoz! A spirál eltávolítása után akár azonnal megfoganhat a baba. Egyes orvosok ilyenkor egy hónap gumióvszeres vagy pesszáriumos fogamzásgátlást ajánlanak, hogy a méh nyálkahártyája tökéletesen helyreállhasson a következő terhesség előtt.

3. Jó kor
Sajnos az óra ketyeg. Ma nem ritka, hogy az első gyereket is viszonylag későn vállalja a család – tanulás, karrierépítés vagy anyagi bizonytalanság miatt. A kistestvér foganása így még távolabbra kerül a legkedvezőbb életkortól. A megtermékenyülés 19 és 24 éves kor között a leggyorsabb. Egy-másfél évtizeddel később már csak nagyjából 13 százalék az esélye annak, hogy egy adott ciklusban terhesség következik be. Ennek az az oka, hogy a petefészkek működőképessége fokozatosan romlik, a petesejtek száma csökken, növekszik a hormonális problémák valószínűsége, és a megtermékenyülést vagy a magzat kihordását akadályozó genetikai hibák száma. Jó hír, hogy a férfiak termékenységére szinte egyáltalán nincs hatással az évek múlása. A tapasztalatok szerint a nő életkorának a fogamzásban nagyobb a szerepe, mint a baba kihordásában, vagyis önmagában a magasabb életkor nem jelent veszélyeztetett terhességet.








4. Egészség – betegség
Számtalan betegség veszélyezteti a terhességet, jó néhány megakadályozhatja a fogamzást. Ha eldöntöttük, hogy jöhet a második baba, érdemes elmenni általános nőgyógyászati szűrésre, ahol az orvos megvizsgálja a külső és belső nemi szervek épségét, és kiszűri a fertőzéseket. Sajnos vannak olyan kórokozók, amelyek nem okoznak feltűnő, kellemetlen tüneteket, de akadályozzák a fogamzást. Ilyen többek között a klamídiafertőzés. Húgycső- vagy méhszájgyulladást okozhat, akár a petevezetékek elzáródását is előidézheti. Férfiaknál is tartós gyulladást idézhet elő, és ez jelentősen csökkentheti a nemzőképességet. Hasonló hatással lehetnek egyéb gombás és bakteriális betegségek. Ma már nagyon jó gyógyszerek és gyógymódok állnak rendelkezésre, viszonylag gyors sikerre lehet számítani a kezelések során – hacsak nem okozott a gyulladás maradandó károsodást a nemi szervekben. Ha fény derül a nemi úton terjedő kórra, a pár mindkét tagját kezelni kell, hogy ne történjen újrafertőződés.
Ha az anya krónikus betegségben szenved (például asztma, cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség), az újabb baba vállalása előtt mindenképpen keresse fel kezelőorvosát, hogy megtalálják a fogamzással és a kicsi egészséges kihordásával egyeztethető terápiát. Lehet, hogy csak gyógyszerváltás indokolt, de az is lehet, hogy teljes életmód-változtatásra lesz szükség. Ez utóbbin betegség jelenléte nélkül is érdemes elgondolkodni: az egészséges táplálkozás, a magasságnak és életkornak megfelelő testsúly elérése és a jó fizikai erőnlét mindenképpen kedvez a fogamzásnak és a baba kihordásának.

5. Kívül-belül tisztán
Az aktív és passzív dohányzás egyaránt károsítja a sejtek örökítőanyagát, és az erek átjárhatóságát is csökkenti. Ez rontja a fogamzás és a baba kihordásának esélyeit. Ha a szülőpár dohányzik, itt az idő, hogy mind a ketten leszokjanak – ehhez kérhetnek orvosi segítséget. Az alkohol is gátja lehet a termékenységnek: késlelteti a peteérést, csökkenti a spermasűrűséget. A rendszeres alkoholfogyasztás a nemi vágyat is rontja, ezzel rövid úton el lehet intézni a babakérdést. Míg a cigarettát és a poharat le lehet tenni – ez rajtunk múlik, és azon, hogy kérünk-e hozzá segítséget – a környezetünkben található károsító anyagoktól nehezen szabadulunk meg. A nehézfémek, oldószerek, ipari vegyszerek, növényvédő szerek megzavarhatják a hormonháztartást. Mivel nem vonulhatunk ki a világból, kevés eszközünk van arra, hogy kivonjuk magunkat a környezetszennyezés hatásai alól, legföljebb kerülhetjük a veszélyeztető helyzeteket munkahelyünkön és a mindennapi életben is. Törekedjünk arra, hogy megbízható forrásból szerezzük be, ami a család asztalára kerül, óvakodjunk a messziről jött, félkész vagy késztermékektől, így kevesebb tartósító-, állományjavító és színezőanyag gurul le a torkunkon. A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás a szervezet általános méregtelenítésében is nagy szerepet játszik: a C-vitamin, a szelén és más antioxidánsok rendszeres fogyasztása segít a szervezetnek a károk helyreállításában.

6. Nyugalom!
Az állandó feszültség erősen befolyásolja a szervezet hormontermelését. Stressz hatására testünk úgy dönthet, hogy ilyen körülmények közé nem szabad új életnek születnie: ez veszélyeztetné a család további működését. A stressz jellemzően így hatott éhínség, háborúskodás vagy természeti katasztrófa esetén, hiszen ilyenkor nem sok esélye lett volna az újszülöttnek a túlélésre. Ma már sokkal többféle stressz éri a szülőket, ezek jó része ártalmatlan a csecsemőre nézve. De a szervezetünk nem tesz különbséget: egy intenzív fogyókúra, sportverseny, vizsgaidőszak vagy akár egy kora gyerekkorban elszenvedett lelki trauma is ugyanazt a hormonális hatást váltja ki belőlünk, mint hajdan az éhínség vagy más életveszélyes helyzet. Tekintsük át az életünket, nézzük meg, melyik területen van szükségünk segítségre, hol változtathatunk. Ha mindennapjainkra rátelepszik a szorongás, kérjük pszichológus segítségét. Vannak kifejezetten a szülés körüli időszakkal foglalkozó szakemberek, akik segíthetnek a probléma feldolgozásában, így szabaddá válhat az út a kistestvér előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top