Baba

Találkozó hat hét múlva

A szülést követõ idõszakban minden gondolatunk a baba körül forog. Az anyai ösztön boldogító és egyben kényszerítõ ereje gondoskodik a picirõl. De ki figyel arra, hogy az anyukája is jól legyen?

Nehéz megtalálni az egyensúlyt saját igényeink és kisbabánk igényeinek kielégítése között. Sok újdonsült édesanya elfelejti, hogy neki is pihennie kell, saját felépülése is fontos. Amikor hazamegy a kórházból, orvosa két fontos dologra hívja fel a figyelmét: gyakran kell kiürítenie a hólyagját, még akkor is, ha nem érzi, hogy pisilnie kell, mert így hamarabb visszatér a normális funkció, és a méh is könnyebben visszafejlődik. A másik: nem teszi jól, ha áldozatosan órákon át ácsorog főzés, mosogatás, vasalás közben, mert a kismedencei szervek, szalagok túlzott nyújtásnak vannak így kitéve. Amikor csak teheti, feküdjön le, és az intimtornát is fekve végezze. Belső vizsgálatra a hazabocsátáskor csak abban az esetben kerül sor, ha kóros tünete vagy panasza van az édesanyának.





 A hathetes kontrollra a gyermekágyi időszak végén kerül sor. Ekkorra a vérzés már biztosan megszűnt, esetleg már jelentkezett is az első menstruáció. A gát érzékenysége jelentősen csökkent, ha volt gátmetszés, annak sebe begyógyult, ugyanígy a császár utáni hasi seb is. A méh visszaalakult eredeti, mindössze hétcentis körtének megfelelő formájára. A hüvelyhám szoptatás idején vékonyabb, érzékenyebbek a kis- és nagyajkak is, mivel alacsony a vérben a női hormonok szintje. Ennek következtében a szexuális vágy is alacsony ebben az időszakban. Ez a rendszeres havivérzés megjelenéséig így is marad.

Mit vizsgál az orvos ebben az időszakban?

  • A szülési sérüléseknek, sebeknek gyógyultaknak kell lenniük, de érzékenyek, kicsit fájdalmasak még sokáig lehetnek. Vannak olyan típusú emberek, akiknél a sebek vastag hegekkel gyógyulnak. Ez ilyenkor már látszik, és az orvos recept nélkül is kapható gélt vagy kenőcsöt ajánl.

  • Ebben az időszakban alig van hüvelyváladék. Ha mégis bővebb, akkor nagy valószínűséggel kóros, amire kezelést javasol az orvos. 

  • Fontos a méhszáj vizsgálata, amely ilyenkor zárt, sérülés nem tapintható rajta. Előfordul, hogy szüléskor bereped, s ha mértékéből adódóan annak idején meg kellett varrni, mostanra az is begyógyult. 

  •  A méh nagysága a szülés előttire tér vissza, s ha vizsgálatakor azt mondják, hogy hátrahajlik, holott a szülés előtt ez nem így volt, nem kell megijednünk, ez nem kóros, viszonylag gyakori, hogy az első terhesség után a méh helyzete megváltozik.

A hathetes kontroll tehát egyszerű vizsgálat sok beszélgetéssel. Ekkor lehetőség adódik az éppen napirenden lévő szoptatási problémák megbeszélésére is, de ha korábban volt gond, természetesen nem szabad hat hétig várni a segítségkéréssel, érdemes jól képzett szoptatási tanácsadót felkeresni.

Fontos témák
Legkésőbb a hathetes kontrollon meg kell beszélni a fogamzásgátlást is. Nyilván rengeteg a kérdés ezzel kapcsolatban, s hogy el ne felejtsük, célszerű előtte átgondolni és leírni. Attól függően, hogy belátható időn belül tervezünk-e még babát, választhatunk a hatékony és a még hatékonyabb módszerek között. A természetes fogamzásszabályozás szoptatás idején nehezebben értelmezhető, előfordulhat, hogy az első peteéréskor mindjárt megfogan a kistestvér. Szoptatás alatt is teherbe lehet esni! A hathetes kontrollon sor kerülhet a szüléssel kapcsolatos élmények megbeszélésére is, s ha kérdések merültek fel, ezeket minél előbb célszerű tisztázni az orvossal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top