Baba

Gyümölcsöt a törpéknek!

Gyümölcsevésre általában nem nehéz rávenni a piciket, hiszen fülük kivételével valamennyi érzékszervüket megszólítja egy szép, érett gyümölcs: élénk szín, finom illat, édes-savanykás íz, változatos, érdekes külsõ: ez aztán tetszik a csöppségnek!

Voltaképpen mindegy, hogy zöldséggel, gyümölccsel vagy gabonafélével kezdjük a hozzátáplálást a baba hat hónapos kora után. Nyáron és a kora őszi hónapokban azonban annyira csábító a gyümölcskínálat, hogy nem nehéz választani. Néhány fontos szabályt tartsunk szem előtt! Egyszerre csak egyféle gyümölcsöt adjunk kezdetben, és néhány napig ugyanazzal próbálkozzunk. Olyan fajtát válasszunk, amely könnyen emészthető és ritkán okoz allergiát. Ezeknek a feltételeknek az alma, őszibarack, körte hármasa felel meg leginkább. Az első kóstolgatások után már meggyel, cseresznyével, kajszibarackkal is kínálhatjuk a babát. Ha már kipróbáltuk ezeket a gyümölcsöket, és ízlettek a kicsinek, csalánkiütést, hasfájást vagy hasmenést sem okoztak, a hozzátáplálás második-harmadik hónapjában jöhet a görögdinnye, sárgadinnye, ringló, szilva, szőlő. Az aprómagvas gyümölcsöket, például a málnát, epret, szamócát, szedret, ribizlit általában csak másfél éves kortól ajánlják, mivel előfordulhat, hogy allergiát okoznak. Ha kisgyerekünk az első életév folyamán nem bizonyult különösebben érzékenynek, és jól fogadta az újdonságokat, esetleg egyéves kortól is megkínálhatjuk a bogyósokkal, persze egyszerre csak egy-két szemmel.
Sajnos kicsi az esély, hogy a kóstolgatás első hetei éppen a gyümölcsszezon kellős közepére esnek, ezért ahelyett, hogy a kelleténél korábban adnánk a csecsemőnek gyümölcsöt, inkább a tartósításon gondolkodjunk el.





Lekvár, kompót és fagyasztás
Bármelyik üveges bébidesszerttel felveheti a versenyt saját főztünk íz, vitamintartalom és minőség tekintetében. Ha makulátlanul tisztára mosott befőttesüvegbe tesszük el a felforralt, még forró lekvárt, rácsavarjuk a tetejét, és nyomban fejtetőre állítjuk, majd így, ahogy van, gondosan több réteg újságpapírba csomagolva dunyhákkal kibélelt ládába tesszük, hogy minél tovább tartsa a hőt, még tartósítószert és cukrot sem kell hozzáadnunk, nem fog megromlani. Használjunk nagyon érett, magas természetes cukortartalmú gyümölcsöt erre a célra, és főzzük addig, amíg kissé besűrűsödik, így biztos a siker. Csak a jól záró fémfedő alkalmas erre a célra, a műanyag és a celofán nem! A másik lehetőség a fagyasztás, így megkíméljük a gyümölcs teljes vitamintartalmát. Érdemes kicsi adagokra osztani a pépesre turmixolt fagyasztanivalót, és feliratozva, külön gyűjtődobozban a mélyhűtőbe tenni. Milyen jó lesz januárban elővenni egy kis kajszi- vagy őszibarackot, benne a nyári napfény ízével! A fagyasztott gyümölcspépeket sokoldalúan használhatjuk: magában, palacsintába, császármorzsához, húsokkal és krumplival kiegészítve babaebédnek, tejjel vagy más, lédús gyümölccsel keverve turmixnak. Ha a babának vannak kedvenc gyümölcskombinációi, ezekből együtt is érdemes eltenni néhány adagot. Gyümölcsök felhasználásával húsos, tartalmasabb ételt is főzhetünk. Érdemes ebből nagyobb adagot készíteni, és pici porciókra osztva, például műanyag kávéspohárban vagy bébiételes üvegben lefagyasztani. A tároláshoz használjunk a mélyhűtőben egy nagyobbacska dobozt.
Cseresznyéből, meggyből, málnából, ribizliből, szederből és eperből nemcsak turmixszal pépesítve, hanem megmosva és lecsepegtetve, darabosan is érdemes eltenni, ez remek alapanyag lesz müzlihez, süteményhez, gyümölcsleveshez.

Milyen állagú legyen?
Amíg egyáltalán nincs foga a csecsemőnek, kezdjük a kóstolgatást néhány kávéskanál frissen préselt gyümölcslével vagy sima péppé turmixolt, meghámozott gyümölccsel. Az almát speciális almareszelővel tehetjük a legfinomabb állagúvá. Ha alul virít már két szál fogacska, a baba remekül boldogul a puha húsú, lédús gyümölccsel. Az ölünkben tartott babának kínáljuk a megmosott, kezünkben tartott gyümölcsöt. Ő pedig kilyukasztja fogacskáival a héjat, szívogatja a levét, és közben majszolja a puha gyümölcshúst. Ezt a mutatványt kajszival, őszivel, érett körtével, ringlóval és nektarinnal kísérelhetjük meg. Ha fölül is kibújtak a fogak, átmenetileg óvatosabbnak kell lennünk, mert előfordul, hogy túl nagy darabokat harap le a gyümölcsből, és félrenyelheti. Ekkor átmenetileg, amíg ő is megtanul kisebbeket harapni, villával nyomkodjuk szét, és kanállal kínáljuk a gyümölcsöt. Végül, amikor már túl van ezen a nehéz korszakon, jöhetnek a kistányéron, egészben vagy darabolva, de nem pépesítve kínált gyümölcsök. A legtöbb kisgyerek szívesen veszi, hogy önállóan ehet, és örömmel nyújtja kezecskéjét a gyümölcsdarabok felé.





6-7 hónapos kortól
Meggypüré almával

Hozzávalók: babaadagonként 10-15 szem meggy, egy kisebb alma, egy-két teáskanál natúr instant rizspehely
Reszeljünk le egy kisebb, meghámozott almát almareszelővel. Mossuk meg a meggyet, csepegtessük le, magozzuk ki, és keverjük az almapéphez, majd turmixoljuk össze botmixerrel. Tartalmasabbá és sűrűbbé tehetjük, ha egy kanálka natúr rizspelyhet keverünk hozzá.
Változatok
Sok baba rajong a meggy fanyar, savanykás ízéért! Nagyon finom összhatást érhetünk el, ha a meggyhez kajszibarackot, banánt, körtét keverünk. Ráadásul a meggyet nagyon jól lehet fagyasztani, így igazi, sokoldalúan felhasználható vitaminbombát teszünk el, ha néhány zacskót telerakunk vele. Nagyon lédús, ezért arra is kiválóan alkalmas, hogy a babának gyümölcslét préseljünk belőle.

8-9 hónapos kortól
Őszibarackos pulyka krumplival

Hozzávalók babaadagonként: egy evőkanálnyi pulykamellfilé, egy kisebb őszibarack, egy kicsi krumpli, egy teáskanál étolaj
Vágjuk egészen kicsi darabokra a pulykamellet, majd pirítsuk meg egy teáskanál olajban. Adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott krumplit, öntsük fel vízzel, és főzzük puhára körülbelül tíz perc alatt. Amikor már majdnem kész, keverjük hozzá a meghámozott, feldarabolt őszibarackot, és főzzük együtt az újraforrástól számított egy-két percig. Ha langyosra hűlt, pépesítsük botmixerrel.
A gyümölcsökkel dúsított húsos püréket különösen szeretik a kicsik az édeskés, savanykás íz miatt. Az üveges bébiételek hasonló menüinek szinte mindegyike tartalmaz hozzáadott cukrot, az otthon készítettbe azonban csak egészséges hozzávaló kerül.
Változatok
Ugyanilyen sikere lesz a meggy-hús-krumpli, nektarin-hús-krumpli, ringló-hús-krumpli változatoknak. Próbáljuk csak ki! A főzött babaételt két napig tárolhatjuk hűtőszekrényben.

12 hónapos kortól
Császármorzsa párolt ringlóval
Hozzávalók egy családi adaghoz: fél liter tej, hat evőkanál búzadara, egy csipetnyi jódozott só, öt tojás, négy evőkanál cukor, 80 deka ringló, őrölt fahéj, egy evőkanál olaj, porcukor, vaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez
Áztassuk be a búzadarát néhány órára a tejbe. Mielőtt nekilátunk a sütésnek, melegítsük előre a sütőt 180 Celsius-fokosra. Verjük habosra mind az öt tojást a cukorral, és lassú mozdulatokkal keverjük a tejes búzadarához. Kenjünk ki vajjal vagy margarinnal egy magas peremű, hőálló üvegtálat, öntsük bele a masszát és toljuk a sütőbe. Kis idő múlva, amikor már barnulni kezd a teteje, húzzuk ki a sütőből, olajba mártott evőkanállal szaggassuk kicsit össze, majd toljuk vissza. Ettől lesz darabos, „morzsaszerű”. Miközben sütjük, a félbevágott, kimagozott ringlókat kezdjük el kevés vajon párolni. Hintsük meg őrölt fahéjjal, de cukrot ne adjunk hozzá, és ne várjuk meg, amíg szétsül. Akkor a legfinomabb, ha félig nyers marad. A morzsához tálaláskor tegyük hozzá a ringlót, és szórjuk meg egy picit porcukorral.





18 hónapos kortól
Gyümölcsös jégkrémek
Hozzávalók: jégkrémenként egy közepes nagyságú kajszi- vagy őszibarack vagy más friss gyümölcs, frissen facsart citromlé, natúr joghurt, natúr krémtúró vagy ricotta, műanyag jégkrémkészítő készlet
Többféle változattal is kísérletezhetünk, tartalmasabb és finomabb lesz bármelyik készen kapható pálcás jégkrémnél. Hámozzuk meg a gyümölcsöt. A legegyszerűbb, ha a nyers, pépesített, pár csepp citromlével kevert gyümölcspürét töltjük a kis tokokba. Ne legyen egészen tele, amikor rányomjuk a tetejét és beleszúrjuk a pálcát. Cukrozni felesleges, ha érett, édes gyümölcsből készítjük, legjobb hozzá az eper, a meggy, a kajszi- és az őszibarack. Nagyon finom a joghurtos körtefagyi: a nyers körtepépet összekeverjük egy pici őrölt fahéjjal és két evőkanálnyi natúr joghurttal, így egy közepes körtével két formát tudunk megtölteni. A krémtúróhoz keverjünk hozzá két rész nyers, édes gyümölcspürét, majd töltsük a formába. A fotón az epres változat látható. Könnyebb, krémesebb lesz a jégkrém, ha joghurt és krémtúró helyett felvert tejszínhabhoz keverjük a gyümölcspürét. Nagy melegben remek tízórai vagy uzsonna lesz belőle, készítésével a nagyobbacska gyerekek is boldogulnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top