Baba

Mikor jön meg újra?

Sokan nem is gondolják, hogy a baba megfoganásával akár évekre is búcsút mondhatnak havi ciklusuknak. A szülés utáni vérzéskimaradás nagyon egyedi mintát követ, nem könnyû rajta eligazodni.

A fogamzás után a szülés újabb hormonális vihart jelent a szervezet számára. Ez nagyon változatos “tüneteket” okoz. Többek között megindul az anyatej termelése, összehúzódik a méh, bizonyos zsírpárnák karcsúsodni, mások gyarapodni kezdenek, érzelmi hullámhegyek és hullámvölgyek követik egymást, és hosszabb-rövidebb időre szünetel a peteérés, vagyis nem tér vissza a menstruáció. Ez utóbbi szorosan összefügg a szoptatással, de az anya alkati adottsága is erősen meghatározó.
Szülés után az első hat hétben biztosan nincs peteérés, a nem szoptató nőknek azonban a hetedik héttől kell számítaniuk arra, hogy termékenyek lesznek. Szoptató nőknél azonban nagyon változatos a kép. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy teljes szoptatás mellett is „újraindul” a ciklus. A másik véglet: csak a szoptatás teljes abbahagyása után lesz peteérés, akár a kicsi két-három éves korában.

Mire számíthatok?
A két véglet között minden változat lehetséges. Ami biztos: ha a baba ritkábban vagy rövidebb ideig szopik, nő az esély arra, hogy visszatérjen a havi vérzés. Ehhez elég akár az, ha cumit adunk neki, ha végigalussza az éjszakát, vagy elkezd lelkesedni az anyatejen kívül más ételekért is, és emiatt kevesebb anyatejre van szüksége.
A szoptatás alatti vérzésszünetet egyes nőknél megszakíthatja pecsételő, rendszertelen időben jelentkező vérzés, ehhez elég a női szervezet hormonháztartásának húszszázalékos ingadozása is. Elképzelhető, hogy ezután hónapokig nem jelentkezik újból vérzés, de az is lehet, hogy két hét múlva igazi menstruáció következik.
Ez az enyhe vérezgetés sem máskor, sem a szoptatás idején nem jelent biztosan terméketlen napokat, lehet, hogy éppen a peteérés idejére esik. A termékenység alakulását a hüvelyváladék vizsgálatával és hőmérőzéssel követheti nyomon, aki nem szeretne még kisbabát, de sem mechanikus, sem hormonális fogamzásgátlást nem akar alkalmazni. A módszerről a www.szexinfo.hu/upload/novedelem/document/csaladtervezes_term_modszerei.htm oldalon, vagy Szil Péter: Természetes fogamzásszabályozás című könyvecskéjéből tájékozódhat, illetve kérdéseivel felkeresheti a Természetes Családtervezők Munkaközösségének munkatársát.






Jó a jóban
Bármennyire is nőiségünk jelképe a havi vérzés, valljuk be, néha a pokolba kívánjuk a dolgot, hiszen nem túl kényelmes napokig a betéttel, tamponnal bajlódni, főleg, ha nem otthon vagyunk. Van, akinek alhasi fájdalom, migrén, érzelmi hullámzások vagy más kellemetlenség kíséri a ciklusát. Számukra a laktációs (szoptatás alatti) amenorrhea (vérzéskimaradás) áldásos lehet, annál jobb, minél tovább tart. Kevesen tudják, hogy a jóban a kényelmen kívül más előny is rejtezik. Közben ugyanis viszonylag egyenletes hormonszinttel „dolgozik” a szervezet. Így csökken a hormonális változások okozta megbetegedések esélye, a petefészekrák és egy bizonyos típusú emlődaganat előfordulása ritkább a sokáig szoptató nőknél, és csontritkulásban is ritkábban szenvednek életük későbbi szakaszában.

Menzesz és szoptatás
Egyes anya-gyerek párosoknál a szoptatás alatt visszatérő menstruáció sok kavarodást okozhat, de megfelelő gyakorlattal és kitartással biztosan átvészelhető ez a néhány nap. Egy percig se higgyük el, hogy a havi vérzés visszatérése a tej elapadásához vagy minőségének romlásához vezet. A valódi problémát az jelentheti, hogy a ciklusnak ebben a fázisában a tejmennyiség csökkenhet, a tej íze (a mama illata, viselkedése, érzelmi állapota) megváltozhat, ennek hatására egyes kisbabáknál csökken a szopás iránti lelkesedés. Szélsőséges esetben a baba elutasítja a mellet – átmenetileg. Ez tehát szopási sztrájk. Ilyenkor a kizárólag szoptatott babának csak akkor adjunk anyatej helyett mást, ha mi magunk is abba akarjuk hagyni a szoptatást. Ellenkező esetben az első teendő, hogy írjuk fel a fejünkbe nagy betűkkel: ÁTMENETI nehézségről van szó! Kérjünk fizikai és lelki segítséget a következő napokban, és használjuk ki azt az időszakot, amikor a baba szívesebben elfogadja a mellet. A legtöbb apróság éjjel és hajnalban, félálomban még akkor is gond nélkül szopik, ha nappal minden szoptatás elutasításba, sírásba torkollik. Ne adjunk a kicsinek se cumit, se cumisüveget, így arra sarkalljuk, hogy mellünkön elégítse ki szopási igényét. Ha a szoptatással végképp nem boldogulunk, adjunk lefejt tejet pohárból, de továbbra is kínáljuk meg a mellünkkel, amikor enni szeretne. Ne essünk kétségbe: havonta néhány „nehéz” napról van szó. Féléves kor után annyival könnyebb a dolgunk, hogy nem kell aggódnunk babánk gyarapodása miatt: ha valóban éhes a kevesebb (vagy kevésbé finom) tej miatt, valamivel többet fog enni a kiegészítő táplálékokból. Számíthatunk arra, hogy lelkesedése a menstruáció végeztével újra visszatér majd.

Kistestvért akarunk!
Gyakori kérdés, hogy vajon teljesen el kell-e választani a babát, ha a család úgy érzi, eljött a kistestvér ideje. Ha visszatért a normális ciklus, erre nincs semmi ok.
Szoptatás mellett (a manapság jellemző szoptatási szokásokat figyelembe véve) szintén könnyen teherbe lehet esni. Régebben, amikor a nagycsalád hétköznapi dolognak számított, ritkán fordult elő, hogy az egymást követő testvérek ugyanabban az évben jöttek volna világra, de nem volt szokatlan, hogy egy családanya, aki a húszas éveitől folyamatosan szoptatott – akár terhesen, akár nem – nem is menstruált a változó kor beköszöntéig. Gyerekei úgy érkeztek egymás után, akár az orgonasípok. Azt szeretném ezzel bizonyítani, hogy ha már tervezzük a következő babát, de csecsszopónk még nem akarja magát elválasztani, helyesen döntünk, ha a meglévő gyereknek kedvezünk. Tény, hogy nekünk is időre van szükségünk ahhoz, hogy testünk felkészüljön a következő terhességre, s ez az egyre ritkuló szoptatás mellett éppen hogy nem lehetetlen „feladat”. Így ugyanis jó esélyünk lehet arra, hogy egészséges peteérésünk legyen, és gyógyszeres beavatkozás nélkül is megfoganjunk.

Hormonális fogamzásgátlás
Szoptatás alatt a csak sárgatesthormont tartalmazó fogamzásgátlók jöhetnek szóba. Ezeket folyamatosan kell alkalmazni, és így nem lehet megmondani, mikor lehet a vérzésre számítani. Akinek a gyógyszer mellett három hétnél gyakrabban jelentkezik vérzése, annak valószínűleg nem ez a védekezési módszer a legmegfelelőbb, ezért orvosával meg kell beszélnie a további lehetőségeket.

Laktációs amenorrhea módszer:
Vajon miért három-négy év a törzsi társadalmakban a testvérek közötti korkülönbség? Ennek az igény szerinti (ezért gyakori és hosszan tartó) szoptatás, valamint a kisgyerekkel való szoros testi kapcsolat az oka. A nyugati kultúrában sem kell kihagyni a számításból ezt a lehetőséget. Több mint 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy úgynevezett “teljes szoptatás” esetén, vagyis ha az alábbi feltételek teljesülnek, a női termékenység nem tér vissza:
– a szülés óta nem telt el hat hónapnál hosszabb idő;
– a szülés utáni 56. nap óta nem volt vérzés;
– a baba nem kap semmit anyatejen és anyamellen kívül (cumit sem);
– igény szerint szopik éjjel-nappal;
– a szoptatások összideje legalább napi százhúsz perc;
– a szoptatások közt soha nem telik el hat óránál hosszabb idő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top