Baba

Az apás szülésrõl

Sorozatunkban Békés Emõke dúla válogat a hozzá érkezõ levelek közül. A várandósság, a szülés, a születés és a nevelés problémáival kapcsolatos kérdéseidet oszd meg vele! Hetente egy levélre oldalunkon válaszol.

Kedves Emőke!
 
Első babánkat várjuk a párommal együtt. A kérdésem az lenne, hogy a szülésnél hogy tud segíteni nekem a párom, ha benn lesz a szülőszobában.
Ugyanis még gondolkozik rajta, hogy bejöjjön-e majd, de szerintem csak az a problémája, hogy nem tudja, mit fog ott csinálni, és nem akar felesleges emberként téblábolni az orvos és a szülésznő mellett.
Arra lennék kíváncsi, hogy mit tegyen, hogy tud nekem segíteni, hogy masszírozzon stb.
 
Várom válaszodat!
 
                                                                     Üdvözlettel: Szilvi

Kérdéseiddel, problémáiddal fordulj Emőkéhez! Várja leveleidet a dula@nlcafe.hu címen. A hozzá érkező levelek közül hetente egyet itt, a Nők Lapja Cafe oldalain válaszol meg. 
Emőke bemutatkozása »   

Kedves Szilvi!

Ha egy apa úgy dönt, hogy szeretne jelen lenni gyermeke születésekor, és ezt a párja is igényli, akkor már nem lehet felesleges a szülőszobán. Pusztán az, hogy jelen van, óriási támaszt jelenthet a vajúdás óráiban. Az ő támogatása elsősorban érzelmi jellegű, szeretetével, figyelmével segíthet át majd a vajúdás nehezebb pillanatain.
Az apa és a baba korai kötődése szempontjából is nagy jelentősége van annak, ha az apa is átéli azokat a pillanatokat, amikor a gyermeke a világra jön. Olyan ez, mint amikor egy kör bezárul. Egy amerikai dúlától hallottam ezt a gyönyörű gondolatot: az apa ad egy szerelmi ajándékot az anyának, és az anya 9 hónap múlva visszaadja azt.
Azt gondolom, hogy ezen a különleges alkalmon az a fontos, hogy együtt éljétek át a gyermeketek világra érkezésének pillanatait, és az apának ez ne egy feladat legyen, ahol a külső szemlélők számára  meg kell felelni.

Természetesen léteznek olyan vajúdást könnyítő technikák (masszírozás, borogatás), amikkel segíteni tud fizikailag is. Ezeket a technikákat szívesen megmutatom a szülésfelkészítő foglalkozásaimon, és ott természetesen ki is próbálhatjátok a különböző pozíciókat.

Jó, ha a párod odafigyel arra, hogy eleget igyál. Érdemes a vajúdás alatt elvesztett folyadékot szénsavmentes ásványvízzel vagy gyümölcslével folyamatosan pótolni. A vajúdás korai szakaszában ennivalóval is kínálhat, később inkább már csak egy-egy kocka csokoládé vagy szőlőcukor esik jól, ezek azonban sok energiát adnak.

A vajúdó nő általában elfelejtkezik arról, hogy gyakran pisiljen, pedig a folyamat haladásának szempontjából fontos, hogy ne legyen tele a hólyagja. Ha a párod erre emlékeztet, és kikísér a WC-re, ezzel szintén sokat segíthet.
Az aktív vajúdási szakban, amikor a nők gyakran izzadnak, nagyon kellemesen frissít a hideg vizes törülköző, amivel a homlokodat, nyakadat tudja felfrissíteni, de van olyan, akinek a legyezés esik ilyenkor a legjobban.

Olvasd el Emőke korábbi írásait is!
• A császármetszésről »
• Az elalvásról » 

Amikor elérkezik egy-egy holtpont, akkor segíthet azzal, ha egy új testhelyzetet javasol. Minden kis változtatás továbblendíthet, még akár olyanok is, amikor csak a környezetet változtatja egy kicsit meg (pl. ha eddig csukva volt az ablak, akkor kinyitja, vagy ha égett a lámpa, akkor lekapcsolja).
A kitolási szakban pedig óriási támaszod lehet a szó szoros és átvitt értelmében is. Lehet, hogy a kezét szorongatod, lehet, hogy a karjaival tart, de a biztató, bátorító, esetleg a meghatottságtól el-elcsukló hangjai biztosan rengeteget jelentenek majd.

Meggyőződésem, hogy ha a figyelmével, szeretetével fordul feléd, akkor úgy fog tudni támogatni, hogy az neked a legjobb legyen.

                                                                              Emőke 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top