Baba

A szoptatási nehézségekrõl

Sorozatunkban Békés Emõke dúla válogat a hozzá érkezõ levelek közül. A várandósság, a szülés, a születés és a nevelés problémáival, kérdéseiddel fordulj hozzá! A levelek közül hetente egyre oldalunkon válaszol.

Kedves Emőke!

Öthetes kisbabámmal minden rendben, szépen fejlődik (3300-zal született, jelenleg 4200 g), eszik rendesen, és a délelőttöt leszámítva pihen is szépen. Pár napja viszont egy érdekes jelenségre lettem figyelmes. Szopizás közben mintha valami nagyon nem tetszene neki. Néha fölsír, néha pedig nagyon idegesen rugdos, csapkod, karmolja a mellkasomat, a kis kezével ütlegel engem, meg a saját fejecskéjét is. Mitől lehet ez? A védőnő mondta, hogy talán nem jön rendesen a tej. Szerintem ez nem így vagy, mert le szoktam ellenőrizni közben, és jön rendesen. Meg ha nem lenne elég neki a tej, akkor nyűgösebb lenne, és szólna, hogy kell még neki, nem? Lehet, hogy túl sok jön, és nem bírja nyelni? Illetve még arra gondoltam, hogy pár napja újra elkezdtem sportolni, és lehet, hogy ettől megváltozott a tejem íze?

Van-e olyan, hogy túlevés? Sokszor látom, hogy a kisfiam már majdnem szétpukkad, annyit evett, de nem engedi el a cicimet, és csak szívja, szívja. Utána persze szép nagyokat hány, amitől meg nagyon megijed szegénykém. Ez normális?

A szopizások nálunk 1-1,5 órásak. Ezt hogyan lehet csökkenteni? A kisbabám imád a cicimen lógni. Én is nagyon szeretem, éjszaka meg a délutáni szieszta idején nem is gond, mert együtt bealszunk szépen, de napközben csinálnék mást is a szoptatáson kívül.

Hogyan lehet a babát rászoktatni, hogy ritkábban egyen, illetve hogyan fog változni az étkezési szokása?

Válaszodat előre is köszönöm!
 

Nóra

Kérdéseiddel, problémáiddal fordulj Emőkéhez! Várja leveleidet a dula@nlcafe.hu címen. A hozzá érkező levelek közül hetente egyet itt, a Nők Lapja Cafe oldalain válaszol meg. 

Emőke bemutatkozása »    

Kedves Nóra!
 
Szívből gratulálok a kisbabád gyönyörű gyarapodásához.
 
A leírtak alapján én is arra gondolok, hogy nagyon jön a baba szájába a tej, és nem bírja olyan gyorsan nyelni, ezért csapkod és kapkodja a fejecskéjét. Előfordul, hogy a tejleadó reflex erős, és ilyenkor a baba a meginduló tejet nem tudja olyan ütemben nyelni, ahogy az jön. Ezen úgy tudsz segíteni, hogy a szopi előtt egy kicsit (10-20 ml-t) lefejsz. A rövid fejés elég ahhoz, hogy az első erős tejleadó reflex kiváltódjon, és ezután már nem fog annyira dőlni a tej. Ez főként akkor segíthet, ha az előző szoptatás óta már több óra is eltelt, és a mell nagyon telített. 
 
 

Ha ilyen sokáig van a baba a melleden, és utána hány is, akkor valószínűleg tényleg többet eszik, mint amennyire szüksége van.
Az lenne a cél, hogy el tudd különíteni az aktív szopást az ún. komfortszopás idejétől. Az aktív szopás időszaka az, ami alatt a baba táplálkozik. Ilyenkor fenn kell tartani az éberségét, hogy ritmikusan, erősen szívja a mellet. Ez ebben a korban 40 perc körüli idő általában. Ha ezalatt elszunyókálna, érdemes finoman dörzsölgetni a kis tenyerét. 
A kisbabáknak szükségük van a komfortszopásra is, ami már nem a táplálkozás része, de rendkívül fontos a kötődés kialakulásához és a baba nyugalmához. Ehhez azt a mellet kell kínálni, amelyikből a baba szopott, tehát nincs úgy telítődve.
Az 1-1,5 órás szoptatás valóban hosszú idő, így az egész nap másról sem szól. Lecsökkenteni úgy lehet, hogy amikor azt tapasztalod, hogy a baba elpilledt, akkor óvatosan (a kisujjadat a baba szájzugánál a szájába dugva) el kellene emelni a melledről. Vannak olyan babák, akik nagyon szeretnek ilyen szoros kapcsolatban lenni a mamájukkal, náluk általában az is beválik, ha az anyukájuk magára köti egy hordozókendőben.
Akár kendőben, akár fekve, próbáld meg a testeden, de nem mindig a melleddel a szájában megnyugtatni őt.
 
Nyugodtan sportolj, a testmozgás nem változtatja meg a tej ízét. A mértékletességre azonban oda kell figyelni, mert ha túlságosan elfáradsz, csökkenhet a tej mennyisége.
 

Emőke  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top