Baba

Ezeket mindenki utálja?

A gyümölcsök mellett zöldségpürékkel is kezdhetjük a hozzátáplálást hat hónapos kor után. Ahogy múlnak a hónapok, egyre változatosabb finomságokkal lephetjük meg a kicsit és a családot.

Hús krumplival, néha rizzsel, tésztaételek nyakra-főre. Sok családban meglehetősen egyhangúvá válik az étlap, s ennek egyik oka, hogy jóformán egyik zöldség sem szerepel a kínálatban. Azokat mindenki utálja – jelenti ki saját tizenöt éves fiacskám is, aki pedig csecsemőként, kisgyerekként és még utána is hosszú évekig nagy rajongója volt számtalan, zöldségekből készült ételnek, egyetlenegyet sem tudnék említeni, ami valaha is a tányérján maradt volna. Bízom benne, hogy ez csak múló hóbort nála, s egy szép napon ugyanolyan széles mosollyal közelít majd a párolt céklához, brokkolihoz, ahogy kilenc hónaposan is tette. Zöldségeket persze nem kötelező enni, de komoly veszteség volna, ha kimaradnának az alapanyagok sorából. Ásványi anyagok, folsav, vitaminok, rostok és változatos ízvilág – azt hiszem, a siker tényleg csak azon múlik, hogy a finom alapanyagokból finom ételek is készüljenek.

Milyen sorrendben?
Először a könnyen emészthető burgonya, sütőtök, cékla, sárgarépa és ezek keverékei kerüljenek a babatányérba. A krumpli kivételével mind édeskések, s ha egy kis anyatejet is keverünk hozzá, még ismerősnek is érzi majd az első falatokat a baba. Az első kóstolgatáshoz tényleg csak nagyon kevés alapanyag kell: két szeletke krumpli, három-négy karika répa, néhány kávéskanál sütőtök. Ne cukrozzuk ezeket az ételeket! A házi pürékbe szerencsére csak az kerül, amit belerakunk. Az üveges zöldséges bébiételek szinte valamennyi változatában van cukor vagy almalésűrítmény. Pedig egyáltalán nem igaz, hogy a csecsemőknek szükségük volna erre! Az édesítés csak arra jó, hogy később is főként édeset akarjanak enni. Kipróbálhatunk zöldség-gyümölcs keverékeket is, a legtöbb baba rajong az alma-krumpli, sütőtök-alma, sárgarépa-alma keverékekért. Hét-nyolc hónapos kortól lassan jöhet a zöldborsó, zöldbab, kelbimbó, brokkoli. Ha a baba csak hét-nyolc hónaposan kezdett kóstolgatni, várjunk ezeknek a bevezetésével addig, amíg az elsők közé tartozókat már szívesen eszi. A száraz hüvelyesek közül a vörös lencsével kezdhetünk kilenc hónapos kor után, majd ha ezzel nem volt gond, apránként a többit is kipróbálhatjuk, először természetesen csak kicsi adagokat. Dúsítsuk a babaételeket értékes, jó minőségű olajokkal, például olívával, hidegen préselt kukoricacsíra-, tökmagolajjal. A sózással óvatosan bánjunk, semmiképp se saját ízlésünket vegyük figyelembe, a kicsinek még minden íz új!





Milyen állagú legyen?
Jó ötlet, ha először gyümölcscentrifugával készített répa- vagy céklalével kínáljuk kispohárból.
Ha nem túl lelkes a baba, először turmixoljuk egészen finom állagú péppé az ennivalót, hígítsuk kis anyatejjel, s próbálkozzunk így. Cumisüvegbe sose tegyük a főzeléket!
Ha már van két fogacskája, talán szívesen próbálkozik a villával szétnyomott, tehát picit darabos, de azért rágást nem igénylő péppel.
A nagyobb, kézbe vehető, párolt zöldségekkel, mint például a levesben főtt répával, zellerdarabbal is kísérletezhetünk, ha alul már van két fog, de amikor a fenti kettő is kinő, eleinte legyünk résen, mert előfordul, hogy túl nagy darabokat harap.

6-7 hónapos kortól
Karalábés céklapüré

Hozzávalók két adag babaételhez: egy kisebb, zsenge cékla, fél zsenge karalábé, egy krumpli

A céklát édeskés íze miatt szívesen eszik a picik, ezért többféle változatban is kipróbálhatjuk. Gyümölcscentrifugával levet préselhetünk belőle, nagyon finom sárgarépalével keverve. A püré készítéséhez hámozzuk meg és daraboljuk fel a céklát, a karalábét és krumplit, majd főzzük puhára. Botmixerrel pépesítsük saját főzőleve felhasználásával. Se cukrot, se sót nem kell raknunk az első pürékbe! Fontos, hogy fiatal és friss zöldséget válasszunk. Ez abból látszik legjobban, hogy a frissen szeletelt céklából, karalábéból szinte folyik a lé, és ha rágcsáljuk, zsengének, ropogósnak találjuk. Ha már őrlőfogai is vannak a kicsinek, tízóraira, uzsonnára nyers cékla- és karalábészeletkékkel is kínálhatjuk, nagyon finom csemege, és saláta-alapanyagnak sem utolsó.
Nagyobb mennyiséget is főzhetünk belőlük, mert némi vajon megpirítva, frissen aprított petrezselyemmel és sajttal megszórva a nagyoknak is ízleni fog.
Ne lepődjünk meg, ha céklaevés után pirosas színű lesz a baba széklete!

8-9 hónapos kortól
Kacsaleves zöldségekkel

Hozzávalók négy személynek: egy kacsamell, három sárgarépa, két fehérrépa, egy kicsi zellergumó, néhány zellerlevél, egy maréknyi kígyóbab, néhány szem krumpli, jódozott só, petrezselyem, étolaj

F




ejtsük le a húst a vastag zsírrétegről, majd szeleteljük fel vékony lapocskákra. Pirítsuk meg két teáskanálnyi olajon a kacsamellfilé-darabokat, majd öntsük fel bőségesen vízzel, és tegyük bele a megmosott, meghámozott és felkarikázott répát, fehérrépát, krumplit és zellert. A kígyóbab két végét törjük vagy vágjuk le, és ezután tegyük a levesbe. Főzzük puhára a zöldségeket és a húst körülbelül negyven perc alatt. Csak picit sózzuk meg, nehogy ehetetlenné váljék a baba számára. A felnőttek utólag is sózhatják az adagjukat, és az ő tányérjukba kerülhet az aprított petrezselyem is. A nagyok ételeiért rajongó, az evés terén már nem egészen kezdő babák nagyon szívesen isszák leveseskanálból a finom lét, de ha összeturmixoljuk a hozzávalókat, kacsahúsos zöldségpüré lesz az eredmény. Ebből több adagot is készíthetünk, és fagyasztva raktározhatjuk. A levest természetesen csirke-, sertés- vagy marhahúsból is elkészíthetjük, de a kacsahús üdítő változatosságot jelent.

10 hónapos kortól
Spárgatökös ragu

Hozzávalók négy személynek: 50 deka darált pulykamell, egy darab egykilós spárgatök, egy nagy fej vöröshagyma, két gerezd fokhagyma, jókora csokor kapor, étolaj, jódozott só, krumpli és némi olívaolaj a krumplipüréhez

Mossuk meg, vágjuk félbe, majd kaparjuk ki evőkanállal a tök magjait. Ezután hámozzuk meg, vágjuk csíkokra, majd kockákra. A darált húst pirítsuk meg olajon fonnyasztott hagymán és fokhagymán, majd keverjük hozzá a tökdarabokat, és fedő alatt pároljuk mindaddig, amíg a tökdarabkák szinte teljesen szétfőnek. Ekkor szórjuk bele a megmosott, felaprított kaprot. Köretnek legjobb a krumplipüré. Ha a villával összetört és kis olívaolajjal meglocsolt krumplit vágódeszkára simítjuk, süteményszaggató formával különböző alakú krumplihalmokat varázsolhatunk a gyerekek tányérjára.





18-24 hónapos kortól
Cukkinis töltött zsemle

Hozzávalók négy darabhoz: 10 deka darált hús, egy teáskanál étolaj, jódozott só, két nagy, húsos paradicsom, két zsenge, kicsi cukkini, egy kis fej hagyma, oregánó és bazsalikom, 10 deka kecskesajt, négy zsemle

Pirítsuk meg kevés olajon a darált húst, sózzuk meg picit, majd keverjük hozzá az apróra vágott hagymát, paradicsomot és az ugyancsak pici darabokra szabdalt cukkinit. Szórjuk meg oregánóval és bazsalikommal (frisset és szárítottat is használhatunk hozzá, persze frissel a legfinomabb). Sütögessük a keveréket körülbelül öt percig. A zsemlék tetejét vágjuk le, a belsejéből csipkedjük ki a tésztát, majd a zöldséges keveréket töltsük a zsemlékbe. A tetejére tegyünk néhány darabka kecskesajtot, és szórjuk meg kis oregánóval. 200 Celsius-fokra melegített sütőben negyedórán át sütjük. A kicsik akkor kaphatják, ha már jól tudnak rágni. Jobb, ha félbevágva adjuk, és akkor, ha már langyosra hűlt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top