Hús krumplival, néha rizzsel, tésztaételek nyakra-főre. Sok családban meglehetősen egyhangúvá válik az étlap, s ennek egyik oka, hogy jóformán egyik zöldség sem szerepel a kínálatban. Azokat mindenki utálja jelenti ki saját tizenöt éves fiacskám is, aki pedig csecsemőként, kisgyerekként és még utána is hosszú évekig nagy rajongója volt számtalan, zöldségekből készült ételnek, egyetlenegyet sem tudnék említeni, ami valaha is a tányérján maradt volna. Bízom benne, hogy ez csak múló hóbort nála, s egy szép napon ugyanolyan széles mosollyal közelít majd a párolt céklához, brokkolihoz, ahogy kilenc hónaposan is tette. Zöldségeket persze nem kötelező enni, de komoly veszteség volna, ha kimaradnának az alapanyagok sorából. Ásványi anyagok, folsav, vitaminok, rostok és változatos ízvilág azt hiszem, a siker tényleg csak azon múlik, hogy a finom alapanyagokból finom ételek is készüljenek.
Milyen sorrendben?
Először a könnyen emészthető burgonya, sütőtök, cékla, sárgarépa és ezek keverékei kerüljenek a babatányérba. A krumpli kivételével mind édeskések, s ha egy kis anyatejet is keverünk hozzá, még ismerősnek is érzi majd az első falatokat a baba. Az első kóstolgatáshoz tényleg csak nagyon kevés alapanyag kell: két szeletke krumpli, három-négy karika répa, néhány kávéskanál sütőtök. Ne cukrozzuk ezeket az ételeket! A házi pürékbe szerencsére csak az kerül, amit belerakunk. Az üveges zöldséges bébiételek szinte valamennyi változatában van cukor vagy almalésűrítmény. Pedig egyáltalán nem igaz, hogy a csecsemőknek szükségük volna erre! Az édesítés csak arra jó, hogy később is főként édeset akarjanak enni. Kipróbálhatunk zöldség-gyümölcs keverékeket is, a legtöbb baba rajong az alma-krumpli, sütőtök-alma, sárgarépa-alma keverékekért. Hét-nyolc hónapos kortól lassan jöhet a zöldborsó, zöldbab, kelbimbó, brokkoli. Ha a baba csak hét-nyolc hónaposan kezdett kóstolgatni, várjunk ezeknek a bevezetésével addig, amíg az elsők közé tartozókat már szívesen eszi. A száraz hüvelyesek közül a vörös lencsével kezdhetünk kilenc hónapos kor után, majd ha ezzel nem volt gond, apránként a többit is kipróbálhatjuk, először természetesen csak kicsi adagokat. Dúsítsuk a babaételeket értékes, jó minőségű olajokkal, például olívával, hidegen préselt kukoricacsíra-, tökmagolajjal. A sózással óvatosan bánjunk, semmiképp se saját ízlésünket vegyük figyelembe, a kicsinek még minden íz új!
Milyen állagú legyen?
Jó ötlet, ha először gyümölcscentrifugával készített répa- vagy céklalével kínáljuk kispohárból.
Ha nem túl lelkes a baba, először turmixoljuk egészen finom állagú péppé az ennivalót, hígítsuk kis anyatejjel, s próbálkozzunk így. Cumisüvegbe sose tegyük a főzeléket!
Ha már van két fogacskája, talán szívesen próbálkozik a villával szétnyomott, tehát picit darabos, de azért rágást nem igénylő péppel.
A nagyobb, kézbe vehető, párolt zöldségekkel, mint például a levesben főtt répával, zellerdarabbal is kísérletezhetünk, ha alul már van két fog, de amikor a fenti kettő is kinő, eleinte legyünk résen, mert előfordul, hogy túl nagy darabokat harap.
6-7 hónapos kortól
Karalábés céklapüré
Hozzávalók két adag babaételhez: egy kisebb, zsenge cékla, fél zsenge karalábé, egy krumpli
A céklát édeskés íze miatt szívesen eszik a picik, ezért többféle változatban is kipróbálhatjuk. Gyümölcscentrifugával levet préselhetünk belőle, nagyon finom sárgarépalével keverve. A püré készítéséhez hámozzuk meg és daraboljuk fel a céklát, a karalábét és krumplit, majd főzzük puhára. Botmixerrel pépesítsük saját főzőleve felhasználásával. Se cukrot, se sót nem kell raknunk az első pürékbe! Fontos, hogy fiatal és friss zöldséget válasszunk. Ez abból látszik legjobban, hogy a frissen szeletelt céklából, karalábéból szinte folyik a lé, és ha rágcsáljuk, zsengének, ropogósnak találjuk. Ha már őrlőfogai is vannak a kicsinek, tízóraira, uzsonnára nyers cékla- és karalábészeletkékkel is kínálhatjuk, nagyon finom csemege, és saláta-alapanyagnak sem utolsó.
Nagyobb mennyiséget is főzhetünk belőlük, mert némi vajon megpirítva, frissen aprított petrezselyemmel és sajttal megszórva a nagyoknak is ízleni fog.
Ne lepődjünk meg, ha céklaevés után pirosas színű lesz a baba széklete!
8-9 hónapos kortól
Kacsaleves zöldségekkel
Hozzávalók négy személynek: egy kacsamell, három sárgarépa, két fehérrépa, egy kicsi zellergumó, néhány zellerlevél, egy maréknyi kígyóbab, néhány szem krumpli, jódozott só, petrezselyem, étolaj
F
10 hónapos kortól
Spárgatökös ragu
Hozzávalók négy személynek: 50 deka darált pulykamell, egy darab egykilós spárgatök, egy nagy fej vöröshagyma, két gerezd fokhagyma, jókora csokor kapor, étolaj, jódozott só, krumpli és némi olívaolaj a krumplipüréhez
Mossuk meg, vágjuk félbe, majd kaparjuk ki evőkanállal a tök magjait. Ezután hámozzuk meg, vágjuk csíkokra, majd kockákra. A darált húst pirítsuk meg olajon fonnyasztott hagymán és fokhagymán, majd keverjük hozzá a tökdarabokat, és fedő alatt pároljuk mindaddig, amíg a tökdarabkák szinte teljesen szétfőnek. Ekkor szórjuk bele a megmosott, felaprított kaprot. Köretnek legjobb a krumplipüré. Ha a villával összetört és kis olívaolajjal meglocsolt krumplit vágódeszkára simítjuk, süteményszaggató formával különböző alakú krumplihalmokat varázsolhatunk a gyerekek tányérjára.
Cukkinis töltött zsemle
Hozzávalók négy darabhoz: 10 deka darált hús, egy teáskanál étolaj, jódozott só, két nagy, húsos paradicsom, két zsenge, kicsi cukkini, egy kis fej hagyma, oregánó és bazsalikom, 10 deka kecskesajt, négy zsemle
Pirítsuk meg kevés olajon a darált húst, sózzuk meg picit, majd keverjük hozzá az apróra vágott hagymát, paradicsomot és az ugyancsak pici darabokra szabdalt cukkinit. Szórjuk meg oregánóval és bazsalikommal (frisset és szárítottat is használhatunk hozzá, persze frissel a legfinomabb). Sütögessük a keveréket körülbelül öt percig. A zsemlék tetejét vágjuk le, a belsejéből csipkedjük ki a tésztát, majd a zöldséges keveréket töltsük a zsemlékbe. A tetejére tegyünk néhány darabka kecskesajtot, és szórjuk meg kis oregánóval. 200 Celsius-fokra melegített sütőben negyedórán át sütjük. A kicsik akkor kaphatják, ha már jól tudnak rágni. Jobb, ha félbevágva adjuk, és akkor, ha már langyosra hűlt.