Baba

Fáj a baba hasa!

A kicsi látszólag ok nélkül, vigasztalhatatlanul sír, vagy inkább üvölt, akár órákig. Lábacskáit felhúzza, egész teste megfeszül. Ismerõs? Erre mondja szinte mindenki, hogy hasfájós a baba. Mit szól ehhez a gyermekorvos, és mivel tudja biztatni a szülõket?

Kevés olyan misztikus csecsemőkori panasz van, mint ez a bizonyos hasfájás, vagy ahogy az orvosok nevezik: infantilis kólika. Típusos esetben pár hetes kortól három-négy hónapos korig tart az időszak, amikor a vigasztalhatatlan sírás naponta jelentkezik. A jelenség pontos okait nem ismerjük, így gyógymódot sem könnyű találni. Az esetek több mint 90 százalékában nem találunk komoly szervi elváltozást. A maradék néhány százalékban előfordulhat olyan gyomor-bél rendellenesség, amely kólikaszerű tünetekkel jár, ezért fontos, hogy ilyen esetekben gyermek-gasztroenterológushoz kerüljön a csecsemő.

Minden ötödik baba
A csecsemők rejtélyes hasfájása igen gyakori probléma. Minden ötödik-tizedik csecsemőnél előfordul, ám általában a leggondosabb orvosi vizsgálattal sem találni kiváltó okot, vagyis szervi rendellenességet, végbélszűkületet, székrekedést, refluxot vagy allergiát.

A csecsemőkori kólika jellegzetességei
· megmagyarázhatatlan sírás
· a baba jól fejlődik és gyarapodik
· a sírás hasonló napszakban jelentkezik, leginkább délután, este
· naponta több óra hosszat tart
· a hét több napján jelentkezik, és már hetek óta tart
· a gondos orvosi vizsgálat sem talál kórosat


A kólika okát régóta kutatják, de a biztos válasz még várat magára. Nyilvánvalóan szerepet játszik benne, hogy a csecsemők kicsiny hasüregében viszonylag sok bél található, s az éretlenség folytán ezek olykor „rendetlenül” vagy igencsak erőteljesen mozognak. Érdemes abba is belegondolni, hogy a csecsemők ebben az életkorban testsúlyuk tíz-húsz százalékának megfelelő anyatejmennyiséget kebeleznek be. Ez olyan, mintha egy felnőtt naponta egy vödör tejet inna meg! Valószínűleg nekünk is fájna a hasunk ennyi folyadéktól. Ahogyan érik és fejlődik a bélrendszer, növekszik a hasüreg, lassan múlik a hasfájás is. Ez általában három-négy hónapos korban következik be. Nem árt tudni, hogy akkor, ha az anya dohányzik a terhesség alatt, duplájára növeli annak valószínűségét, hogy gyereke kólikás lesz.

Hasfájás vagy anyahiány?
A megszületés után hónapokon át a has a csecsemő legérzékenyebb szerve. Ez nem meglepő, ha a fenti tényeket egymás mellé rakjuk, és még a mohó babák levegőnyelését is figyelembe vesszük. Inkább az a csoda, hogy nem minden csecsemő hasfájós! Annyi bizonyos, hogy a kicsik vigasztalásában a testkontaktus, a szoptatás nagyon hatásosnak szokott bizonyulni. Ha vannak is fájdalmai a babának, egy kis dédelgetés segít elviselni.
A belek mozgását, a táplálék tovahaladását több hormon is szabályozza. Közülük az egyik legfontosabb a motilin. Skandináv kutatók azt állapították meg, hogy a csecsemőkori kólikában szenvedő babák vérében magasabb a motilinszint. Vagyis a kólikás csecsemőkben a motilin nagyobb koncentrációja a normálisnál fokozottabb mértékben mozgatja a beleket, és ennek a hevesebb bélmozgásnak lesz hasfájás a következménye. További érdekes megfigyelés, hogy az anyatejjel tápláltakban alacsonyabb motilinszintet mértek, mint a tápszeres babákban. Ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy a kólika szoptatott csecsemőknél ritkább.

Saját praxisom
A tápcsatorna betegségeire szakosodott gyermekorvosként az elmúlt években több mint ezer csecsemőt láttam ilyen panaszokkal. Az esetek túlnyomó többségében nem találok szervi elváltozást, teendőm mégis akad. Sok édesanya fölöslegesen diétázik, kerüli a „k betűs ételeket”, nem eszik puffasztó táplálékot. Pedig az anya belében keletkező gáz egyrészt a végbélen keresztül, másrészt a tüdőn át kiürül, az anyatejben már nincsen gáz. Ezt nagyon egyszerűen lehet ellenőrizni, hiszen a gáz bugyborékol, míg az anyatejben ez a jelenség nem látható.
Kólikás panaszok vizsgálatakor az orvos kisujjal óvatosan belenyúl a kisbaba végbélnyílásába, ugyanis néhány csecsemőnél a normálisnál jóval szűkebb a zárógyűrű, és ez okozza a kólikát. Néhány alkalommal óvatos tágításra van szükség, s így a probléma rendszerint megszűnik. Ennél ritkább betegségek is állhatnak a háttérben, de felsorolásuk helyett inkább hangsúlyozni szeretném, hogy ezekre csak akkor kell gondolni, ha a hasfájáshoz puffadás, fejlődésbeli lemaradás, a súly állása vagy csökkenése társul.





Ételallergia és hasfájás
Ismert tény, hogy az ételallergia hasfájással (is) jár. A tehéntej és a tojásfehérje a leggyakoribb ételallergének közé tartozik. Az arra érzékeny, szoptatott csecsemőkben az anya által elfogyasztott és az anyatejbe átjutó fehérje allergiás tünetként hasfájást okozhat. Könnyen meggyőződhetünk róla, hogy ez-e a gond: az édesanyának 10-14 napig mellőznie kell étrendjéből mindent, ami akár csak egy kis tehéntejet is tartalmaz. Ha ezalatt csökken a hasfájás, akkor ez arra utal, hogy az adott étellel függ össze a panasz. Ha semmi változás, akkor nem érdemes folytatni a diétát. Ha tápszerrel tápláljuk a picit, akkor az úgynevezett hipoallergén (kevésbé allergizáló) tápszert válasszuk.

A gyermekorvos gyógyító tippjei
Ha igazán őszintén kellene válaszolnom arra, hogy melyik módszer a leghatékonyabb a csecsemőkori kólika kezelésében, azt mondanám, hogy az idő! Az alább részletezett módszerek, gyógyszerek bizonyos esetekben segítenek, de nehéz megállapítani, hogy egy kólikás, három hónapos gyerek hasfájása az adott szertől szűnt-e meg, vagy magától is elmúlt volna.
Egyik legfontosabb feladatomnak a szülők megnyugtatását érzem. Hangsúlyozom, hogy a kólika nem betegség, és bár a sok sírás megkeserítheti az életüket, csupán átmeneti problémáról van szó. A túlzott szülői aggodalom, érzékenység is számottevően befolyásolhatja, hogyan élik meg a szülők azt, ami kisbabájukkal történik. Nem véletlen, hogy a csecsemőkori kólika az idősebb, magasabb iskolai végzettségű és először szülő édesanyák gyerekeinél a leggyakoribb. Számtalanszor szembesülök azzal, hogy sok anya szülői kudarcként éli meg a sok sírást, és magát vagy valamilyen külső körülményt hibáztat ezért.
Masszázs Jótékony hatású a baba hasának olajos vagy hidratáló krémes masszírozása egy kis tornáztatással ötvözve.




Melegítés
A vasalással felmelegített pelenkát vagy cseresznyemag-zsákot a gyerek hasára helyezzük. A meleg elernyeszti a hasfali izomzatot és a beleket is.
Ringatózás A babakocsizás megnyugtathatja a gyereket.
Ánizs-édeskömény gyógytea A különböző felmérésék szerint csökkentette a hasfájás gyakoriságát.
Gyógyhatású készítmények Sokan próbálkoznak a patikákban kapható, a gyártó szerint a gázképződést csökkentő és simaizom lazító Gripe water és a Babynos recept nélkül kapható készítményekkel, valamint a simaizomgörcsoldót és nyugtatót tartalmazó receptköteles kúppal vagy sziruppal. Az Infachol, az Espumisan és a Sab simplex a gázképződést csökkentik, értelemszerűen akkor lehetnek hatékonyak, ha a hasfájást a bélgázok okozzák. Ezt is gondos orvosi vizsgálat döntheti el, ezért sem helyes, ha a szülő betér a patikába, és hallomás alapján hasznosnak vélt szereket vásárol találomra. Ráadásul mindhárom szer azonos hatóanyagú, így teljesen felesleges váltogatni vagy egyszerre adni őket. A gyógyszerek hatékonyságáról egyébként is megoszlik az orvosok véleménye.

A szoptatási tanácsadó gyógyító tippjei
Túl sok levegőt nyel?
A közhiedelemmel ellentétben nem szopás közben nyeli a levegőt a baba, hanem előtte, amikor sír. Éppen ezért nem célszerű megvárni, amíg sír az éhségtől, hanem már az első jelekre etessük meg. Böfiztetni nem kötelező, és nem is jelent biztosítékot arra, hogy nem fog fájni a baba hasa.

Túl sokat eszik?
Furcsa, hogy hasfájós babák édesanyját inkább lebeszélik a gyakori szoptatásról, s azzal hitegetik, hogy majd kevesebb gond lesz, ha csak három-négy óránként kap a pici. A tapasztalataim épp az ellenkezőjét mutatják! Miért is volna jó, ha az érzékeny baba pici gyomrát dugig megtöltenénk? Márpedig a ritkán etetett baba mindig jól telerakja a pocakját, és nagyokat bukik is utána.

Egy vagy két mellből?
Mivel elképzelhető, hogy a hasfájást a mellek túl gyors váltogatása okozza, és így sok laktózban dús első tejet szopik a baba, érdemes három órán belül mindig ugyanarra a mellre visszatenni, illetve csak akkor átrakni a második mellre, ha az elsőt már alaposan kiürítette.

Hordozókendő
Ha már az újabb szoptatás sem segít, csak sír és sír a baba, tegyük hordozókendőbe. Fontos, hogy jó szorosan kössük meg. A szülő testmelege, a szoros tartás jót tesz a hasfájós babának.

Változás
Ha a baba és a mama is teljesen kikészült már a sírástól, ideje változtatni: ha a szobában voltunk, lépjünk ki a hűvös éjszakába, ha sötétben voltunk, menjünk át a világos nappaliba.

Önnek hogy sikerült?
Írják meg nekünk hasfájós kisbabájuk történetét, és azokat a praktikákat, amelyek valóban hasznosnak bizonyultak. Hamarosan visszatérünk a témára!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top