Baba

Bízd a kisbabádra, mikor eszik!

Egy új kutatás szerint az anyáknak nem kell aggódniuk csecsemőjük étkezése miatt: képesek dönteni, hogy mikor éhesek és mennyire.
A csecsemőre lehet bízni, hogy mikor egyen 90 napos diéta és szoptatás

Szakemberek szerint az édesanyák nyugodtan bízhatnak gyermekeik velükszületett képességeiben: képesek szabályozni táplálkozásukat. A nyűgös babák megnyugtatására pedig nyugodtan alkalmazhatják az etetés módszerét.

„Az anyukák adják a tápanyagot, a babák pedig eldöntik, hogy mennyit akarnak enni belőle” – mondta Lynne Daniels, az ausztráliai Brisbane-ben működő Queenslandi Műszaki Egyetem professzora, aki szerint az elhízás elleni védekezést minél korábban érdemes elkezdeni.  

A szülők jelenleg két táborra oszlanak a csecsemők megfelelő étkeztetésének kérdésében. A hagyományos módszer szerint a babákat szigorú időközönként – négyóránként – kell etetni, hogy hamar hozzászokjanak a napi rutinhoz. A másik szemlélet az úgynevezett „igény szerinti” etetés, amikor az édesanyák csak akkor állnak elő az anyatejjel vagy a tápszerrel, amikor a babák éhesek.  

A kutatásban 293 kismama vett részt, akiket megkérdeztek a nevelési szokásaikról, és 14 hónaposan megmérték a babáik súlyát. „A saját igényeik szerint táplálkozó babáknak nagyobb valószínűséggel volt alacsonyabb a testtömegük” – mondta Daniels, de azt elismerte, hogy még korai lenne hosszú távú következtetéseket levonni az eredményekből.  

Ugyanakkor a szakemberek azt állítják, hogy az anyukáknak nem szabadna játékkal vagy alternatív fogásokkal rávenniük a babákat az evésre. A síró babák etetéssel való megnyugtatása egészen addig jó megoldás, amíg nem jár együtt a gyerekek ösztönös étvágyának felülírásával. „Ez arra tanítja a babákat, hogy ne az éhségérzetüket nyomják el az étkezéssel, vagyis a jóllakottságérzés miatt egyenek, hanem más okokból” – idézte a szakembert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

Az eredményeket az Isztambulban megrendezett European Congress on Obesity (európai kongresszus az elhízásról) résztvevői előtt ismertették a szakemberek.

 

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top