Baba

Tippek, hogy mivel játsszon a babád

Milyen játékra van szüksége a gyermekednek? Mikor melyik játék fejleszti őt legjobban? A baba játszva tanul, de ne felejtsd, egy jó játék nemcsak a baba fejlődését szolgálja, hanem szórakoztatja őt és örömet is szerez neki.

Ha nehéz kiigazodnod az óriási játékkínálatban, olvasd el Kató Linda, a Mamas & Papas baba-mama bolt üzletvezető-tulajdonosának tippjeit, és segítséget kapsz a babád legjobb játékának kiválasztásához!

Fedezzük fel a világot!

Az újszülött babát rengeteg impulzus éri, az illatok, hangok, fények már alapvetően stimulálják a fejlődését, de mégis lehet olyan játékot választani, amelyben kedvét leli és hozzájárul lelki, testi és mentális fejlődéséhez. Az ágy fölé helyezett körforgó dallama megnyugtatja a babát, és nem utolsósorban hozzájárulhat a napi rutin kialakításához, hiszen egy idő után az alváshoz fog társulni neki a megszokott dallam. Kezdetben a picik csak a piros-fekete-fehér színeket látják, érdemes olyan tárgyakat, rajzokat, puha könyvecskéket választani a babának, amely ezen színekre épül, így fejleszthetjük látását. Az első időben felesleges nagyméretű játékokat választani, hiszen a csöppnyi kezekbe csak pihe-puha pici játékok valók.

Lotty játszószőnyeg
                                                Lotty játszószőnyeg

Tipp: A játszószőnyeg és a pihenőszék tökéletes választás az újszülöttek számára. Ami pedig elengedhetetlen, az a rongyi! Ez lehet egy egyszerű textilpelenka vagy egy puha állatka, amely minden pihenőidőszakban babád kezecskéjében lesz!

My 1st játékspirál
                                          My 1st játékspirál

Fél év után…

Babád szinte napról napra fejlődik, ebben az időszakban már sokkal többet mozog, esetleg ül, illetve áll, sőt egyszerűbb szavakat is megért és beindul a pakolás… Szerencsére a gyerekek rendkívül kreatívak, hamar rátalálnak arra, amivel a legjobban szeretnének játszani, lehet ez a fakanál és a fazék, egy egyszerű vizespalack, vagy akár a tükör is. Vásárlásnál figyelj arra, hogy babád már interaktívabb játékokat igényel. Olyat érdemes választanod, amivel a finommotoros és a nagyobb mozgások is gyakorolhatóak, illetve amely rávezeti gyermeked az ok-okozati összefüggésekre. A részletgazdagság inspirálja gyermekedet, különböző színek, anyagok, hangok, fények mind segítenek felfedezni a világot.

Baba sofőr
                                                 Baba sofőr

Tipp: Lekerülhet a játszószőnyegről a játékív, jöhetnek a nagyobb méretű készségfejlesztő játékok, az egymásra pakolós-építős játékok, a pancsolós játékok és a fogzást könnyítő rágókák!

Gumikacsák
                                                  Gumikacsák

Egy felett…

A korai időszakban általában még nem köti le a gyermeked figyelmét a plüssjáték, de később már igazi kötődés alakulhat ki közöttük. Ő lesz a kedvence, a barátja, aki nélkül egy tapodtat sem lehet mozdulni, vinnie kell magával mindenhova. Sok szülő éppen ezért kettőt vesz a kedvencből, hogy amíg mosásban van az egyik, a gyermek ne hiányolja. Egyéves kor körül eljön a mese igazi ideje is, így könyveket vásárolni is nagyszerű ötlet. Ebben a korban gyermeked még mindig érdeklődik az élénk színek, különböző textúrák iránt, de most már intenzíven hangokat, szavakat, akár mondatokat is utánoz.

Zebra
                                                     Zebra

Tipp: A hintaállat kitűnő választás! Ma már ez nemcsak ló, de lehet csiga, zsiráf, süni és miegymás. Van, amelyik zenél, van gurulós, és persze egyediségével a babaszoba dísze lehet!

Hintaelefánt
                                             Hintaelefánt

Legyünk kreatívak!

Nagyobb gyermeknek nagyobb kaland jár! Most kezdődik az utánzás korszaka, így érdemes olyan játékokba beruházni, amelyekkel gyakorolhatják a felnőttszerepeket. Kislányoknak eljön a babázás és a háztartási teendők ideje, a kisfiúk pedig imádnak autózni, barkácsolni és építeni.

Tipp: Most már bátran vásárolhatsz bonyolultabb kirakókat, minihangszereket, amelyek tovább fejlesztik gyermeked kreativitását.

Janod Xylo roller és
                                   Janod Xylo roller és Brios kisvasút


Legfontosabb a biztonság

Csak olyan játékot szabad választani, ami tesztelve van, és megfelel az európai, illetve nemzetközi előírásoknak. A 3 évesnél fiatalabb gyermekek játékainál figyelni kell arra, hogy ne legyenek olyan kis részek rajta, amelyek megakadhatnak a torkán.

Tipp: Folyamatosan ellenőrizzük a játékokat, hiszen az elhasználódás miatt az egykor biztonságos gyermekjáték is veszélyessé válhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top