Baba

Orvost vagy kórházat válasszak?

A többség, ha babát vár, szinte gondolkodás nélkül az első lehetőségre, vagyis az orvosválasztásra voksol. Gondoljuk végig együtt, valóban jól jársz-e ezzel!

Orvost vagy kórházat válasszak?Az orvosválasztás szokása, a szülészet területén legalábbis, a fejlett országok jelentős részében ismeretlen. Ennek egyik oka az, hogy az orvos jelenlétére és aktív részvételére többnyire csak komplikáció esetén kerül sor, a vajúdás és szülés kísérése, segítése a szülésznő feladata. Az esetek többségében szülésznő választására sincs lehetőség, az foglalkozik az anyával, aki szolgálatban van. Az orvosválasztás hátránya, hogy hatalmas terhet ró az orvosra, hiszen lényegében éjjel-nappal ugrásra készen kell várnia, mikor indul meg a szülés. A császármetszések számának növekedésében ez is szerepet játszik! További hátrány a hálapénzrendszer fennmaradása, hiszen más forrásból nincs megfizetve a fogadott orvos pluszmunkája. Ugyanakkor érthető és érzékelhető igény a kismamák részéről a világ minden táján, hogy olyasvalaki töltse velük ezeket az órákat, akit valamilyen szinten ismernek, és akivel, úgy tűnik, jól együtt tudnak működni. Számos országban a bábapraxisok létrehozása bizonyult jó megoldásnak, ahonnan a kismama választhat bábát vagy bábacsoportot, melynek tagjai közül egyvalaki fog majd vele menni a kórházba szüléskor, illetve otthon szüléseknél is ezt a megoldást alkalmazzák.

Miért éppen őt?

Ha megkérdezzük a kismamákat, miért éppen azt az orvost választották, akivel szültek, a következő válaszok a leggyakoribbak:
• a korábbi jó tapasztalatok, sikeres kezelések miatt;
• megnyerő egyéniség, jó modor, magabiztos fellépés;
• ismerős/barátnő ajánlotta;
• a pozíciója, tapasztalata miatt (főorvos, professzor);
• nyitott a kismamák kívánságaira (hagyja őket szülni úgy, ahogy szeretnének).

De vajon tájékozódtál az orvosodról más szempontok alapján is? Például mekkora a praxisában a császárosok aránya? Hogyan viszonyul a korábbi császármetszés utáni szülés lehetőségéhez? A gátmetszéshez? Ezeket a kérdéseket már az első találkozáskor felteheted, hogy pontosan tisztában légy azzal, kit és vele együtt mit választottál.

A helyszín is számít!

Orvost vagy kórházat válasszak?Egyelőre kevés olyan kismama van, aki elsősorban helyszínt választ. A magánkórházakban már erre a lehetőségre is felkészültek: kevesebbet kell fizetni akkor, ha valaki nem ragaszkodik választott orvoshoz, hanem a klinika éppen ügyeletes orvosánál szül. Különösen vidéken igaz, hogy a nagy távolságok, az esetleg nehézkes utazás miatt inkább a legközelebbi szülészetre esik a választás. Budapesten viszont többféle kórház is szóba jöhet a területileg illetékes intézmény mellett. Mindenképpen célszerű tájékozódni arról, hogy mire számíthatsz! Sokszor éppen a szülés utáni órákban, napokban derül ki az, hogy lett volna még több nagyon lényeges szempont, amit a választásnál figyelembe kellett volna venni: például a gyermekágyas osztály működési elvei és színvonala, az újszülöttellátás, a szakértő segítség szoptatási problémák esetén.

Kórházválasztási szempontok

• Biztosítják-e a 24 órás együttes elhelyezést a babával császármetszés után is?
Bababarát kórházról van-e szó? Ha nem tudod pontosan, mit jelent ez, tájékozódj feltétlenül! Jelenleg világszerte ez számít a legeredményesebb, leghatékonyabb gyakorlatnak, tehát nem puszta hóbortról van szó, hanem olyan módszerekről, amelyek lehetővé teszik a szoptatás optimális megindulását!
• Választhatsz-e szülésznőt, hívhatsz-e magaddal dúlát? A dúla jó választás lehet akkor is, ha nincs fogadott orvosod, szülésznőd.
• Mekkora az éves születésszám?
• Mikor van látogatás és milyen feltételekkel?
• Milyen az osztály felszereltsége, az ellátás színvonala? Ha szeretnél egy- vagy kétágyas, esetleg családi szobába kerülni, érdeklődj a lehetőségekről! Magánklinikákon már természetesnek számít, hogy az apa is végig ott lehet feleségével a kórházban, önkormányzati kórházakban azonban még fizetség ellenében is nagyon ritka ez a lehetőség.
• Elérhető-e az osztályon mindennap olyan nővér, védőnő, szülésznő, orvos, szoptatási tanácsadó vagy önkéntes szoptatási tanácsadó, aki végzett olyan tanfolyamot, ahol korszerű szoptatási ismereteket oktatnak, vagy szerzett-e IBCLC végzettséget (nemzetközi vizsgát tett szoptatási szaktanácsadó)? Ha nincs ilyen, akkor lehetővé teszik-e, hogy az általad behívott szoptatási tanácsadó vagy dúla már a kórházban segíthessen a mellre helyezésben, a szoptatás apró fortélyaiban?
Orvost vagy kórházat válasszak?• Császármetszés esetén milyen pluszsegítséget tudnak biztosítani az anyának a szoptatásban, az újszülött ellátásában annak érdekében, hogy a császáros anyától se kelljen elválasztani a babát éjszakára se? Minden harmadik nő császárral szül, és éppen az első 48 órában lényeges szempont ez! Pihenni, regenerálódni a baba mellett is lehet, ha rendelkezésre áll a kezdeti időszakban elegendő segítség. Sajnos a baba elkülönítése sok problémát okozhat a tejbelövelléskor és a későbbiekben is.
Hány napot szoktak bent tölteni szülés után?
• Milyen esetben kap cukros vizet, teát, tápszert az újszülött? Kevesen tudják, hogy a nyomós indok nélkül adott bármiféle pótlás komoly fennakadást okozhat a szoptatásban, a szoptatás tanulófázisában.
• Működik-e a kórházban koraszülött intenzív centrum? Ez akkor fontos szempont, ha fenyegető vagy megindult koraszülésről van szó. Ilyenkor nem célszerű az orvosod személyéhez ragaszkodni, sokkal fontosabb, hogy a koraszülött baba szállítás nélkül korszerű ellátáshoz jusson. Ha nincs intenzív centrum, hányadik héttől lehet ott szülni? Ha elszállítják a babát, milyen messzire fog kerülni a lakóhelyedtől?

 
Cseppet sem mindegy, hogy viszonylag magabiztosan, jól megindult szoptatással, jól szopó babával mész haza, vagy teljesen elbizonytalanodva, a kezdeti nehézségek okozta sokk hatása alatt! A babaszoba.hu oldalon te is hozzájárulhatsz szavazatoddal ahhoz, hogy más anyák pontosabb képet kapjanak a kórházról, és az oldal szerkesztői is összegyűjtöttek minden olyan információt, amire szükséged lehet, hogy jól dönts. Próbáld csak ki! www.babaszoba.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top