Baba

Vajon termékeny vagyok?

A kérdés aggasztó lehet azok számára, akik az első babájukat tervezik, de azok számára is fontos lehet, akik ugyan már szültek, de most, évekkel később ismét családbővítést terveznek. A termékenység szerencsére nem misztikus fogalom, többféle módszerrel is következtethetünk meglétére.

Szakértő: Dr. Tidrenczel Zsolt, szülész-nőgyógyász szakorvos

www.drtidrenczelzsolt.hu

 

1. Az életkorfaktor

A nők 22–26 éves kor között a legtermékenyebbek, utána minden egyes évvel csökken az esélyük arra, hogy teherbe essenek, míg 45 éves kor után már csak 1-2 százaléknyi marad. Ez sajnos még akkor is igaz, ha valaki ennél tovább menstruál – az esetek 90 százalékában ekkor már nincs peteérés. Nem véletlen, hogy még a meddőségi klinikán is ritka, hogy 45 éves kor fölötti nő saját petéjével teherbe tudjon esni. (Ettől függetlenül persze még előfordulhat, csak az esélye nem olyan nagy, ahogyan szeretnénk hinni.)

 

2. Tedd le a cigarettát!

Sajnos nincs olyan csodamódszer, amellyel meghosszabbíthatnánk termékeny éveinket. Sem a megfelelő diéta, sem a sport nem hat rá. De sajnos jelentősen meg lehet rövidíteni ezt a szakaszt: a nikotin hatására hamarabb elöregednek a petesejtek, és a dohányos nők átlagosan két évvel korábban érnek a változó korba.

Vajon termékeny vagyok?

 

3. Regisztráld a menstruációs ciklusod!

A nők többsége meglepően lazán kezeli a kérdést. Fogalma sincsen róla, hány napos a ciklusa, és csak körülbelül tudja, mikor is jött meg a menstruációja utoljára. Pedig nagyon is fontos, hogy ezekre a kérdésekre válaszolni tudj, mert fontos információt tartalmaznak a termékenységedről. Ha rendszeres a ciklusod, mindig ugyanakkor jön meg (24 és 35 nap között minden normális), akkor valószínűleg nincs gondod. Ám tudnod kell, hogy ha csak hathetente menstruálsz, akkor a peteérésed is ritkább, kevesebb a termékeny napjaid száma, és statisztikailag kisebb az esélyed a teherbe esésre.

 

4. Figyeld a hüvelyváladékod!

A peteérés idején tojásfehérjeszerű, nyúlós folyást tapasztalhatsz – ha ez mindig, rendszeresen a menstruáció első napját követő 10–16-ig napon jelenik meg, akkor szinte bizonyos, hogy van peteérésed, és ez biztató jel.

 

5. Vegyél egy mikroszkópot!

Nem kell persze ennek igazinak lennie. A patikákban is kapható PG53 ovulációs mikroszkóppal a peteérés időpontját és meglétét lehet figyelemmel kísérni. A nyál és a hüvelyváladék összetétele ugyanis folyamatosan változik a menstruációs ciklus alatt. Egy apró minta is elég, és ha a mikroszkópba helyezed, megtudhatod, mely napokon vagy fogamzóképes, mert ilyenkor páfránylevelekre emlékeztető képet lehet látni. Ha félidőben ilyet látsz, akkor valószínűleg minden rendben.

Vajon termékeny vagyok?

 

6. Vedd elő a hőmérőt!

A görbe lefutása normális ciklus esetén a következő: A ciklus első felében kis ingadozásokkal 36 fok körül mozog a nők testhőmérséklete, peteérés előtt leesik néhány tizedfokot, majd a peteérést követően nyomban megemelkedik. A ciklus második felében végig 37 fok környékén van. A menstruáció megjövetelét a hőmérséklet csökkenése jelzi. A hőmérsékletet ébredés után, ágyban, lehetőleg végbélben mérjük. Ha a tiéd is ehhez hasonló görbét mutat, akkor nincs okod aggodalomra.

 

7. Érd el a megfelelő súlyt!

Az elhízott nőknek átlagosan háromszor annyi ideig tart teherbe esniük, mint a normál súlyú kortársaiknak, ráadásul terhesség alatt is több szövődményre számíthatnak. Gyakran a PCOS (policisztás petefészek-betegség) áll az elhízás hátterében, ez rendszertelenné teszi a menstruációt, pattanásossá a bőrt, és az esetek nagy részében fokozott szőrnövekedést is okoz.

Az sem jó azonban termékenység szempontjából, ha valaki túl vékony. A kórosan sovány nők nagy része nem menstruál, vagy rendszertelen a menstruációja, gyakran nincs peteérése.

 

8. Menj el a nőgyógyászhoz!

Egyes szexuális úton terjedő betegségek, mint a gonorrhoea, a kankó, a tripper, nemi herpesz vagy a klamídia csökkentik a teherbe esés esélyét. Utóbbinak ráadásul olyan kevés és enyhe tünete van, hogy a fertőzés az esetek nagy részében észrevétlenül lezajlik – ám sajnos következménye a petevezeték elzáródása is lehet. Az orvos szerencsére egy egyszerű kenetvizsgálattal meg tudja állapítani, van-e okod ezek miatt aggódni és a gyógyításban is tud segíteni.

Vajon termékeny vagyok?

 

9. Kérdezd meg az édesanyád!

Lehet, hogy korábban nem jutott eszedbe ilyen intim dolgokról faggatózni, de vannak helyzetek, amikor nem érdemes szégyenlősködni. A menopauza kezdete genetikailag meghatározott. Az édesanyád mellett a többi nőrokonod is keresd fel és kérdezd meg őket, mikor kezdődött náluk a menopauza. Ha bármelyik felmenőd azt meséli, hogy korán, 38 éves kora előtt elkezdett szenvedni a változó kor tüneteitől, nagy az esélye annak, hogy a korai menopauza a te esetedben is be fog következni. A termékenység pedig nem tart el a menopauza kezdetéig – előtte 5-6 évvel már jóval kevesebb az esélye annak, hogy sikerüljön teherbe esni, így tervezd a babát!

 

10. Egészséges vagy?

Bizonyos betegségek csökkentik a termékenységet, ilyenek a cukorbetegség, az autoimmun vagy a pajzsmirigybetegségek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy akinek ilyen problémája van, az nem lehet terhes, de azt igen, hogy nagyobb orvosi segítségre lehet szüksége ahhoz, hogy elérje a célját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top